Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας έχει συναισθηματική νοημοσύνη, απλά εμείς δεν δίνουμε την ανάλογη προσοχή για να το ακούσουμε.

Το έντερο μας βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο του πεπτικού μας συστήματος και συχνά αναφέρεται ως ο δεύτερος εγκέφαλος μας- ο συναισθηματικός για την ακρίβεια.

Και είναι πιο ισχυρό από όσο φανταζόμαστε.

Ο εγκέφαλος έχει άμεση σύνδεση και επικοινωνία με το έντερο, μέσω της φυσικής σύνδεσης του πνευμονογαστρικού νεύρου και μέσω νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Αυτές είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και της καλής αίσθησης, αφού επηρεάζουν τη διάθεση μας.

Για αυτό και όταν είμαστε ερωτευμένοι νιώθουμε “πεταλούδες στο στομάχι”, όταν είμαστε ευτυχισμένοι νιώθουμε πλήρεις και γεμάτοι και δεν πεινάμε, ενώ όταν είμαστε αγχωμένοι και στεναχωρημένοι, έχουμε έντονους πόνους και “συναισθηματική πείνα”. 

Σε μια πρόσφατη έρευνα, παρατηρήθηκε πως τα περισσότερα βασικά συναισθήματα συσχετίστηκαν με αισθήσεις αυξημένης δραστηριότητας στην άνω περιοχή του θώρακα, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε αλλαγές στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Ομοίως, οι αισθήσεις στην περιοχή του κεφαλιού ήταν κοινές σε όλα τα συναισθήματα, αντανακλώντας πιθανώς τόσο τις φυσιολογικές αλλαγές στην περιοχή του προσώπου όσο και τις αισθητές αλλαγές στο περιεχόμενο του νου και τις σκέψεις μας, που προκαλούνται από τα συναισθηματικά γεγονότα».

Συμπερασματικά, τα συναισθήματα ισοδυναμούν με σωματικές αισθήσεις και αυτό της αίσθησης του εντέρου δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα.

Για αυτό, επειδή το μυαλό και το σώμα μας συνδέονται και συνεργάζονται σε καθετί που μας συμβαίνει, είναι καλό να ξεκινήσουμε και να το ακούμε και να το παρατηρούμε με περισσότερη προσοχή.

Γιατί, κάθε φορά που έχουμε κόμπο στο στομάχι ή διαταραχή στο έντερο που δε μπορούμε να σταθούμε, κάτι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας, και εμείς οφείλουμε να το ακούσουμε.