Η απάντηση είναι όχι, αλλά ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο.

Μια φίλη μου αναρωτήθηκε τις προάλλες όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο: “Ξεκίνησαν όλοι να αυνανίζονται με το lockdown ή μόνο εγώ;” Στις αρχές του προηγούμενου Απριλίου, έκαναν το βήμα παραπάνω με έναν τύπο που έβγαιναν μαζί: Μετακόμισαν μαζί στο σπίτι των γονιών του, έκαναν σεξ ανησυχώντας μήπως τους ακούσουν, μέχρι που το σεξ έπαψε να είναι ενδιαφέρον. Εκείνος αντιμετώπιζε προβλήματα με την διάθεσή του και εκείνη κόντευε να πηδήξει απ’ το μπαλκόνι. Δεν μπορούσε να καταλάβει αν ήθελε συνεχώς να κάνει σεξ επειδή δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει ή επειδή έτσι συμβαίνει στα 25 της, αλλά το ότι ήταν μόνιμα ερεθισμένη γι’ αυτό αυνανιζόταν.

Σύμφωνα με έρευνα του National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, οι Βρετανοί κάνουν πολύ λιγότερο σεξ από την αρχή αυτής της πανδημίας ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης. Τα αποτελέσματα της έρευνας επίσης έδειξαν ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο δείκτης του αυνανισμού μέσα στην καραντίνα.

Στην καρδιά του εγκλεισμού η Lelo, η εταιρεία που κατασκευάζει τα πιο πολυτελή sex toys είδε μια εκρηκτική άνοδο στις πωλήσεις της τάξεως του 148% με τους κλειτοριδικούς δονητές, τους rabbits και τα ανδρικά ‘αυνανιστήρια’ να απογειώνονται εμπορικά. Όπως μια άλλη φίλη μου λέει “Ένας καλός δονητής είναι πιο οικονομικός από ένα διαζύγιο”. Αν κοινώς δεν κάνεις σεξ με το σύντροφό σου, από το να χωρίσεις, ρίξ’ το στον αυνανισμό. 

Γιατί όμως οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ;

H πλειοψηφία από εμάς ανήκουμε στην κατηγορία που η ερωτική μας ζωή βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Lovehoney, ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά brands σεξουαλικής ευχαρίστησης, έχουμε μειώσει την συχνότητα που κάνουμε σεξ κατά 30% κι αυτό έχει την εξής εξήγηση σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Murray Blacket: “ H νέα τάξη πραγμάτων που έχει επιβάλλει την τηλεργασία, θόλωσε τα ξεκάθαρα πεδία μεταξύ δουλειάς και σπιτιού με τους ανθρώπους να βρίσκονται σε σύγχυση.” Με λίγα λόγια βρισκόμαστε συνεχώς κλεισμένοι μέσα σε μικρά διαμερίσματα στα οποία τρώμε, κοιμόμαστε, δουλεύουμε, κάνουμε online μαθήματα pilateς και όλο αυτό μας έχει τρελάνει. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να φτιάξεις ένα smoothie χρησιμοποιώντας πολύ καλά υλικά όμως ο συνδυασμός να μην είναι επιτυχημένος; Αυτό έχει συμβεί πλέον με όλα αυτά που κάνουμε μέσα τα σπίτια μας.

Στην πράξη λοιπόν όπως επιβεβαιώνουν οι ψυχολόγοι Cindy Meston, David Buss και η Kate Moyle στο Glamour.co.ukΔεν υπάρχει τίποτα πραγματικά σέξυ στο να είμαστε συνεχώς μέσα στο σπίτι, να δουλεύουμε από το σπίτι, να τα κάνουμε όλα από το σπίτι και όλα αυτά σβήνουν τον πόθο.”

Οι ερωτικές μας ζωές έχουν τα πάνω και τα κάτω τους και αυτό είναι φυσιολογικό δεν μπορούν να είναι μόνιμα σταθεροποιημένες. Όμως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και όχι να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ζευγαριού που είναι μαζί 6 χρόνια και επισκέφθηκε έναν sex coach. Ευτυχώς είχαν επενδύσει και οι δυο στην φυσική και πνευματική τους υγεία όσο αμέλησαν την σεξουαλική τους ζωή. Έτσι, τουλάχιστον μπορεί να μην περνούν την καλύτερή τους στιγμή σεξουαλικά όμως ακόμα καταφέρνουν να επικοινωνούν και να βρίσκουν ο ένας τον άλλο ελκυστικό.

Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να σώσουμε τις σχέσεις μας έστω και περνώντας μέσα από την κόλαση

Μπορεί να μη μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της libido μας στην παρούσα φάση, όμως μπορούμε να έρθουμε κοντά με άλλους τρόπους, πιο εγκεφαλικούς. Με το να αφήνουμε την κατάσταση να μας συνεπάρει και να μην κάνουμε τίποτα, θα βγούμε μονάχα χαμένοι. Αλλά ακόμα κι αν επιμένουμε να θέλουμε να τριγκάρουμε τον ερωτισμό μεταξύ μας, μπορούμε να διαβάσουμε ο ένας στον άλλο κάποιο ανάγνωσμα σεξουαλικού περιεχομένου ή ξαναθυμηθούμε μια προσωπική μας πολύ έντονη ερωτική στιγμή του παρελθόντος. Όταν νιώθεις κουρασμένος δεν έχεις ενδιαφέρον για σεξ για τον απλό λόγο ότι αυτό απαιτεί διάθεση. Αν κάθεσαι όμως ξαπλωμένος και να κοιτάς τον σύντροφό σου συζητώντας σχετικά με μια στιγμή του παρελθόντος που ήταν συναρπαστική κρατά τουλάχιστον τη σπίθα αναμμένη. 

Υπάρχουν επίσης μερικά τρικ που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει την κατάσταση: Κλείστε τα κινητά σας, χαμηλώστε το φωτισμό και βάλτε μουσική. Βγάλτε τις πιτζάμες σας και φορέστε το αγαπημένο σας ρούχο σαν να ετοιμάζεστε για μια βραδινή έξοδο. Ανάψτε κεριά και αρωματίστε το χώρο. Και πάνω από όλα μην πιέζεστε για να κάνετε σεξ. Θα έρθει από μόνο του.