Μέσα από μία συγκατοίκηση μπορεί να επέλθει και ένας χωρισμός.  Πώς διαχειρίζεσαι μία τέτοια αλλαγή όσο μένετε ακόμη μαζί; Θα έχεις ακούσει για ζευγάρια που έγιναν roommates αλλά στην πορεία δεν δούλεψε. Μπορεί να έπαιξε ρόλο η συγκατοίκηση, μπορεί απλά να ήταν θέμα χρόνου. Όπως και να έχει, η άβολη στιγμή του να μένεις μαζί με κάποιον που μόλις χώρισες είναι αναμφίβολη. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Πώς χωρίζετε όσα έχετε; Ποιος φεύγει από το σπίτι; Τι θα γίνει με τις γεμάτες βαλίτσες ρούχων αλλά και συναισθημάτων;  Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, μπορείς να εφαρμόσεις μερικά από τα παρακάτω βήματα που θα κάνουν αυτή την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη:

1. Ξεχώρισε τα πρακτικά από τα συναισθηματικά

Ακόμη κι αν καταλήξατε στο χωρισμό, μη βιαστείς να συζητήσεις για το ποιος θα πάρει για παράδειγμα το σπίτι ή ποιος θα θα φύγει πρώτος. Τα συναισθήματα και των δύο σε βρίσκονται σε σύγχυση. Αφιέρωσε χρόνο στη συνειδητοποίηση όσων έγιναν. Συζητήστε το. Είναι προτιμότερο να γίνουν καλά συναισθηματικά ξεκαθαρίσματα προτού περάσεις στο τεχνικό κομμάτι του χωρισμού.

2. Όρισε ημερομηνία για το πότε θα φύγει(ς) από το σπίτι

Περνώντας στο πιο πρακτικό κομμάτι, ένα moving out θα πρέπει να συμβεί. Αυτό εξαρτάται ωστόσο και από το ποιος έχει στο όνομα του το σπίτι. Ή στο ποιος είχε την ευθύνη των ενοικίων αν δεν ήταν από κοινού. Αν ήταν όλα από κοινού, μία λύση είναι να αποχωρίσετε από κοινού. Ή κατόπιν συζήτησης, να επιλέξετε ποιος είναι πρόθυμος να αποχωρίσει με τους όρους που θα θέσετε. Σειρά έχει η ημερομηνία. Όσο το αφήνετε ανοιχτό σαν ενδεχόμενο, τόσο παρατείνεται. Καλύτερα να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο έτσι ώστε να είστε και οι δύο προετοιμασμένοι.

3. Σεβάσου το χώρο του άλλου και αντίστροφα

Ενδεχομένως να υπάρξει το θέμα του ύπνου. Μέχρι να αποχωρήσει κάποιος από το σπίτι, σε περίπτωση που δεν έχετε να μείνετε κάπου αλλού, θα πρέπει να ζήσετε ως απλοί συγκάτοικοι. Συμφωνήστε λοιπόν για το ποιος θα κοιμάται που, ποιες μέρες, πώς θα ταξινομηθούν οι δουλειές ή οι τελευταίες πληρωμές του σπιτιού. Αν επίσης, χρειάζεσαι παρέα για να νιώσεις καλύτερα αλλά ο πρώην σύντροφος σου όχι, σεβάσου το. Μπορείς να βγεις έξω. Ή και το αντίθετο. Καλό είναι να δοθεί και στους δύο ο απαραίτητος χώρος για να  σκεφτεί.

4. Περί οικονομικών

Το άβολο αλλά βασικό κομμάτι των οικονομικών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο υπόλοιπο σε ενοίκιο ή λογαριασμό καλύτερα να τακτοποιηθεί. Οι λίστες εδώ μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμες. Το ίδιο ισχύει και για αντικείμενα που ξεπληρώνετε μαζί σε δόσεις. Σειρά έχουν, τα αντικείμενα που έχετε αποκτήσει μαζί. Εννοείται πως τα δώρα μένουν σε αυτόν που δόθηκαν. Για τα υπόλοιπα, μπορείτε να καταγράψετε ποια θέλει ο καθένας περισσότερο ή ποιος αγόρασε τι. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται να γίνει για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις στο τέλος της ημέρας, όσο κι αν λες ότι όλα είναι εντάξει.

5. Θέσε κάποια όρια

Μαζί με το νούμερο 3, θα υπάρχει κάποια αναδιοργάνωση στο πώς συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλο. Τα πρωινά μαζί ή τα sleepover θα πρέπει να αλλάξουν αν όντως σκοπεύετε να αφήσετε αυτό το κεφάλαιο πίσω σας. Όσο “πέφτεις” στη ρουτίνα του ζευγαριού ξανά, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ανάρρωση και το να προχωρήσεις στη ζωή σου.

6. Αξιοποίησε τη συντροφιά και τις συμβουλές των δικών σου ανθρώπων

Η οικογένεια σου, οι φίλοι σου έχουν μία διαφορετική αξία στη ζωή σου. Ήταν εδώ πριν από κάποια σχέση, θα είναι εδώ και έπειτα από αυτή. Μην τους κλείνεις την πόρτα επειδή θες να είσαι μόνη σου σε αυτό. Αν μοιραστείς όσα νιώθεις με κάποιον που σε νοιάζεται, θα δεις πως αμέσως θα ελαφρύνεις συναισθηματικά. Αξιοποίησε λοιπόν τις συμβουλές τους, τη συντροφιά τους, ακόμη και ένα 5′ τηλεφώνημα. Θα δεις πως θα έχουν άμεση θετική επιρροή στην ψυχολογία σου.