Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα ενεργά συστατικά στην περιποίηση της επιδερμίδας. Ανεξάρτητα από το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις με το δέρμα σου όπως θαμπάδα, υπερμελάγχρωση, ερυθρότητα, λεπτές γραμμές, έλλειψη σύσφιξης – η βιταμίνη C θα επιφέρει μερικές εντυπωσιακές βελτιώσεις στην όψη της επιδερμίδας σου μόλις αφοσιωθείς στην καθημερινή εφαρμογή της.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Ακριβώς όπως η βιταμίνη C που παίρνεις ως συμπλήρωμα διατροφής, η βιταμίνη C στην περιποίηση του δέρματος δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται για τη λάμψη, τις σκούρες κηλίδες και τις δυσχρωμίες που αφήνει η ακμή και τη δημιουργία ενός πιο ομοιόμορφου τόνου δέρματος.

Πώς ακριβώς το κάνει αυτό; Τα ορατά αποτελέσματα του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση στην οποία περνά το δέρμα μας όταν δεν υπάρχουν αρκετά αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μπορεί να παρουσιαστούν ως ερυθρότητα, θαμπάδα και δυσχρωμίες. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται όταν τα κύτταρά μας αντιμετωπίζουν επιβλαβείς παράγοντες στο περιβάλλον μας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός, οι ρύποι και οι ακτίνες UVA/UVB.

Οφέλη της βιταμίνης C για το δέρμα

Το εκτεταμένο οξειδωτικό στρες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση καθώς και την υπερμελάγχρωση που προκαλείται μετά την ακμή ή βλάβες από τον ήλιο. Η βιταμίνη C δεν είναι απλώς ένα ισχυρό τοπικό αντιοξειδωτικό. Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα ενεργά συστατικά, καθώς διεγείρει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και είναι φυσικά αντιφλεγμονώδες – καλά νέα για άτομα που υποφέρουν επίσης από ακμή, λιπαρότητα ή μαύρα στίγματα ή όσους θέλουν κάποιες αντιγηραντικές ιδιότητες.

Βασικά, όλοι ωφελούνται από τη βιταμίνη C.

Πώς να επιλέξεις έναν ορό βιταμίνης C

Τα ενεργά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ισχυρού ορού είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην οξείδωση και την έκθεση στο φως, επομένως η συσκευασία αυτών των προϊόντων είναι εξίσου σημαντική με την ίδια τη φόρμουλα.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς μορφές βιταμίνης C στην περιποίηση του δέρματος είναι το ασκορβικό οξύ (επίσης L-ασκορβικό οξύ), το ασκορβυλοφωσφορικό μαγνήσιο, το ασκορβυλοφωσφορικό νάτριο και ο τετραϊσοπαλμιτικός ασκορβυλεστέρας. Εάν εξετάζεις τη λίστα συστατικών ενός προϊόντος βιταμίνης C και κανένα από τα προαναφερθέντα δεν αναφέρεται στα πρώτα δύο συστατικά, το προϊόν δεν είναι αρκετά ισχυρό για να φέρει αποτελέσματα.

Το L-ασκορβικό οξύ είναι το πιο συχνό παράγωγο βιταμίνης C που χρησιμοποιείται στην περιποίηση του δέρματος, αλλά με pH 3,5 είναι επίσης η πιο όξινη ποικιλία. Οι περισσότεροι τύποι δέρματος μπορούν να ανεχθούν το L-ασκορβικό οξύ, αλλά αν είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητ@, δοκίμασε φόρμουλες με οποιοδήποτε από τα άλλα κοινά παράγωγα—απλώς να ξέρεις ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην ιδανική περίπτωση, ο ορός με βιταμίνη C θα συσκευαστεί σε αεροστεγές δοχείο με αντλία σε αδιαφανές μπουκάλι για να αποφευχθεί η οξείδωση και η έκθεση στο φως.

Με κάθε ορό βιταμίνης C, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης στο προϊόν. Μόλις το προϊόν αλλάξει χρώμα, υφή, μυρωδιά ή γίνει θολό, πρέπει να διακόψεις τη χρήση αμέσως, καθώς έχει οξειδωθεί και ως εκ τούτου έχει λήξει. Οι οροί βιταμίνης C έχουν συνήθως διάρκεια ζωής περίπου έξι μήνες έως έναν χρόνο, μετά το άνοιγμα.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τον ορό βιταμίνης C

Επειδή οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες συνήθως συναντώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, η βιταμίνη C συνήθως ενσωματώνεται στις πρωινές ρουτίνες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν ορό βιταμίνης C τη νύχτα, αλλά πιθανότατα θα αλληλεπιδράσει αρνητικά με άλλα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως τη νύχτα, όπως η ρετινόλη ή τα AHA. Επίσης, δεν χρειάζεται να βάζεις ορό βιταμίνης C δύο φορές την ημέρα.

Μετά τον καθαρισμό, την τόνωση και την ενυδάτωση άπλωσε τον ορό πριν την ενυδατική κρέμα και SPF. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι προστασία UVA/UVB κάθε μέρα, αλλά ο δείκτης SPF και η βιταμίνη C λειτουργούν υπέροχα μαζί με σκοπό να μειώσουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο δέρμα.