Εάν βρεθείς στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει στην αντίληψή σου το κατάστημα Carturesti Carousel. Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο της πόλης για να εντυπωσιαστείς από ένα υπέροχο κτήριο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τριγύρω. Το βιβλιοπωλείο Carturesti Carusel, ή μάλλον καλύτερα το concept store Carturesti Carusel είναι μια όαση κουλτούρας και φινέτσας στο παρακμιακό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Βρίσκεται στην οδό Lipscani 55 και φιλοξενείται σε ένα ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα. Το κομψό οικοδόμημα αρχικά ήταν τράπεζα – ανήκε στην διάσημη οικογένεια τραπεζιτών Chrissoveloni από το 1903 – ενώ στη διάρκεια των κομμουνιστικών χρόνων κατασχέθηκε και μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο.

Το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο στο Βουκουρέστι
mediafax.ro

Τα τελευταία 25 χρόνια είχε μείνει παραμελημένο και είχε καταλήξει ένα ετοιμόρροπο απομεινάρι σαν αρκετά από αυτά που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη και θυμίζουν την πρόσφατη ιστορία της. Μετά το 1990, το ακίνητο ανακτήθηκε και αποκαταστάθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη, Jean Chrissoveloni ο οποίος διεξήγαγε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αναπαλαίωσης που διήρκεσε 5 ολόκληρα χρόνια. Έτσι γεννήθηκε το Carturesti Carousel Φεβρουάριο του 2015.

photo by Debbie Theodosiou
photo by Debbie Theodosiou

Στα 1000 τ.μ. και στους 6 ορόφους του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη πολιτιστική εμπειρία! Υπάρχει χώρος ανάγνωσης, τεράστια ποικιλία βιβλίων, μουσικά cd, είδη δώρων και σπιτιού, επιτραπέζια παιχνίδια και κάθε λογής χαρτικά.

photo by Debbie Theodosiou
photo by Debbie Theodosiou

Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί μία γκαλερί αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη (εδώ ανακαλύπτεις Ρουμάνους designers) ενώ στον τελευταίο όροφο λειτουργεί ένα υπέροχο bistro με θέα στους πέντε ορόφους του μαγαζιού, που σου κόβει την ανάσα από την ομορφιά.

Σήμερα δικαίως αποτελεί σημείο αναφοράς του Βουκουρεστίου και πραγματικά ακόμα και να μην είσαι λάτρης των βιβλίων δεν πρέπει με τίποτα να το χάσεις!

featured image: carturesticarusel.ro