Όταν έμαθα για το @animal_focus_project και τη δουλειά της υπέροχης Θένιας ενθουσιάστηκα αμέσως και ήθελα να τη γνωρίσω. Κάπου είχα δει μια φωτογραφία που είχε τραβήξει με ένα κατοικίδιο και τον ιδιοκτήτη του και αμέσως μου γεννήθηκε η επιθυμία να κάνω το ίδιο για να αποτυπώσω την ομορφιά και την προσωπικότητα του γάτου μου Ben αλλά και τη μεταξύ μας σχέση.

Στον γάτο μου, τον Ben, έχω παθολογική αγάπη. Είναι το κατοικίδιο μου στο οποίο έχω μεγάλη αδυναμία. Κι ο Ben όμως είναι πολύ συνδεδεμένος μαζί μου, σε βαθμό εξάρτησης. Η προσκόλλησή του ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που τον απέκτησα και δυναμώνει μέρα με την ημέρα.

Έχω άλλη μια γάτα, την Cat, επίσης Περσίας και ένα θηλυκό pug, την Bijoux. Ο Βen είναι ο πιο μικρός από όλα, μόλις 8 μηνών σήμερα, ο πιο ήρεμος, συνεργάσιμος και υπάκουος. Τα κορίτσια μου έχουν βγει πιο ανεξάρτητα και ατίθασα.

Πήγαμε λοιπόν με τον Ben στο studio της στο Παλαιό Φάληρο και γνωρίσαμε από κοντά την ίδια και τη δουλειά της. Η Θένια είναι μια θαυμάσια επαγγελματίας, αγαπάει αυτό που κάνει, το κάνει καλά και δεν το βλέπει ως δουλειά. Πάνω απ’ όλα το βλέπει ως τέχνη.

 Πως γεννήθηκε η ιδέα του Animal Focus Project;

Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία, προέκυψε από τη γοητεία που δημιουργεί η σημασία της ιδανικής στιγμής. Το «πάγωμα» ενός συναισθήματος, μιας προσωπικότητας σε μια εικόνα. Με αυτή την αφετηρία ξεκίνησα και το Αnimal Focus Project. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μου αγάπη για τα ζώα, όνειρο μου ήταν και είναι ακόμα να ασχοληθώ με τη φωτογράφιση ζώων που ζουν στη φύση. Το Animal Focus Project θα κλείσει τον πρώτο του χρόνο τον Σεπτέμβριο.

Πως συμπεριφέρεται ένα ζώο μπροστά στο φακό και πως ένας άνθρωπος; Μπορείς να μας πεις μερικές διαφορές στη συμπεριφορά του κατοικιδίου και του ιδιοκτήτη;

Η φωτογράφιση ζώων αποτελεί μία συναρπαστική πρόκληση καθώς απαιτεί τη σύλληψη ενός αγνού αυθορμητισμού. Ο άνθρωπος συνηθίζει να υποκρίνεται όταν βρίσκεται μπροστά στο φακό αντιθέτως, ένα ζώο παραμένει αυθεντικό. Δεν μπορείς να του υποδείξεις την πόζα, το ύφος και το συναίσθημα που θέλεις να βγάλει. Αυτόματα λοιπόν, η διαδικασία γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς δε γνωρίζω ποτέ τι εικόνα θα μου δώσει η κάθε προσωπικότητα που βρίσκεται μπροστά από τον φακό. Η πηγή της απόλαυσης από τη διαδικασία, βασίζεται στην απόδοση του γνήσιου ενστίκτου.

Γιατί να έρθει κάποιος να φωτογραφηθεί με το pet του;

Κάποιος που θα έρθει να φωτογραφηθεί με τον σκύλο του αρχικά θα έχει μία όμορφη και ξεχωριστή εμπειρία να θυμάται, καθώς κάθε φορά είναι διασκεδαστικό ακόμη και όταν είναι “δύσκολη” η φωτογράφιση. Τις φωτογραφίες ο καθένας τις χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί, κυρίως ανεβαίνουν στα social media αλλά κάποιοι τις τυπώνουν για το σπίτι τους, εκτιμώντας και με αυτόν τον τρόπο το μέλος της οικογένειας.

 Ποιος αποφασίζει για το concept της κάθε φωτογράφισης;

Η αισθητική είναι κάτι που αποφασίζουμε εκείνη τη στιγμή, όμως εξαρτάται και από τον σκύλο ή τη γάτα, κατά πόσο είναι ήρεμοι ώστε να δεχθούν αντικείμενα γύρω τους ή να έχουν την υπομονή που απαιτείται για μια φωτογράφιση με ιδιαίτερο concept.

Προσωπικά προτείνω πρώτα τις πιο απλές φωτογραφίες γιατί είναι πιο εύκολη η διαδικασία άρα λιγότερο μπέρδεμα για τον σκύλο, οπότε αποτυπώνεται καλύτερα η προσωπικότητά του, που αυτό είναι και το ζητούμενο.

Tι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν έρθει να φωτογραφηθεί μαζί με το σκύλο του;

Πάντα δίνουμε χρόνο ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο, να νιώσει όσο το δυνατόν πιο άνετα και για αυτό συμβουλεύω τους ανθρώπους να έχουν μαζί τους τα δικά του παιχνίδια, λιχουδιές και να έρθουν μετά από μία βόλτα με τον σκύλο ώστε να είναι πιο χαλαρός. Η εξοικείωση του σκύλου με τον χώρο, πάντα κρατάει περισσότερο από την ίδια τη φωτογράφιση, καθώς οι σκύλοι βαριούνται εύκολα όταν τους ζητάς να μείνουν ακίνητοι, οπότε πρέπει να είναι όλα έτοιμα στο στούντιο ώστε να μπει και να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ στο λίγο χρόνο που θα μου δώσει.

Mε ποιο τρόπο συνδέεται το Animal Focus Project με φιλοζωϊκές δράσεις;

Όταν ξεκίνησα το Animal Focus Project, επικοινώνησα με τον ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) και κάναμε πριν λίγο καιρό μία καμπάνια για την προώθηση του πραγματικά πολύτιμου έργου τους, με μία τριλογία αφισών που αναρτήθηκαν σε τρεις στάσεις λεωφορείων στη Γλυφάδα. Ήταν μια εμπειρία που με έφερε κοντά με ανθρώπους που έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ζώα γενικότερα και ειδικά για τα αδέσποτα και για το ποια θα είναι η καλύτερη εκδοχή για την πορεία τους, όσο και για τις συνθήκες διαβίωσής τους μέχρι να βρεθεί η παντοτινή τους οικογένεια.

 Mπορούν να φωτογραφηθούν όλες οι ράτσες ζώων; Ημίαιμα και μη;

Η προσωπικότητα ενός ζώου δεν έχει ράτσα, είναι αυτή που είναι. Έχουν τόσες πολλές διαφορές σε εκφράσεις, κινήσεις, και συμπεριφορές ακόμη κι αν εξωτερικά φαίνονται σαν δύο σταγόνες νερό. Οπότε εμένα με ενδιαφέρει να αποτυπώσω όσο το δυνατόν περισσότερους διαφορετικούς χαρακτήρες ανεξάρτητα της ράτσας ή του είδους του ζώου, αν θα είναι δηλαδή σκύλος, γάτα ή οτιδήποτε άλλο. Για μένα έχει το ίδιο ενδιαφέρον.

Πως προέκυψε η φωτογράφιση ιδιοκτήτη – κατοικιδίου;

Αρχικά, αυτό προέκυψε χάριν της ηρεμίας που προσφέρει η επαφή του ζώου με ένα μέλος από την οικογένειά του στη φωτογράφηση. Στην πορεία όμως, η αποτύπωση της σχέσης αυτής έγινε καλλιτεχνικό και εικαστικό μέρος του ίδιου του project.

Μέχρι στιγμής όσοι έχουν έρθει για φωτογράφιση με τα ζωάκια τους είχαν τη σωστή αντίληψη και σχέση μεταξύ τους, δηλαδή δεν μετέφεραν το πιθανό δικό τους άγχος στα ζώα που είναι ό,τι χειρότερο ώστε να μην καταφέρουμε ούτε ένα κλικ. Υπάρχουν και περιπτώσεις με πιο ζωηρούς σκύλους ή πολύ ντροπαλές γάτες αλλά έχω δει κάθε φορά τη σωστή συμπεριφορά ώστε να χαλαρώσουν και να καταφέρουμε έστω 2-3 κλικ. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον, να έχεις την υπομονή και την ανάλογη επικοινωνία με το ζώο ώστε να νιώσει άνετα. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τύχει κάποια μεγάλη δυσκολία αλλά εάν μου τύχει στο μέλλον, π.χ. κάποιο πολύ στρεσαρισμένο ζώο, τότε σίγουρα δεν θα κάνω τη φωτογράφιση.

Διαπιστώνεις πως ιδιοκτήτες και ζώα έχουν κοινά χαρακτηριστικά;

Πιστεύω πως έχουν κοινά χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα οι ιδιοκτήτες με τα ζώα τους, κάτι που δεν προλαβαίνω να διακρίνω μέσα στα πλαίσια μιας φωτογράφισης αλλά το παρατηρώ από σχέσεις στο κοντινό μου περιβάλλον. Δε ξέρω πως γίνεται και συμβαίνει αυτό αλλά το βιώνω κι εγώ με τη δική μου σκυλίτσα τη Zelda που η ομοιότητες στους χαρακτήρες μας είναι πάρα πολλές!

Πόσο κοστίζει να κάνω μια τέτοια φωτογράφιση μαζί με το κατοικίδιό μου;

Οι φωτογραφίσεις γίνονται δωρεάν, καθώς πρόκειται για ένα προσωπικό μου project που ίσως κάποια στιγμή μου δoθεί και η δυνατότητα να κάνω μια έκθεση με μία επιλογή φωτογραφιών. Σαφώς και υπάρχουν κάποια έξοδα ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές οι λήψεις και για αυτόν τον λόγο έχω τοποθετήσει ένα κουτί για δωρεές όπου όποιος θέλει μπορεί να αφήσει όσα χρήματα επιθυμεί ο ίδιος ή και καθόλου. Το πακέτο που προσφέρω είναι οι 4 καλύτερες φωτογραφίες με επεξεργασία, προσαρμοσμένες για τα social media ή για εκτύπωση, εάν μου ζητηθεί.