Γράφεις ιστορίες σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Προσπάθησε λίγο παραπάνω! Μπορεί να σκηνοθετηθούν και να γίνουν η επόμενη παραγωγή που θα συμμετάσχει στο Sundance. Για όσες ακόμα δεν έχουν καταλάβει την αναφορά, μιλάμε για το «Zola». Είναι μια ταινία που παρουσιάζει μια mind-blowing ιστορία που εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο εκατόν σαράντα τεσσάρων tweets. Βασανιστικός ο περιορισμός των εκατόν σαράντα χαρακτήρων, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και suspense.

Η σειρά των tweets αναρτήθηκε δημοσίως το 2015 και εξιστορήθηκε στη μεγάλη οθόνη του Sundance το 2020. Σκηνοθετήθηκε από την Janicza Bravo και σκηνογραφήθηκε από τους Bravo και Jeremy O. Harris. Αυτό που πραγματεύεται είναι η δύσκολη καθημερινότητα μιας γυναίκας που προσπαθεί να επιβιώσει και ένα ταξίδι στη Φλόριντα που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Το αρχικό πλάνο ήταν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Όμως οι πραγματικές προθέσεις της Stefani τράβηξαν τη Zola στον κόσμο του εμπορίου της λευκής σαρκός. Όσο, λοιπόν, τα χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου αυξάνονται δημιουργούνται περιστατικά απόπειρας απαγωγών, απόπειρας αυτοκτονίας και ενός πυροβολισμού.

Ίσως το πιο άρτιο και γραφικό κομμάτι αυτής της ταινίας είναι η χρήση του κινητού που κάνει η Zola (πρωταγωνιστικός ρόλος) για να διατηρήσει τη δύναμή της σε μια φαινομενικά κατάσταση αδυναμίας. Με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζεται εξάλλου και ο τρόπος που ήρθε στο προσκήνιο αυτή η ιστορία, δηλαδή μέσω twitter. Τόσο δε η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην αφήγηση και στους διαλόγους, όσο και ο ίδιος ο ρόλος της Zola είναι τόσο δυνατοί και καθόλου απολογητικοί. Έτσι ακριβώς αρμόζει για να παρουσιαστεί η ευκολία με την οποία μπορεί μια γυναίκα να παρασυρθεί σε ένα κύκλωμα εμπορίου λευκής σαρκός. Έτσι ακριβώς αρμόζει να υπογραμμιστεί η ανάγκη κάθε μιας από εμάς να αγκαλιάσει την οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να βρει τη δύναμη μέσα της για να την αντιμετωπίσει.

Τα διδάγματα γύρω από την ταινία δεν σταματούν εκεί. Επιπλέον της δύναμης που έχουμε μέσα μας και της ανάγκης να είμαστε κυρίες του εαυτού μας, υπάρχει ένα μικρότερο δίδαγμα αλλά εξίσου σημαντικό. Μην βάζεις τρικλοποδιές στον εαυτό σου. Ταλέντο μπορεί να υπάρχει μέσα στην κάθε μια από εμάς. Μπορεί αυτό να παρουσιαστεί μέσα από τη διήγηση μιας ιστορίας ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε η Paige (η ηθοποιός που ερμηνεύει το ρόλο της Zola) στο Cinema Café της Variety:

«Αισθάνομαι ότι έχω περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου ως παιδί ζητώντας συγνώμη για το χώρο μου. Όμως παίζοντας το ρόλο της Zola ένιωσα πως αυτό ήταν. Δεν μπορώ να ζητήσω συγγνώμη. Είναι τόσο μεγάλη και κατέχει το μεγαλείο της και κατέχει το πως παρουσιάζει τον εαυτό της και με ώθησε γλυκά να παραδοθώ [στην δική μου δύναμη]»

Stay tuned για τις καλοκαιρινές προβολές της ταινίας.
featured image: Teen Vogue