Κρεπες με παντζαρι

Αυτή η συνταγή είναι αφιερωμένη στη φίλη μου τη Λευκή που καιρό τώρα με κυνηγάει για μια υγιεινή συνταγή για σπιτικές πίτες έτσι ώστε να φτιάχνει νόστιμα και υγιεινά wraps για να παίρνει μαζί της στη δουλειά. Η ζύμη είναι από αλεύρι φαγόπυρου, χωρίς γλουτένη και με καλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Ενώ το έντονο κόκκινο χρώμα τους το οφείλουν στο παντζάρι, που προσθέτεις σε χυμό στο μείγμα. Αν δεν έχεις αποχυμωτή μπορείς να δοκιμάσεις να χτυπήσεις φρέσκα παντζάρια στο μούλτι και απλά να προσθέσεις έξτρα ποσότητα νερού. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και τη πράσινη εκδοχή τους αντικαθιστώντας τα παντζάρια με σπανάκι. Περιττό να πω ότι η συνταγή αυτή είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών σας και να τους ετοιμάσετε νόστιμα σνακ για το σχολείο. Για όσους θέλουν να αποφύγουν τα αυγά στη συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε 1 αυγό με 1κτ σούπας σπόρους τσία ή λιναρόσπορο. Μπορείτε να γεμίσετε με ότι έχετε στο ψυγείο.

Η πρόταση μου για μια χορτοφαγική απόλαυση είναι με φέτες από αβοκάντο, πιπεριά, λίγη ρόκα και μια πεντανόστιμη σως από ταχίνι και σούμακ (μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην αραβική κουζίνα για να δώσει πικάντικη γεύση) που φτιάχνεται σε 2 λεπτά.

Για τις κρεπες (περίπου 10 μικρές)

  • 240μλ χυμό από παντζάρι (περίπου 5-6 μεγάλα βρασμένα παντζάρια)
  • 2 αυγά
  • 175γρ αλεύρι φαγόπυρου (περίπου 1 και 1/3 κούπα)
  • 1 κτ γλυκού κύμινο
  • ½ κτ γλυκού αλάτι
  • 2 κτ σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κούπα νερό
  • Λίγο λάδι καρύδας για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:

  • 2 αβοκάντο, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 2 χούφτες ρόκα
  • 1 κτ σούπας ταχίνι
  • Χυμό από 1 μοσχολέμενο
  • ½ κτ γλυκού σούμακ
  • Λίγους ηλιόσπορους

ccrepe1

Προετοιμασια

  • Στύβετε στον αποχυμωτή τα παντζάρια.
  • Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, προσθέτετε τα αυγά και το χυμό του παντζαριού και χτυπάτε με σύρμα.
  • Προσθέτετε το φαγόπυρο, το κύμινο, και το αλάτι και ανακατεύετε με σύρμα
  • Προσθέτετε το λάδι και το νερό έτσι ώστε να αραιώσει αρκετά το μείγμα αλλά να στέκεται στο σύρμα.
  • Αφήνετε τη ζύμη να κάτσει για 10 λεπτά.
  • Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε λίγο λάδι καρύδας.
  • Σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε στο τηγάνι ποσότητα ίση με μια κουτάλα της σούπας.
  • Στριφογυρνάτε το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί η ζύμη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Θα πρέπει να σχηματισθεί μια λεπτή κρούστα σαν κρέπα.
  • Ψήνετε από τη μια μεριά για περίπου 1 λεπτό μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια.
  • Γυρνάτε και ψήνετε και από τη δεύτερη μεριά για περίπου 1 λεπτό.

Για να φτιάξετε τη γέμιση:

  • Ανακατεύετε το ταχίνι, το χυμό από το μοσχολέμονο και το σούμακ μέσα σε μια κούπα προσθέτοντας μια κουταλιά ζεστό νερό για να αραιώσει λίγο η σως.
  • Συναρμολογείτε τις κρέπες βάζοντας μέσα στη καθεμία περίπου 2 φέτες αβοκάντο, 2 φέτες πιπεριά, λίγη ρόκα, λίγους ηλιόσπορους και λίγη σως ταχίνι.
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.