Το άγχος σε κατακλύζει. Και εσένα και εμένα και τη διπλανή μου που είναι χωρισμένη με ένα παιδί. Λογικό, συνεχώς τρέχουμε για να προλάβουμε. Το deadline από τη σχολή, το deadline από τη δουλειά, το ξεχασμένο γυμναστήριο, άντε και εκείνον τον καφέ που πρέπει να πιούμε. Υπάρχουν μυρωδιές οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Η όσφρηση είναι μια από τις πιο δυνατές αισθήσεις γιατί χωρίς να το καταλαβαίνουμε μας προδιαθέτει.

Μας γυρνάει σε άτομα.

Μας γυρνάει σε μέρη.

Μας κάνει να χαμογελάσουμε.

Μας κάνει να στραβώσουμε.

Και όλα αυτά χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.

fd

Λεμόνι: αυξάνει τη συγκέντρωση και έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όταν είμαστε νευριασμένοι, θυμωμένοι και αγχωμένοι. Μην ξεχνάς ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση καθώς και ότι μας βοηθάει είναι εκεί για να σου ενισχύσει το ανοσοποιητικό κάθε φορά που υποφέρεις από πονόλαιμο.

Λεβάντα: αυτό το αιθέριο έλαιο έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που βοηθάνε στην εξάλειψη του συναισθηματικού άγχους. Επιδρά καταπραυντικά στα νεύρα και βοηθάει στην κατάθλιψη αλλά και στους κεφαλόπονους. Πρόσθεσε και το ότι σε βοηθάει να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Γιασεμί: όπως και η λεβάντα έτσι και το γιασεμί έχει χαλαρωτικές ιδιότητες αλλά χρησιμοποιείται κυρίως ως αντικαταθληπτικό. Δημιουργεί μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυξάνει τη θετική σκέψη.

Κανέλα: έχει διεγερτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πνευματικής κόπωσης καθώς και να αυξήσει τη συγκέντρωση.

Μέντα: μια δόση ενέργειας. Αυτή η μυρωδιά αναζωογονεί το μυαλό και τονώνει την καθαρή σκέψη.

Χαμομήλι: είναι χαλαρωτικός παράγοντας, πέρα από αυτό έχει αντιβακτηριδιακή δράση και είναι αντιφλεγμονώδες.

Βανίλια: βάσει ενός πειράματος, άνθρωποι που μύριζαν βανίλια ενώ βρίσκονταν κάτω από στρες είχαν πιο σταθερούς παλμούς. και καλύτερη αρτηριακή πίεση από άλλους που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση αλλά βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο χωρίς τη συγκεκριμένη μυρωδιά. Θέλεις και άλλα;

#Η_αγαπημένη_σου_μυρωδιά: τίποτα στον κόσμο δε συγκρίνεται με τη μυρωδιά που σε ηρεμεί και σε κάνει να κατεβάζεις αυτόματα παλμούς. Όπως έχω ξαναπεί, δεν έχει σημασία αν είναι η μυρωδιά από τη σπανακόπιτα της γιαγιάς σου, η μυρωδιά από το μαλακτικό της μαμάς σου ή η κολόνια κάποιου που αγαπάς. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αν την έχεις ανάγκη φρόντισε να βρεθείς κοντά της.