Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: να βλέπεις στον ύπνο σου ότι σε κυνηγούν ή να ονειρεύεσαι τ@ν πρώην σου; Και τα δύο είναι όνειρα που σε κάνουν να ξυπνάς μέσα στη νύχτα, μέσα σε μια λίμνη ιδρώτα και σύγχυσης. Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι το βιώνουν αυτό, αλλά σίγουρα αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να συμβαίνει.

Σίγουρα η πρώτη σου κίνηση θα είναι να googlάρεις τι σημαίνει ένα τέτοιο όνειρο. Κι ακόμη κι αν πάρεις κάποιες απαντήσεις στο περίπου, τα ερωτήματα δεν σταματούν και οι ενοχές, οι τύψεις και η ανησυχία έρχονται στο προσκήνιο. Διάβασε παρακάτω για να πάρεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου και ίσως να μπορέσεις να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά όνειρα με τ@ν πρώην σου.

Οι πρώην μπορούν να εμφανιστούν στα όνειρά σου με διάφορους τρόπους και όλοι βγάζουν ένα νόημα. Ανάλογα με το τι φάση βιώνεις στη ζωή σου, μπορείς να εντοπίσεις ποιο είναι το νόημα του ονείρου.

1. Όταν έχεις ακόμα αισθήματα για τ@ πρώην σου

Τα όνειρα που προκαλούνται από τα συναισθήματα που είναι ακόμα εκεί, συνήθως συνδέονται με το ότι σε άφησε κάποι@ με τ@ν οποί@ ήσουν τρελά ερωτευμένη. Είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία και ένα τεράστιο πλήγμα στον εγωισμό σου, ενώ συχνά σε αφήνει με πολλά ερωτήματα: «Τι έκανα λάθος; Υπάρχει τρόπος να κερδίσω πίσω αυτό το άτομο; Θα ξεπεράσω ποτέ αυτό το άτομο;»

Τα όνειρα που μπορεί να βλέπεις είναι ότι τα ξαναβρίσκετε ή ότι εισβάλλεις στο σπίτι τ@ πρώην, κάτι που σχετίζεται με την επιθυμία να ανακαλύψεις τι έχει συμβεί και φτάσατε στο χωρισμό.

2. Συναισθηματική/σεξουαλική δυσαρέσκεια σε μια τρέχουσα σχέση

Ειδικά αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήσουν με τ@ν πρώην σου ή αν ήταν ο πρώτος σου πραγματικός έρωτας, το υποσυνείδητο αρχίζει να νοσταλγεί όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν αυτή τη σχέση να λειτουργεί. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που έχει αρχίσει να ρουτινιάζει.

Έτσι η πρώην σχέση σου μπορεί να εμφανιστεί στα όνειρα σου, τα οποία συνήθως έχουν να κάνουν με επανασύνδεση, σεξουαλική επαφή, τυχαία συνάντηση ή την προσπάθειά σου να σώσεις το άτομο αυτό από κάποιον κίνδυνο, ακόμη και θάνατο.

3. Δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες ζωής

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το όνειρο με τ@ν πρώην, δεν αφορά πάντα το κομμάτι της ερωτικής ζωής. Μερικές φορές οι άνθρωποι στα όνειρά μας μπορούν να αντιπροσωπεύουν το ποιοι ήμασταν όταν ήταν στη ζωή μας και χρησιμεύουν ως ορόσημο στο χρόνο.

Αν λοιπόν ονειρευτείς ότι τα ξαναβρίσκεις με τ@ν πρώην σου ή ότι προκύψει κάτι ερωτικό ανάμεσά σας, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι τ@ν επιθυμείς, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι επιθυμείς αυτό που ήσουν ή το πως ήταν η ζωή σου όταν ήσουν σε αυτή τη σχέση!

4. Δυσαρέσκεια/Ανεπίλυτα συναισθήματα για τ@ πρώην

Αν σε απάτησε ή είχες μια χειριστική σχέση, αυτό αφήνει ένα βαθύ αποτύπωμα στον ψυχισμό σου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε όνειρα στα οποία εμφανίζεται κάποι@ πρώην σου. Αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήσασταν μαζί, αυτά τα όνειρα μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποια τρέχουσα κατάσταση ή κάποιο τρέχον πρόσωπο σε κάνει να αισθάνεσαι ξανά θύμα. Το όνειρο λοιπόν έρχεται να σε προειδοποιήσει να μην ξαναπέσεις σε αυτές τις συνήθειες ή καταστάσεις.

Μπορεί έτσι, να δεις στο όνειρό σου ότι σου φωνάζουν ή σε απατούν και αυτό σημαίνει ότι βιώνεις μετατραυματικό στρες ή είσαι ακόμα θυμωμένη με τον εαυτό σου που τον αναγκάζεις να υποστεί αυτές τις συνθήκες.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσεις;

Το να ονειρεύεσαι κάποι@ πρώην σου είναι απολύτως φυσιολογικό, είτε πρόκειται για κάτι πρόσφατο είτε για κάποια παλιά σχέση. Η μόνη στιγμή που πρέπει να ανησυχείς για αυτά τα όνειρα, είναι όταν τα όνειρα έχουν γίνει αδιάκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν αρνητικά τις σκέψεις και τη διάθεσή σου στο ξύπνημα.

Αν συμβαίνει αυτό, εντόπισε τα συναισθήματα που βιώνεις στο όνειρό σου και εφάρμοσε τα στην πραγματική σου ζωή. Συμβαίνει κάτι στη ζωή σου αυτή τη στιγμή που σε κάνει να αισθάνεσαι με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο που αισθάνθηκες στο όνειρο; Αν ναι, αυτό είναι το θέμα που το υποσυνείδητό σου θέλει να διορθώσεις.

Αν είσαι σε σχέση, θα πρέπει να αισθάνεσαι τύψεις;

Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά μερικές φορές το να ονειρεύεσαι τ@ πρώην σου, μπορεί να είναι εποικοδομητικό για την τρέχουσα σχέση σου. Για παράδειγμα, αν είσαι σε μια σχέση αλλά έχεις ονειρευτεί να έρθεις ξανά κοντά με τ@ν πρώην σου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλεις πίσω το άτομο, αλλά μάλλον υπάρχει κάτι σχετικά με τ@ν πρώην ή κάτι σχετικά με τη δυναμική μέσα σε αυτή τη σχέση, που θα ήθελες να ενσωματώσεις στην τρέχουσα.

Οπότε, τι πρέπει να κάνεις τώρα;

Τα όνειρα είναι μηνύματα από εσένα, προς εσένα και για εσένα, με σκοπό να σε βελτιώσουν. Ακόμα και ένα όνειρο με τ@ν πρώην σου, μπορεί να σου μάθει κάτι.

Η δράση που θα αναλάβεις θα είναι συγκεκριμένη για το θέμα σου, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβεις δράση και να εργαστείς σε συνεργασία με τα όνειρά σου, επειδή αυτά σε καθοδηγούν στο να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου!