Άφησέ με να σου συστήσω μία νεότερη, διασκεδαστική και πιο αυθόρμητη έκδοση μου: Τον 25χρονο εαυτό μου. Εκείνο το κάτω από τα τριάντα κορίτσι το οποίο πήγαινε στη δουλειά με δύο ώρες ύπνο επειδή το προηγούμενο βράδυ παρηγορούσε τη χωρισμένη φίλη ή επειδή αναλωνόταν σε ένα ολονύκτιο texting με ένα αγόρι. Εκείνο το κάτω από τα τριάντα κορίτσι που είχε ως προτεραιότητα τους φίλους και τις σχέσεις, το να είναι αρεστή και συμπαθής σε όλους και που ανησυχούσε μήπως δεν είναι αρκετά γενναία για να αντιμετωπίσει τη ζωή.

Παρακάτω έχω σημειώσει τα έξι πιο βασικά πράγματα που θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να πω σε εκείνο το κορίτσι αν πίναμε έναν καφέ.

1. Το relationship status σου είναι το πιο ασήμαντο από τα προβλήματά σου

Πόσα κλάματα για το τηλεφώνημα που δεν έγινε. Πόση στεναχώρια για το δεύτερο ραντεβού που δεν συνέβη ποτέ. Πόσος χαμένος χρόνος σε φλερτ που δεν απέδωσαν ποτέ. Και πόσο υγιές τελικά όλο αυτό όταν είσαι είκοσι πέντε. Όμως αν έπινα έναν καφέ με τον τότε εαυτό μου· σήμερα θα ήξερα να του πω πως δεν άξιζε τόση χαμένη ενέργεια. Ποτέ, σε καμία φάση της ζωής σου δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί τόσο η απάντηση στην ερώτηση “αυτή την περίοδο είσαι μόνη;” πόσο μάλλον στα 25 που κανονικά θα έπρεπε να είσαι ανέμελη με όλα. Ειδικά με τις σχέσεις.

2. Κράτησε στο μυαλό σου όλες τις φορές που φάνηκες γενναία

Ένα βράδυ που περπάτησες μέσα από το Πεδίο του Άρεως γιατί δεν είχες άλλη επιλογή, το bungee jumping που φοβόσουν, μία συνεργασία που πίστευες πως ήταν πέρα από τις δυνατότητές σου, η πρώτη φορά που οδήγησες μόνη σου στην Εθνική. Τα κατάφερες όλα. Θα ήθελα κάποιος να ήταν εκεί δίπλα μου όλες αυτές τις φορές και να μου είχε ψιθυρίσει πως αν αξίζει κάτι να κρατήσω από αυτές τις στιγμές, αυτό είναι το συναίσθημα του ”τα κατάφερες” και το νοερό hi5 που έκανα στον εαυτό μου.

3. Σε μερικούς ανθρώπους θα αρέσεις και σε μερικούς όχι

Μετά από μερικά χρόνια θα ανακαλύψεις πως το dating όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρέτησε μόνο έναν σκοπό: την απάντηση του τι ψάχνεις εσύ. Σε μερικούς ανθρώπους θα αρέσεις και σε κάποιους άλλους όχι. Θα απορρίψεις και θα απορριφθείς χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Θα έρθει όμως μία μέρα που θα ξέρεις πως το ότι δεν βγήκες δεύτερο ραντεβού ήταν μόνο ευκαιρία για να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους και να συνεχίσεις να αναζητάς αυτό που θες.

4. Φάε το γλυκό μετά το σουβλάκι

Γυρίζοντας μερικά χρόνια πίσω έχω να θυμηθώ πολλές φορές που αρνήθηκα ένα γλυκό ή ένα ακόμα πιάτο παστίτσιο, αν και στην πραγματικότητα το ήθελα. Έχω να θυμηθώ αρκετά βράδια στον καναπέ μου να σκέφτομαι το μπιφτέκι που άφησα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή το τιραμισού που προτίμησα να μην φάω. Σήμερα, θα ήθελα να πάρω αγκαλιά τον 25χρονο εαυτό μου και να με ταΐσω ένα σουβλάκι με απ’ όλα. Και μετά το τιραμισού. Το μεγάλο κομμάτι.

5. Θα έρθει μία μέρα στη ζωή σου που το “όχι” θα είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση-απάντηση και θα αρκεί

Στο παρελθόν έχω πει το ψέμα “συγγνώμη αλλά έχω σχέση” αντί να πω το απλό “δεν ενδιαφέρομαι” προκειμένου να μην πληγώσω τα συναισθήματα κάποιου. Τύψεις και ενοχές γέμιζαν το κεφάλι μου μήπως και στεναχωρήσω κάποιον ή μήπως αργήσω να απαντήσω σε ένα μήνυμα και κάποιος ανησυχήσει. Στη συνάντηση με τον 25χρονο εαυτό μου θα μου έλεγα πως θα έρθει μία μέρα που θα έχω τη δύναμη να πω όσα θέλω μόνο με τη σιωπή μου. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να μάθω να λέω απλά όχι όταν εννοώ όχι.

6. Μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις

Θα ήθελα κάποιος να μου έχει τραβήξει το αυτί όλες εκείνες τις φορές που είχα υποδυθεί την ώριμη και την έμπειρη τα προηγούμενα χρόνια. Τις φορές που φλέρταρα σαν να ήμουν 85χρονος Δον Ζουάν κι εκείνες που έμπαινα σε έναν χώρο λες και στο σπίτι μου είχα σε ένα ράφι ένα Όσκαρ.