Είναι εύκολο να νιώθεις ενθουσιασμένη όταν διαβάζεις σχετικά με το πώς να κάνεις τη ζωή σου πιο βιώσιμη. Αν τώρα κάνεις τα πρώτα βήματα προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, υπάρχουν απίστευτα πολλές πληροφορίες εκεί έξω και σίγουρα δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Η παρακάτω λίστα δεν είναι καθόλου εξουθενωτική, αλλά θα σε βοηθήσει να κάνεις μία καλή αρχή. 

Ξεκίνα με κάτι μικρό αλλά πάντα να στοχεύεις σε κάτι μεγάλο.

Ξεκίνα να τρως λιγότερο κρέας

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήμασταν όλοι vegan, αλλά κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο διατροφής του μέσα σε μία μέρα. Αν δεν είσαι έτοιμη να αλλάξεις δραστικά από τη διατροφή σου όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τα ζώα, μπορείς να γίνεις vegetarian ή ακόμα και pescatarian. Ή ακόμα να σκεφτείς έναν δικό σου τρόπο για να μειώσεις το κρέας από την διατροφή σου. Προσπάθησε να μαγειρεύεις vegetarian γεύματα στο σπίτι. Μπορείς να βλέπεις το κρέας σαν συνοδευτικό και όχι σαν το κυρίως γεύμα. Γιατί όχι και να κάνεις κάποιες μέρες meat-free;

Μάζεψε φρέσκα λουλούδια

Τα λουλούδια που αγοράζεις από τα ανθοπωλεία “κουβαλούν” μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα προς το περιβάλλον, όπως αναφέρει το Scientific American. Αν σου αρέσουν τα φρεσκοκομμένα λουλούδια στο σπίτι σου, κόψε προσεκτικά τον βλαστό. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και αποξηραμένα που είναι τόσο stylish όσο και τα φρέσκα. 

Άλλαξε την καθημερινή σου beauty routine

Πέταξε όλα τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιείς προς αποθήκευση στο μπάνιο σου και αντικατέστησέ τα με πιο οικολογικά. Όπως για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια bamboo οδοντόβουρτσα, ένα μεταλλικό ξυραφάκι και επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια για να αποθηκεύεις το σαμπουάν και το αφρόλουτρό σου. Ψάξε για προϊόντα που είναι cruelty free.

Πάρε ανθεκτικά στον χρόνο ρούχα

Οι καταναλωτές πετάνε κάθε χρόνο σακούλες από ρούχα. Για να μειωθεί αυτή η σπατάλη, προσπάθησε να ψωνίζεις μόνο όταν χρειάζεσαι κάτι και βρες ρούχα που θα μπορείς να συνδυάσεις με διάφορους τρόπους και θα τα φοράς ξανά και ξανά. Απέφυγε το fast fashion, δεν χρειάζεται όμως και να γίνεις μινιμαλίστρια μέσα σε μία μέρα. 

8 εύκολα βήματα για να κάνεις τη ζωή σου πιο sustainable
theeverygirl.com

Κάνε ανταλλαγές ρούχων με τις φίλες σου

Αντί να ψωνίζεις ρούχα και να τα πετάς μετά από λίγο καιρό, οργάνωσε μια ανταλλαγή ρούχων με τις φίλες σου. Αυτά που δεν θέλεις μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου. 

Κάνε διακοπές κοντά στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να μην πας πουθενά διακοπές για να ακολουθήσεις μία πιο βιώσιμη ζωή. Σκέψου όλους εκείνους τους προορισμούς που μπορείς να πας με τρένο, με αυτοκίνητο ή και με πλοίο. Υπάρχουν χιλιάδες προορισμοί δίπλα σου που δεν έχεις ακόμα επισκεφτεί. 

Απόφυγε τα μέρη με πολύ τουρισμό

Είναι πολλά τα μέρη που ασφυκτιούν από τουρίστες, και το περιβάλλον δεν μπορεί να το αντέξει. Υπάρχουν όμως χιλιάδες μέρη που μπορείς να επισκεφτείς και δεν έχεις ακόμα ανακαλύψει. 

Πήγαινε στη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Άσε στο σπίτι το αυτοκίνητο και πήγαινε στο γραφείο με το λεωφορείο, το μετρό ή και με τα πόδια. Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις έναν από αυτούς τους τρόπους θα μειώσεις έναν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. Θα απολαύσεις όμως μια διαδρομή όπου μπορείς να διαβάσεις έναν βιβλίο, να ακούσεις μουσική ή μια συνέντευξη κάποιου που θαυμάζεις αντί να έχεις τα μάτια σου κολλημένα στον δρόμο. Αν υπάρχει συνάδελφος που μένετε κοντά, γιατί να μην σκεφτείτε να πηγαίνετε με ένα αυτοκίνητο στη δουλειά;

Πηγή: theeverygirl.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: twyg.co.za