Τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα γιορτινά τραπέζια και δεν θα γινόταν διαφορετικά.

Αν αναρωτιέσαι πώς θα καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος σου και να μην πάρεις κιλά αυτά τα Χριστούγεννα, σου έχω έξι πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν!

Μην παραλείπεις τα snack σου

Ακόμα και τις ημέρες των γιορτών που γνωρίζεις ότι οι διατροφικές σου συνήθειες θα αλλάξουν, προσπάθησε να κρατήσεις στο παιχνίδι τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα της ημέρας. Αυτά τα γεύματα θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις καλύτερα την πείνα σου και να καταναλώσεις με μέτρο όλα όσα επιθυμείς.

Ξεκίνα με μία σούπα λαχανικών ή τη σαλάτα σου

Η σούπα λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις το γεύμα σου, ενώ είναι πολύ χορταστική. Η κατανάλωση σούπας ως ορεκτικό, μειώνει την όρεξη ενώ σου δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και κορεσμού με αποτέλεσμα να μην «υπερκαταναλώσεις» αργότερα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τέλος, όπως η σούπα λαχανικών έτσι και η σαλάτα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις γρηγορότερα κορεσμό και να παραμείνεις χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Το αλκοόλ.. θέλει μέτρο!

Είναι πολύ σύνηθες και λογικό, τις ημέρες των γιορτών να ξεφύγεις στις ποσότητες αλκοόλ που θα καταναλώσεις. Δεν χρειάζεται να το αποφύγεις. Μπορείς όμως να το απολαύσεις αργά. Αν πίνεις γρήγορα το ποτό σου, είναι λογικό κατά τη διάρκεια της νύχτας να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες που δεν συνηθίζεις. Επίσης, καλό θα είναι παράλληλα να πίνεις και νερό που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την αφυδάτωση.

Απόφυγε το refill

Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις όλες τις γεύσεις του γιορτινού τραπεζιού ή μπουφέ και να μην περιοριστείς διατροφικά με μία προϋπόθεση: Μην ξαναγεμίσεις το πιάτο σου! Αποφάσισε εξαρχής να γεμίσεις το πιάτο σου με αυτά που επιθυμείς, χωρίς όμως να υπερβείς στις ποσότητες.

Τα γλυκά δεν είναι για πολύ

Συνηθίζεται στα γιορτινά τραπέζια να υπάρχουν αρκετά είδη γλυκισμάτων και να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Θα σου πρότεινα, να αποφασίσεις ποιο γλυκό σου αρέσει περισσότερο και να το καταναλώσεις χωρίς τύψεις. Αν όμως , ανήκεις σε εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν όλες τις γεύσεις, τότε προσπάθησε να δοκιμάσεις μικρή ποσότητα από το καθένα. Μην ξεχνάς ότι τα γλυκά περιέχουν αρκετές θερμίδες και κορεσμένο λίπος.

Οι «detox» ημέρες, δεν έχουν θέση στη ζωή σου

Δεν χρειάζεται, ακόμα κι αν ξέφυγες πραγματικά μία μέρα, να ακολουθήσεις μία πολύ αυστηρή διατροφή την επόμενη. Και θα σου πω γιατί: Αυτή η συνήθεια δεν θα σε βοηθήσει να μειώσεις το βάρος σου, παρά μόνο τα υγρά, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξεις στο τέλος της ημέρας να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, καθώς θα δημιουργήσεις στον εαυτό σου το αίσθημα της στέρησης. Αν όντως μία ημέρα θεωρείς ότι ξέφυγες, προσπάθησε την επόμενη να αποφύγεις απλώς τα γλυκά και το αλκοόλ.

Τέλος, να θυμάσαι πάντα πως και τίποτα από τα παραπάνω να μην ακολουθήσεις, δεν έγινε κάτι. Οι γιορτές κρατούν λίγες μόλις ημέρες. Άρα, είναι πολύ πιο σημαντικό να τις απολαύσεις και να χαρείς τόσο τις ωραίες λιχουδιές όσο και το γιορτινό κλίμα. Κανένας δεν πάχυνε με ένα παραπάνω μελομακάρονο ή κουραμπιέ.