Στις 26 Ιουνίου του 1997, η J.K. Rowling δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο από την σειρά που επρόκειτο να γίνει στην πορεία ως η μια από τις πιο δημοφιλή στον τομέα της φαντασίας –όλων των εποχών-. Σήμερα, τα 7 βιβλία του Χάρι Πότερ θεωρούνται ως απαραίτητο ανάγνωσμα για παιδιά, εφήβους αλλά και για πολλούς ενήλικες έχοντας κερδίσει πολλούς οπαδούς από όλες τις γωνίες του κόσμου.

Οι μαγικές περιπέτειες του Χάρι, του Ρον και της Ερμιόνης ξεπερνούν το κλασικό παραμυθάκι του καλού εναντίον του κακού, της μαγείας, των ξορκιών και των φανταστικών ζώων. Τα βιβλία αναγνωρίζονται ιδιαίτερα για τα μηνύματα που μεταφέρουν, από την ανοχή μέχρι και την αποδοχή.

Ορίστε 10 μαθήματα ζωής που πήραμε από αυτή τη μαγική σειρά βιβλίων της J.K. Rowling!

  1. Ποτέ μην τα παρατάς

Μπορεί η σειρά βιβλίων να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και επικερδείς που υπάρχουν, αλλα δεν ήταν όλα ρόδινα από την αρχή. Η J.K. Rowling αντιμετώπισε τουλάχιστον 12 απορρίψεις από τους εκδοτικούς οίκους προτού η Bloomsbury λάβει τελικά την ευκαιρία της.

  1. Διάλεξε τους φίλους σου σοφά.

Την πρώτη ημέρα του στο Hogwarts, ο Draco Malfoy συστήθηκε στον Χάρι και προσπάθησε να κερδίσει τη φιλία του. Ο Χάρι πήγε με το ένστικτό του και αποφάσισε να γίνει φίλος με τον κοκκινομάλλη μουντζουρωμένο Ron Weasley και την γεννημένη από μη-μάγους γονείς  Hermione Granger. (Και όλοι ξέρουμε το που κατέληξε ο καθένας στο τέλος *γκουχ γκουχ* ).

2-potter

  1. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται.

Από την αρχή, οι χαρακτήρες στα βιβλία ποτέ δεν αποδείχθηκαν πως τελικά ήταν αυτό που φαινόντουσαν όταν τους πρωτοείδαμε. Ο ιδιαίτερα κεφάτος καθηγητής Quirrell φιλοξενούσε στο κεφάλι του τον Βόλντεμορτ, ο Σίριους Μαύρος κατέληξε να είναι ένας ζεστός και αγαπητός νονό και ο πιο περίφημα τρομακτικός Severus Snape θυσιάστηκε για τον Χάρι από αγάπη για τη μητέρα του, την Lily. (Και όταν ρωτήθηκε στο τέλος (αν την αγαπάει) «Μετά από όλο αυτό τον καιρό που έχει περάσει?» είπε απλά «Πάντα» – συγκινηθήκαμε βρε- )

  1. Η αγάπη είναι αιώνια

“Μην λυπάστε τους νεκρούς”, λέει ο Dumbledore στον Χάρι. «Να λυπάσαι τους ζωντανούς, και πάνω απ ‘όλα, όλους εκείνους που ζουν χωρίς αγάπη». Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τομ Ρίντλ έγινε κακός επειδή δεν ένιωσε ποτέ αγάπη και στο κάτω κάτω ήταν η αγάπη που σχεδόν τον σκότωσε όταν η Λίλη θυσίασε τον εαυτό της για το νεογέννητο Χάρι *high five στην αγάπη*

  1. Να είσαι υπερήφανος που είσαι «περίεργος»

Η Luna Lovegood θεωρήθηκε ιδιαίτερα… περίεργη εξαιτίας της εκκεντρικής συμπεριφοράς της και μάλιστα κέρδισε το παρατσούκλι Loony (σ.τ.μ τρελή). Ωστόσο, ήταν η μοναδική της ματιά για τη ζωή που συχνά έφτανε σε βοήθεια του Χάρι και αποδείχθηκε στο τέλος μια πολύ άξια φίλη.

5-potter

  1. Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία

Ο Χάρι είχε ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο χρυσό στην Γκρινγκότς, αλλά πάντα ζήλευε τον Ρον γιατί παρ όλο που οικονομικά δεν ήταν καλά, ο τελευταίος είχε μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια … κάτι που ο Χάρι δεν έζησε ποτέ. Ο Ντράκο Μαλφόι τόνιζε συνέχεια ότι θα μπορούσε να αγοράσει την θέση του στην ομάδα Quidditch του Slytherin ως ανιχνευτή  παρέχοντας σε όλους τους παίκτες τις τελευταίες σκούπες. (για να πετάνε όχι να σκουπίζουν!) Όμως, παρά τον ταχύτερο εξοπλισμό τους, δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν την πραγματική ικανότητα και το ταλέντο άλλων παιχτών και ομάδων. (Δηλαδή του Γκρίφιντορ *τυχαία το είπα*)

6-potter

  1. Αντιμετωπίστε όλους με τουλάχιστον λίγο σεβασμό

«Αν θέλετε να μάθετε τι είναι ένας άνθρωπος, ρίξτε μια καλή ματιά στο πώς αντιμετωπίζει τους κατώτερους του, όχι τους ίσους», δήλωσε σωστά ο Sirius Black στο βιβλίο The Goblet Of Fire. Ένα καλό παράδειγμα αυτής είναι η σχέση αφέντη και του σκλάβου που είχε ο Λούσιους Μαλφόι με τον Ντόμπυ, τον ξωτικό του σπιτιού. (και πόσο ωραία τον «πρόδωσε» στο 2ο βιβλίο το ξωτικό!)

7-potter

  1. Η γνώση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική δύναμη

Η Ερμιόνη είναι το τέλειο παράδειγμα αυτού. Σε διάφορες περιπτώσεις, όταν ούτε ο Χάρι ούτε ο Ρον μπορούσαν να βρουν μια διέξοδο από ένα το  χάος στο οποίο είχανε μπεί, ήταν η Ερμιόνη που ανακάλυπτε τη λύση χάρη στην ευρεία γκάμα γνώσεων που της χάρησε… η βιβλιοθήκη!

8-potter

  1. Οι καλοί φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν σε οτιδήποτε.

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ αφορούν τόσο τη φιλία όσο και τη μαγεία. Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη υποστηρίζουν και βοηθούν ο ένας τον άλλον μέσα από διάφορα εμπόδια και σφυρηλατούν μια φιλία που τους βοηθά να νικήσουν από  τρόλ, σε θανατοφάγους και φυσικά τον πιο περίφημο κακό, τον Λόρδο Voldemort.

9-potter

  1. Η μαγεία είναι παντού και σε όλους

Ενώ πολλοί από εμάς εξακολουθούν να περιμένουν τις επιστολές μας για το Hogwarts (κάθε μα κάθε 1η Σεπτέμβρη όμως!), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μαγεία δεν είναι παρούσα στον κόσμο των Muggle. Τα έργα της Rowling άνοιξαν τους ορίζοντες μας και τα μάτια μας τόσο όσο για τη μαγεία των βιβλίων όσο και για τη δική μας φαντασία.