Ο Γιώργος Τσαγκαράκης και η Βασιλική Παπακωνσταντή είναι ένα ζευγάρι που έχει πάθος με τα ταξίδια. Οι Υabatravellers αποτελούν τo πρώτo couple travel blogger στη χώρα μας. Στόχος τους είναι μεταφέρουν ταξιδιωτικές εμπειρίες, φωτογραφίες και συμβουλές από τα ταξίδια τους.

Έχουν ταξιδέψει πολλά μέρη του κόσμου από Ισπανία και Ταϊλάνδη και το μακρινό Περού, μέχρι την Χίο και τη Κύθνο. Το motto τους είναι «Ι am not the same having seen the moon shine on the other side of the world». Πάμε να τους γνωρίσουμε.


Αρχικά πώς εμπνευστήκατε το όνομα Yabatravellers;

To όνομα μας το εμπνευστήκαμε από κάτι πολύ προσωπικό. Yaba φωνάζαμε ο ένας τον άλλον σαν χαϊδευτικό. Ο λόγος που δώσαμε τέτοιο όνομα ήταν γιατί θέλαμε να δώσουμε το στίγμα μας, ότι δεν είμαστε ένα απρόσωπο site.

Eίστε από τα πρώτα και επιτυχημένα couple travel blogger στην Ελλάδα. Ποιο θεωρείτε πως είναι το στοιχείο που σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Πιστεύουμε το ότι είμαστε αληθινοί, με ό,τι περιλαμβάνει αυτό. Ο κόσμος το καταλαβαίνει και τουλάχιστον ως τώρα μας το δείχνει. Δεν ξεκινήσαμε όλο αυτό το concept σαν δουλειά, αλλά του φερόμαστε με την σοβαρότητα και την προσοχή στην λεπτομέρεια σαν να είναι δουλειά. Πλέον μας αποφέρει έσοδα αλλά έχουμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας ότι είναι κάτι που θα κάνουμε όσο μας δίνει χαρά. Από εκεί και πέρα βοήθησε πολύ η επιμονή μας, η δημιουργικότητα μας και η ουσιαστική αγάπη για το ταξίδι.

Μπορεί κάποιος στη χώρα μας να είναι full-time travel blogger και να έχει και έσοδα;

Πιστεύουμε ότι μπορεί, με τις ανάλογες θυσίες όμως. Βεβαίως υπάρχει μία αστάθεια ακόμη σε όλο αυτό, αλλά είναι εφικτό. Ωστόσο, η πλειοψηφία του κόσμου που ξεκινάει ένα τέτοιο εγχείρημα δεν αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτό συνήθως τα παρατάει εξίσου εύκολα. Επίσης, όταν έχεις δημιουργήσει ένα κοινό μέσω της σωστής δουλειάς σου, όπου έχεις αφιερώσει χρόνο και φαιά ουσία οφείλεις να κοστολογείς σωστά τον χρόνο που αφιέρωσες. Όταν προσφέρεις σε ένα brand την δημιουργικότητα σου και την δουλειά σου συνολικά, όλο αυτό πρέπει να αμείβεται αναλόγως.

Έχοντας ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, ποιο πιστεύετε πως είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες;

Είμαστε πραγματικά μία ευλογημένη χώρα. Συνδυάζουμε την ποικιλομορφία των τοπίων, με γεύσεις και κατά βάση φιλότιμους και φιλόξενους ανθρώπους. Ακριβώς λοιπόν επειδή μπορούμε να προσελκύσουμε κοινό με διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα ήταν χρήσιμο να αναπτύξουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Να προσφέρουμε εναλλακτικά καταλύματα και δραστηριότητες. Να μπορούμε να εξειδικευτούμε σε κάτι παραπάνω από ένα δωμάτιο και μία ωραία παραλία.

 Aγαπημένος προορισμός που έχετε επισκεφτεί;

Δύσκολη ερώτηση! Τόσα μέρη με τόση διαφορετική ομορφιά… Γυρίσαμε πρόσφατα από Περού, το οποίο ήταν ένα συγκλονιστικό και adventurous ταξίδι. Ωστόσο, αν έπρεπε να απαντήσουμε, θα λέγαμε – με ιδιαίτερη δυσκολία – την Σιγκαπούρη και το Μεξικό.

Πώς αντιμετωπίζετε τα αναπάντεχα – ευτράπελα που συμβαίνουν στα ταξίδια;

Με ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία. Μας αρέσει να «κυνηγάμε» ιδιαίτερες εμπειρίες και μερικές φορές αυτή η επιλογή μας περιλαμβάνει κάποια ρίσκα. Όσον αφορά στα θέματα υγείας κάνουμε πάντα ταξιδιωτική ασφάλεια σε προορισμούς εκτός Ευρώπης. Επίσης, προσπαθούμε να μην αφήνουμε τα ευτράπελα να μας χαλάσουν την διάθεση. Σε αυτό βοηθάει το ότι είμαστε ζευγάρι και όταν ο ένας «πέφτει» ο άλλος τον ανεβάζει. Στο Μεξικό που μας έκλεψαν όλο τον φωτογραφικό μας εξοπλισμό, κάτσαμε με ψυχραιμία την επόμενη μέρα μετά τον συμβάν και είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε αυτό το γεγονός να χαλάσει το ταξίδι μας. Στη τελική, επρόκειτο για υλικά αγαθά που μπορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αντικατασταθούν. Όσο εμείς είμαστε καλά θα συνεχίζουμε.

 Προτιμάτε τις διακοπές πολυτελείας ή περισσότερο backpacking;

Πολύ ωραία ερώτηση! Δεν έχουμε βάλει κάποια τεμπέλα στον εαυτό μας γιατί πραγματικά έχουμε μία «ποικιλία» σαν άτομα. Το κάθε ταξίδι και ο κάθε προορισμός είναι για εμάς ξεχωριστός και προσφέρει κάτι διαφορετικό. Οπότε και ο τρόπος που θα ταξιδέψουμε εξαρτάται από τις εμπειρίες που θέλουμε να ζήσουμε και το budget μας την συγκεκριμένη περίοδο. Για παράδειγμα ακολουθήσαμε το μονοπάτι των Incas στο Περού, το οποίο ήταν τέσσερις ημέρες περπάτημα στις Άνδεις. Εκεί κάναμε camping, μιας και δεν μπορείς να ζήσεις αυτή την εμπειρία διαφορετικά. Αντίστοιχα, έχουμε επενδύσει σε εμπειρίες luxury που πιστεύουμε ότι αξίζει να ζήσεις, όπως το να κοιμηθείς σε ένα glass igloo στην Λαπωνία. Μας αρέσει ουσιαστικά να συνδυάζουμε την περιπέτεια του backpacking με luxury εμπειρίες, όπως ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο, ή ένα καλό δείπνο.

Τravel bloggers ή Youtubers που θαυμάζετε;

Βασιλική: Στο Youtube μου αρέσει πολύ ένα ζευγάρι, “Kara and Nate” που ταξιδεύουν τον κόσμο και έχουν ωραίο χιούμορ και προσέγγιση. Από travel bloggers αυτόν που βρίσκω πιο χρήσιμο και accurate είναι ο “Expert Vagabond”.

Γιώργος : Casey Neistat εξωτερικό και Κοντοπίδης στην Ελλάδα. Μπορεί μην έχουν μεγάλη σχέση με το ταξίδι αλλά και οι δυο επικοινωνούν με ειλικρίνεια και χιούμορ στο κοινό τους. Από Travel bloggers μεγάλος θαυμασμός για τον Nomadic Matt.

Ποιοι ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι στο wish-list σας για το 2019;

Ποιοι δεν είναι θα έπρεπε να είναι το ερώτημα! Ξεκινήσαμε με ένα dream destination, το Περού και τον Αμαζόνιο. Για την ώρα συνεχίζουμε με τις Μαλδίβες τον Μάρτιο στα πλαίσια μίας ωραίας συνεργασίας και την Καππαδοκία τον Απρίλη, ένα ομαδικό ταξίδι με άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας. Από εκεί και πέρα δεν κάνουμε μακρόπνοα σχέδια στα ταξίδια μας. Θα θέλαμε πολύ να βρεθούμε στην Ιαπωνία και την Αλάσκα! Ελπίζουμε να καταφέρουμε τουλάχιστον ένα από τα δύο.

Τέλος, ένα tip προς όλους τους ταξιδιώτες;

Όπου πας, να πας με ανοιχτά μάτια και καρδιά. Έτοιμος να αφήσεις τον εαυτό σου να επεξεργαστεί το διαφορετικό. Γιατί στο τέλος της ημέρας ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη υπάρχει ομορφιά που αξίζει να δεις και άνθρωποι που αξίζει να γνωρίσεις.

Youtube | Instagram | Facebook