Αρχικά, δεν θα στα πουν ποτέ γιατί είναι συνάδελφοι και όχι φίλοι και γιατί αν σου πούνε κάτι από αυτά, μπορεί να σκεφτείς εσύ ότι σε ζηλεύουν, ότι σε μισούν ή ότι στην καλύτερη είναι αγενείς και πώς τολμάν να σου λένε κάτι τέτοιο-σαν δεν ντρέπονται λέω’ γω!

 1. «Το άρωμα σου είναι πολύ δυνατό..» Από όπου περνάς φτερνίζονται και σηκώνουν τους γιακάδες τους μέχρι τη μύτη; Διακριτικά κουκουλώνονται με ζακέτες μέχρι το κεφάλι και κάνουν ότι φυσάν τη μύτη τους σε ένα φανταστικό χαρτομάντηλο; Μάλλον έχεις πολύ δυνατό άρωμα, ή έχεις να κάνεις μπάνιο κάνα μήνα! Πρόσεχε! Ο συνδυασμός και των δύο είναι απλά κακός. Γιατί όσο πιο πολύ άρωμα φοράς, άλλη τόση απλησιά είναι σαν να θέλεις να κρύψεις. Κάτι που συνήθιζαν να κάνουν οι Γάλλοι. Au mon dieu!
 1. «Βάλε στη θέση του αυτό που σου δάνεισα. (για να κάνεις τη δουλειά σου)» Εντάξει, αν μια φορά το ξέχασες δεν πειράζει. Αλλά αν το συνηθίζεις, μάλλον θα καταλήξουν να σου αφήνουν post it παντού! Δεν θα σου αρέσει, γι αυτό ότι πάρεις, απλά μετά βάλτο στη θέση του. Σημείωσε το κάπου για να μην το ξεχάσεις. POST IT!
 1. «Αυτό που μόλις έφαγες ήταν το φαγητό μου..» Όταν ανοίγεις το ψυγείο και βλέπεις κάτι εκεί μέσα, που δεν έχεις τοποθετήσει εσύ, μην το φάς γιατί μάλλον προορίζεται για κάποιον άλλο. Τόσο απλά. Όσο νόστιμο κι αν φαίνεται, όση πείνα και να έχεις εάν ο άλλος δεν έρθει να σου πει «θές να μοιραστούμε το κολατσιό μου;» μη το κάνεις! Το ξέρω εκείνο το muffin ήταν αμαρτία που έμεινε στο ψυγείο για 2 μέρες, αλλά τουλάχιστον σκουπίσου γιατί μπορεί να έχεις σοκολάτες στο πηγούνι και να σε ανακαλύψουν!
 1. «ΣΟΣ, θέλω βοήθεια, κάνε κάτι..» Ένας καλός συνάδελφος δεν θα στο πεί ποτέ έτσι. Αλλά σίγουρα θα φροντίσει ώστε να σου κοινοποιήσει με άλλο τρόπο ότι χρειάζεται βοήθεια. Εάν σου πεί κάτι του τύπου «με ενδιαφέρει η γνώμη σου για αυτό το project ή θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σου για αυτό το ζήτημα..» μην παρεξηγήσεις. Αυτό που εννοεί είναι: ΣΟΣ, ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΤΩΡΑ..
 1. «Ο καφές είναι ζήτημα όλων!» (εκτός από αυτούς που δεν πίνουν καφέ-καθόλου..) Εάν μοιράζεστε την ίδια καφετιέρα, τότε ο καφές είναι ζήτημα όλων σας, που σημαίνει ότι μια αγοράζει ο ένας καφέ, μια ο άλλος ή το αναθέτετε σε έναν από εκεί μέσα και στο τέλος του μήνα μοιράζεστε τα έξοδα. Ο καφές μπορεί να είναι πολύ ακριβός για ένα άτομο ειδικά όταν τον μοιράζεται με άλλα 20 άτομα! Εκτός αν το boss είναι πολύ λαρτζ!
 1. «Μην είσαι τόσο μίζερος!» Είναι κάποιες μέρες που δεν είσαι καθόλου στα κέφια σου και που όλα πάνε χάλια, το καταλαβαίνω. Αυτό όμως δεν μπορούν να το καταλάβουν όλοι, πόσο μάλλον να δικαιολογήσουν μια συνέχεια ξινισμένη φάτσα. Όταν πάς στη δουλειά σου, πάς στη δουλειά σου. Έχεις να κάνεις με ανθρώπους με τους οποίους τις περισσότερες φορές δεν σχετίζεσαι προσωπικά και οι οποίοι έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα. Φόρα το προσποιητό σου χαμόγελο λοιπόν και κάνε αυτό που κάνουν όλοι! Μετά πήγαινε σπίτι σου και κλάψε, άνοιξε ένα μπουκάλι κρασί, άκου Ρέμο μέχρι το πρωί κτλ…
 1. «Μην ψαχουλεύεις τα πράγματά μου, ψάχνω ακόμα εκείνον τον διακορευτή, εσύ τον έχεις;» Όταν χρειάζεσαι κάτι από το γραφείο ενός συναδέλφου, του στέλνεις ένα μήνυμα ή τον παίρνεις τηλ. Καλό θα είναι δηλαδή να ξέρει ότι χρειάζεσαι κάτι που μπορεί να έχει ο ίδιος και αποφεύγεις έτσι παρεξηγήσεις και τίποτα σοκ! Γιατί μπορεί να κρατάει στο συρτάρι του και περίεργα πράματα. Όπως ένα δαγκωμένο muffin που κάποτε νόμιζες ότι σου ανήκει! Η ένα μαστίγιο φερ’ειπείν!
 1. «Αυτό το μπράβο ανήκει και σε εμένα.» Αν συνεργάστηκες με ένα ή περισσότερα άτομα για έναν κοινό σκοπό ο οποίος επιτεύχθηκε, υπήρξες σε μια ομάδα που οφείλεις να σέβεσαι. Μην επωμίζεσαι λοιπόν όλα τα μπράβο εσύ. Είναι ανήθικο και δεν θα φανεί καθόλου ωραίο, όταν το μάθει κάποια στιγμή κι ο εργοδότης σου. Γίνε πιο συνεργάσιμος και λιγότερο ανταγωνιστικός. Κάνε τη διαφορά σε έναν κόσμο που ακόμα και σε μερικά σχολεία, ανταγωνίζονται συνάδελφοι μεταξύ τους στο ποιός θα κρεμάσει τα χριστουγεννιάτικα στην τάξη του γρηγορότερα! Απλά έλεος!
 2. «Βούλωσε το να μιλήσω!» Κάποιες φορές καλύτερα να ακούς τους άλλους. Μπορεί να μάθεις και κάτι..
 1. «Μπορεί να μην έχω παιδιά, αλλά έχω και εγώ υποχρεώσεις.» Κάποιοι νομίζουν ότι όταν έχουν παιδιά οι πάγοι πρέπει να σταματήσουν να λιώνουν και η γή να σταματήσει να γυρίζει, ή κάτι τέτοιο. Όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φύγεις από το meeting πιο νωρίς. Εντάξει, εκτός εάν συντρέχει σοβαρός λόγος φυσικά είναι κάποιος άρρωστος και τέτοια. Είπαμε!
 1. «Εάν θέλω βοήθεια, θα στη ζητήσω.» Καλό θα είναι γενικότερα να αποφεύγεις τις αντιπαραθέσεις με συναδέλφους. Καλώς η κακώς αναγκαστικά, θα βλέπεστε κάθε μέρα και είναι επώδυνο να δημιουργούνται ρήξεις κάθε τρείς και λίγο. Απέφυγε αρνητική ενέργεια και αν κάποιος έχει νεύρα άστον να μαλώσει μόνος του διατηρώντας την ψυχραιμία σου. Πίστεψε με θα νιώσεις μεγάλη ικανοποίηση με τον εαυτό σου μετά. Εάν το παρατραβήξει, φάε αυτό το muffin και μην κοιτάξεις πίσω!