Το ξύλο κοπής είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο λειτουργικά εργαλεία που υπάρχουν στην κουζίνα. Αν αναλογιστείς την πληθώρα επιλογών που σου προσφέρει αλλά και τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στην καθημερινότητά σου, τότε θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα πολυεργαλείο.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι στην επιφάνειά του (εκτός από τους λεκέδες), συσσωρεύονται και χιλιάδες βακτήρια. Ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση του ξύλου κοπής, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ρουτίνας καθαρισμού.

Αν επιθυμείς να διατηρήσεις καθαρό το ξύλο κοπής σου, χωρίς να καταστρέψεις την επιφάνειά του, τότε πρέπει να ακολουθήσεις ευλαβικά τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1ο: Πάντα καθαρίζεις το ξύλο κοπής με σαπούνι και ζεστό νερό 

Εκτός από την αφαίρεση των λεκέδων, υψίστης σημασίας είναι και η σωστή απολύμανση του ξύλου κοπής. Για να καθαρίσεις την επιφάνεια κοπής μετά από κάθε χρήση, χρειάζεται να την πλύνεις χρησιμοποιώντας μια βούρτσα απολέπισης, ζεστό νερό και ένα ήπιο, αρωματικό σαπούνι πιάτων.

Βήμα 2ο: Απέφυγε να το βάζεις στο πλυντήριο πιάτων 

Για να προστατέψεις τη μακροζωία του ξύλου κοπής, τότε θα ήταν ωφέλιμο να το κρατήσεις μακριά από το πλυντήριο πιάτων. Κι αυτό γιατί; Γιατί όλο αυτό το νερό και η θερμότητα μπορεί να καταστρέψουν και να παραμορφώσουν ολοκληρωτικά την επιφάνεια του ξύλου κοπής.

Βήμα 3ο: Καθάρισέ το τακτικά με αλάτι και λεμόνι 

Η χρήση του λεμονιού ως μέρος της ρουτίνας καθαρισμού, βοηθά στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του ξύλου. Ιδιαίτερα, το λεμόνι και το αλάτι είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την απομάκρυνση των «δύσκολων» λεκέδων. Όπως θα γνωρίζεις, το λεμόνι αποτελεί ένα είδος φυσικού καθαριστικού, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό για την απολύμανση, ενώ κι ο χυμός του διαθέτει ένα ισχυρό φυσικό άρωμα με πλούσιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αν ρίξεις χοντρό αλάτι πάνω στην ξύλινη σανίδα κοπής και την τρίψεις  χρησιμοποιώντας μισό λεμόνι, αφήνοντας τον χυμό να διαρρεύσει, θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα.

Βήμα 4ο: Στέγνωσέ το ξύλο κοπής αμέσως μετά το πλύσιμο 

Θυμάσαι την παραμόρφωση που μπορεί να προκαλέσει στο ξύλο κοπής το πλυντήριο πιάτων; Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα μπορεί να προκύψει, αν και σε μικρότερο βαθμό, όταν αφήνεις μια ξύλινη σανίδα κοπής έξω για να στεγνώσει στον αέρα. Αυτό δίνει στο νερό χρόνο να εισχωρήσει στο ξύλο και να προκαλέσει τη διαστολή του.