Απλά πάρε τον χρόνο σου και προσπάθησε να φτάσεις μέχρι το τέλος. Ήδη πολλές φορές θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φορτίζεται συναισθηματικά μπροστά στην οθόνη  μη μπορώντας να διαχειριστεί αυτό που βλέπει. Η σειρά When They See Us είναι μια τέτοια περίπτωση για γερά νεύρα. Και λέω νεύρα γιατί ο θυμός είναι το πρώτο που θα νιώσεις.

Η σειρά είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία των Central Park Five

To 1989 στο Χάρλεμ της Αμερικής, πέντε αγόρια στην εφηβεία καταλήγουν ένα βράδυ στο αστυνομικό τμήμα. Το ίδιο βράδυ στο Central Park βρέθηκε μια κοπέλα βιασμένη και κακοποιημένη. Τα πέντα αυτά αγόρια ήταν η κατάλληλη αφορμή για να αποδειχτεί ότι το Αμερικανικό κράτος και η δικαιοσύνη ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Σύντομα όμως κατηγορήθηκαν για ένα έγκλημα που θα τους άλλαζε τη ζωή.

Είναι από αυτές τις ιστορίες που ακούμε κάθε μέρα μέχρι και σήμερα και απορούμε. Μα καλά, δεν κατάλαβε κανείς ότι τα στοιχεία και οι αποδείξεις ήταν ψεύτικα; Πώς γίνεται να μην το κατάλαβε ο δικαστής; Το πιο τρομακτικό είναι ότι όλοι μαζί με τον δικαστή κατάλαβαν ότι τα στοιχεία φτιάχτηκαν έτσι ώστε να βολεύουν την υπόθεση. Κανείς όμως δεν έκανε πίσω και οι άνθρωποι αυτοί όπως και πολλοί άλλοι τιμωρήθηκαν για πράξεις που ποτέ δεν έκαναν.

Σειρές σαν κι αυτή δεν είναι εύκολο να τις παρακολουθείς. Πόσο μάλλον αν ζεις ακόμα στην Αμερική κι αν δεν έχεις το “λευκό” πλεονέκτημα. Γιατί ως γνωστόν το χρώμα του δέρματος ως πλεονέκτημα αντιμετωπιζόταν και αντιμετωπίζεται μέχρι και σήμερα. Ή ως μειονέκτημα για μερικούς. Εξαρτάται. Αφού λοιπόν θυμώσεις με κάποιους που θέλουν να λέγονται άνθρωποι, έπειτα θα στεναχωρηθείς. Κι έπειτα θα απογοητευτείς γενικά από το ανθρώπινο είδος που είναι ακόμα ικανό για κάτι τέτοιο. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων επεισοδίων βλέπουμε όλες τις διαδικασίες με τις κατηγορίες που προσάπτουν σε αυτά τα αγόρια αλλά και με τις δίκες που ακολούθησαν. Στο τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο όμως επικεντρωνόμαστε στη ζωή του ενός από αυτούς που είναι και ο μόνος που έχει ενηλικιωθεί οπότε και πάει σε κανονικές φυλακές, ενώ οι υπόλοιποι σε αναμορφωτήρια ως ανήλικοι.

https://www.youtube.com/watch?v=u3F9n_smGWY

Από την ημέρα που κυκλοφόρησε η σειρά When They See Us, ξεκίνησε κι ένα πλήθος αντιδράσεων

Εναντίον της εισαγγελέα της υπόθεσης αλλά και του Donald Trump που τότε είχε στραφεί εναντίον των πέντε αυτών αγοριών και διαλαλούσε το πόσο ένοχοι είναι. Ακόμα κι όταν αποδείχτηκαν τα αντίθετα εκείνος έμεινε πιστός στις πεποιθήσεις του. Επομένως, όσο κι αν δεν σηκώνεις την αδικία, όσο κι αν δυσκολευτείς να δεις τη σειρά ολόκληρη, τουλάχιστον προσπάθησε. Και για να θυμηθείς τι συνέβη πριν 30 χρόνια και για να καταλάβεις τι θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί σήμερα.


Featured Image: vox.com