Η δεκαετία του ’90 είχε πολλές επιτυχίες. Με τα περισσότερα τραγούδια του τότε να μιλούν για την αγάπη και να είναι στην κορυφή, είναι λογικό να παρατηρείται μία επανάληψη στις επόμενες γενιές. Παρόλα αυτά, επειδή ακριβώς τα τραγούδια αυτά μένουν αξέχαστα μέχρι και σήμερα, έχουν αφήσει κάτι για τους μεταγενέστερους ακροατές τους.

Γι’ αυτό το λόγο, ακολουθούν τα μαθήματα που πήραμε -και ακόμα παίρνουμε- από τις ερμηνευτικές επιτυχίες του ’90.

“Fade Into You” – Mazzy Star

Η χειρότερη αγάπη είναι εκείνη χωρίς ανταπόδοση.

Η ροκ μπάντα της εποχής, Mazzy Star, αφιερώνει σε όσους έχουν αγαπήσει χωρίς ανταπόδοση. Το είδος εκείνο της αγάπης που δεν λαμβάνει πίσω, που είναι σχεδόν αόρατο προς τον δέκτη της. Αν δεν ταυτίστηκες ακόμη, πάτα το play.

“Ex-Factor” – Lauryn Hill

Το να προχωράς είναι σημαντικότερο τελικά.

Ενώ θεωρείται τραγούδι χωρισμού, μιλάει για την αγάπη. Συγκεκριμένα, για την αγάπη εκείνη που εξακολουθεί να υπάρχει αλλά έχει ταλαιπωρηθεί. Στο τραγούδι, υπάρχει ο πρώην για τον οποίο δεν σταματούν τα συναισθήματα αλλά δυστυχώς, δεν μπορούν να είναι μαζί. Όσες φορές και αν το έχουν επιχειρήσει, μάλλον δεν είναι “γραφτό” να είναι μαζί. Αυτό ακριβώς το ανεκπλήρωτο εκφράζει το τραγούδι.

“Wonderwall” – Oasis

H αγάπη μπορεί να σε σώσει

Ναι, μερικές φορές η αγάπη μπορεί να σε σώσει από διάφορες καταστάσεις. Μπορεί να σε σώσει από τις αρνητικές σκέψεις σου ή και από άτομα που δεν είναι σωστά για εσένα. Ή ενίοτε και τα δύο.

 “Everlong”- Foo Fighters”

Ο έρωτας είναι συναρπαστικός

Οι στίχοι “And I wonder/If everything could ever feel this real forever/If anything could ever be this good again” μιλούν για το πόσο μοναδικό είναι το συναίσθημα αυτό. Ενεργητικό τραγούδι που σε κάνει να νιώσεις για λίγο πόση αδρεναλίνη κρύβει και ο ίδιος ο έρωτας.

 “About A Girl” – Nirvana

Η αγάπη δεν είναι μόνο θετική

Το ροκ συγκρότημα, σου σερβίρει μουσικά την αλήθεια. Ναι, η αγάπη δεν είναι μόνο ροζ. Η αγάπη κρύβει πόνο, ταλαιπωρία και θλίψη. Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες αλλά μην ανησυχείς. Η δυσκολία τους κάνει τους Nirvana να σου τραγουδούν να μην τα παρατήσεις.

 “I Will Always Love You” – Whitney Houston

Η αγάπη αλλάζει τα πάντα

Ένα τραγούδι παρακαταθήκη. Ένα τραγούδι που ακόμη και σήμερα, σε συγκινεί. Όπως τραγουδά και η Whitney Houston, ότι και να συμβεί, κάποιες δεν αγάπες δεν τελειώνουν ποτέ. Η φωνή της είναι επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο να κολλήσεις στο replay.

 “I Don’t Want To Miss A Thing” -Aerosmith

Όταν είσαι ερωτευμένος, δεν θέλεις να χάσεις καμία στιγμή του άλλου.

Όσοι έχουν νιώσει αυτό το συναίσθημα, ξέρουν πως το “χάνω τον ύπνο μου” δεν είναι απλά κλισέ. Ο ύπνος και κάθε στιγμή που εσύ αφαιρείσαι, είναι χαμένη μακριά από τον αγαπημένο σου. Ακριβώς επειδή δεν θέλεις να χάσεις καμία στιγμή μαζί του. Αν πάλι δεν το έχεις νιώσει ακόμη, ακούγοντας το, θα συμβεί εγγυημένα.

8.“All Is Full of Love” – Bjork

Η αγάπη μπορεί να προκύψει στα πιο απίθανα μέρη

Το video clip με ρομπότ είναι πρωτότυπο και σε κάνει να καταλάβεις πως η αγάπη, βρίσκεται παντού. Βρίσκεται ακόμη και σε μέρη ή ανθρώπους που δεν είχες σκεφτεί. Το μόνο που μένει είναι να κοιτάξεις καλύτερα γύρω σου.

“Nothing Compares To You”

Sinead O’Connor #Η αγάπη σε καταρρακώνει

Χωρίς αμφιβολία, ότι πιο “σπαρακτικό” ακούστηκε εκείνη τη δεκαετία. Το τραγούδι μιλά για το πως γίνεται να σου λείπει κάποιος κάθε στιγμή της ημέρας. Πώς γίνεται να συνεχίζεις τη ζωή σου κανονικά αλλά να μην προχωράς. Ακριβώς γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται μαζί του. Αν δεν έχεις ερωτευτεί ακόμη, σίγουρα θα συμβεί με το τραγούδι αυτό.

No Scrubs” – TLC

Μη δίνεις την αγάπη σου σε αυτούς που δεν την αξίζουν

Κι όμως. Το συμπέρασμα όλης της αγάπης και του έρωτα που συσσωρεύθηκε από τα προηγούμενα τραγούδια, καταλήγει σε αυτό. Δεν χρειάζεται να χαρίζεις την αγάπη σου σε κάποιον που δεν σου αξίζει, σε κάποιον που δεν σε βλέπει όπως τον βλέπεις κι εσύ. Η αγάπη λοιπόν και η εκτίμηση που πρέπει να δείχνεις πρώτα, είναι προς τον εαυτό σου. Αν μάθεις να σε αγαπάς, θα έχεις δίπλα σου τους κατάλληλους για εσένα.