Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αυστριακής δημιουργού, Ulrike Kofler, αγγίζει ένα θέμα που αποτελεί ολοένα και περισσότερο το επίκεντρο συζήτησης στη τέχνη. Η ταινία What We Wanted περιστρέφεται γύρω από την Alice και τον Niklas, ένα ζευγάρι που δε μπορεί να συλλάβει παιδί παρά τις πολλές προσπάθειές τους.

Φαινομενικά, η Alice και ο Niklas στο What We Wanted έχουν την τέλεια ζωή

Έχουν τις δουλειές τους, κάνουν τις διακοπές τους και έχουν ένα πανέμορφο σπίτι. Οι ίδιοι, όμως, αισθάνονται αυτό το σπίτι άδειο μιας και δε μπορούν να κάνουν ένα παιδί. Όταν και η τέταρτη εξωσωματική τους αποτύχει, η γιατρός τους συμβουλεύει να πάνε κάποιο ταξίδι για να ξεχαστούν. Έτσι, ο δρόμος τους βγάζει στη μεσογειακή Σαρδηνία όπου θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν για λίγο το μυαλό από τις άσχημες σκέψεις.

Η πιο δύσκολη στιγμή για εκείνους έρχεται όταν γνωρίζουν στη Σαρδηνία άλλη μία οικογένεια από την Αυστρία. Η οικογένεια αυτή φαίνεται να έχει όλα όσα εύχονται η Alice και ο Niklas. Εκεί πια η ταινία έχει κάνει ξεκάθαρο ένα ακόμα μήνυμα της: τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι αυτό ακριβώς είναι που βαραίνει όλους τους χαρακτήρες. Στο trailer τους ακούμε να λένε χαρακτηριστικά “αξίζουμε κι εμείς μια καλή ζωή”. Ίσως όμως να μην είναι αυτή η καλή ζωή που φαντάζονται.

H ταινία βασίζεται σε μία μικρή ιστορία του συγγραφέα Peter Stamm

Έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια όπως είναι η αποβολή ή η αδυναμία σύλληψης. Μέχρι τώρα ήταν ελάχιστες οι απεικονίσεις τέτοιων θεμάτων επί της μεγάλης οθόνης. Ωστόσο, το τοπίο φαίνεται να ξεθολώνει και να δίνεται περισσότερος χώρος για ιστορίες ζευγαριών που πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα.