Κατά τη Βικτοριανή εποχή ήταν σύνηθες ανάμεσα σε φίλους, μέλη οικογενειών και εραστές, να δωρίζουν στους αγαπημένους τους μία μπούκλα από τα μαλλιά τους. Εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποιούσαν αυτήν την μπούκλα ως σελιδοδείκτη, για να θυμούνται διαρκώς το άτομο που τους τη δώρισε.

Φτάνοντας στο σήμερα η εταιρεία κατασκευής υφασμάτινων σελιδοδεικτών «Bookla» (σωστά μαντέψατε, πρόκειται για λογοπαίγνιο!) φροντίζει για όλους εμάς, που θέλουμε, να διατηρήσουμε στη ζωή μας το Βικτοριανό «ρομαντισμό» αλλά δεν θα τολμούσαμε να θυσιάσουμε μια πλούσια μπούκλα από τα μαλλιά μας.

Η ομάδα της εταιρείας Bookla εμπνευσμένη από την αγάπη των μελών της για το βιβλίο έχει σχεδιάσει για εμάς μια σειρά από σελιδοδείκτες με ευφάνταστα σχέδια.

Η συνιδρύτρια της εταιρείας Ευγενία Μαρή δηλώνει «Εγώ και ο συνεργάτης μου, Γιάννης Αγαπίου είμαστε βιβλιοφάγοι. Από μικρή ηλικία είχαμε τεράστια αγάπη για το βιβλίο, και νομίζω σου μένει κάτι τέτοιο μεγαλώνοντας. Πάντα ήταν μια διέξοδος για τη φαντασία μας και μας άρεσε να δημιουργούμε ιστορίες. Ανέκαθεν ψάχναμε σελιδοδείκτες ευφάνταστους με σχέδια εμπνευσμένα από λογοτεχνία αλλά δεν βρίσκαμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.

Οι χάρτινοι δεν άντεχαν την συνεχή χρήση και οι χειροποίητοι κάποιες φορές χαλούσαν τη ράχη του βιβλίου. Θέλαμε έναν σελιδοδείκτη που αντέχει στη χρήση και την πολυκαιρία, λεπτό με όμορφα σχέδια που θα μπορούσε, να πλυθεί αν χρειαστεί. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δώρο μεταξύ βιβλιόφιλων, μιας κοινότητας που δεν γνωρίζει σύνορα.»

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@booklabookmarks)

Οι ιδρυτές της εταιρείας ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό που θα αντανακλά την αγάπη τους για το βιβλίο και τη μάθηση και να τους βοηθήσει να τη μοιραστούν με όλο τον κόσμο. Έτσι αφού φιλοτέχνησαν μία σειρά από πλουμιστούς σελιδοδείκτες – εμπνευσμένους από αγαπημένα λογοτεχνικά έργα όπως «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Η Τριλογία του Κόσμου» και το «1984» – , ήρθαν σε επαφή με τους οργανισμούς «We Need Books» και «Echo Refugee Library» και αποφάσισαν να παρέχουν στο έργο τους ένα μέρος των εσόδων της εταιρείας.

Πρόκειται για δύο οργανισμούς που στελεχώνονται από υπέροχους ανθρώπους που παρέχουν βιβλία και μέσα εκπαίδευσης σε άτομα που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια.

Η κινητή βιβλιοθήκη «Echo Refugee Library» επισκέπτεται δομές προσφύγων στην Αθήνα και παρέχει δανειστικό τμήμα βιβλιοθήκης όπως και πρόσβαση σε online μαθήματα εκμάθησης γλωσσών και άλλων δεξιοτήτων. Παράλληλα στη βιβλιοθήκη «We need books» οι αναγνώστες μπορούν, να βρουν βιβλία σε πάνω από 25 γλώσσες, όπως επίσης και ένα πολύ όμορφα διαμορφωμένο τμήμα παιδικής λογοτεχνίας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@booklabookmarks)

Η εταιρεία Bookla έπειτα από μια μακρά περίοδο πειραματισμού με διαφορετικά ήδη ύφανσης και υφασμάτων, κατάφερε να δημιουργήσει τον ιδανικό σελιδοδείκτη, με σχέδια υψηλής ευκρίνειας, που υφαίνεται σε ηλεκτρονικό αργαλειό και ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο η κοινότητα των βιβλιοφάγων αγκάλιασε αμέσως το έργο τους και έδωσαν θάρρος και στήριξη στους δημιουργούς της εταιρείας οι οποίοι πλέον στοχεύουν να έρθουν σε επαφή με ακόμα περισσότερους βιβλιόφιλους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και να μας ευαισθητοποιήσουν γύρω από το ζήτημα παροχής βιβλίων και εκπαίδευσης σε κοινωνικές μειονότητες της Αθήνας.