«Εσύ είσαι star», αναφώνησε η Έλενα Παπαρίζου όταν η Μαρία Αυξέντη μας συνεπήρε ερμηνεύοντας το City Of Stars στα blind auditions του The Voice of Greece, και είχε απόλυτο δίκιο. Η Μαρία Αυξέντη στα 25 μόλις χρόνια της, τραγουδάει, γράφει και διδάσκει, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και τη δική της σχολή Funky School of Arts by Maria Afxenti στην Κύπρο. Για τους περισσότερους, έχει ήδη πετύχει, μα εκείνη δε σταματάει ποτέ να ονειρεύεται και να παλεύει για την τέχνη της.

Για τη Μαρία, οι ταμπέλες στη μουσική είναι αχρείαστες, οι ερμηνείες πρέπει να στοχεύουν στην εσωτερική ικανοποίηση, και ενώ στους μαθητές της λέει πως είναι λάτρη της jazz, παραδέχεται ότι είναι ανοιχτή σε κάθε διαφορετικό στυλ μουσικής.

Μαρία, θυμάσαι την πρώτη συναυλία που παραβρέθηκες;

Δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί συναυλία αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ταξίδεψα με τους γονείς μου στην Αθήνα και είδαμε τον Δημήτρη Μητροπάνο στα μπουζούκια να τραγουδά ζωντανά. Ακόμη λέω στους γονείς μου ότι ήταν το πιο όμορφο δώρο που μου έκαναν ποτέ. Ήμουν αρκετά μικρή τότε αλλά θυμάμαι να κάθομαι και να τον θαυμάζω με τόση χαρά αλλά και θλίψη αφού τότε ήταν πολύ άρρωστος και δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι πόσο κρίμα είναι που δεν θα μπορέσω να τον ξανααπολαύσω ζωντανά. Θυμάμαι τραγουδούσε με την Πέγκυ Ζήνα η οποία είναι επίσης μια από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες. Από τότε αποφάσισα ότι θέλω να πηγαίνω σε όσες πιο πολλές συναυλίες μπορώ και να απολαύσω ζωντανά Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria (@maria_afxenti)

Πως αισθάνθηκες εσύ την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή; Πως σε αγκάλιασε ο κόσμος;

Η πρώτη φορά που ανέβηκα στη σκηνή για να τραγουδήσω ήταν στο σχολείο όταν ήμουν 1η γυμνασίου. Δεν πήγαινα στο ωδείο τότε αλλά μου άρεσε πολύ να τραγουδώ και έτσι όταν ρώτησε η καθηγήτρια ποιος θα ήθελε να τραγουδήσει σόλο σε επετειακή εκδήλωση αμέσως ψήλωσα το χέρι μου. Τότε ήταν που με άκουσαν οι συμμαθητές μου και η καθηγήτρια μου να τραγουδώ πρώτη φορά και έμειναν όλοι έκπληκτοι. Θυμάμαι πόσο όμορφα ένιωσα όταν ήμουν στη σκηνή, μπροστά από όλο το σχολείο και τραγουδούσα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα πραγματικά ότι αυτό θέλω να κάνω για την υπόλοιπη μου ζωή, να βρίσκομαι στη σκηνή και να τραγουδώ. Βέβαια με τα χρόνια ανακάλυψα και την αγάπη μου για τη διδασκαλία μουσικής και φωνητικής κάτι που εξασκώ στην Κύπρο με πολύ ενθουσιασμό.

Αλλάζει το είδος και το ύφος των τραγουδιών που επιλέγεις να ερμηνεύεις ή και να ακούς ανάλογα με τη διάθεσή σου, ή παραμένεις πάντα πιστή στο είδος που έχεις επιλέξει;

Η κάθε μέρα είναι μοναδική όπως και το κάθε τραγούδι και πραγματικά πιστεύω ότι οι ταμπέλες στη μουσική είναι αχρείαστες. Προσπαθώ πάντα να ερμηνεύω τραγούδια που μου αρέσουν και μου προσφέρουν εσωτερική ικανοποίηση. Το ένα λεπτό μπορεί να ακούω κλασική μουσική και το επόμενο ποπ. Αυτό που λέω πάντα σε καινούριους μαθητές μου είναι ότι η μεγάλη μου αγάπη είναι η τζαζ αλλά είμαι ανοικτή σε όλα τα στυλ

μουσικής. Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι, να μαθαίνω και να διευρύνω τους ορίζοντες μου μουσικά. Υπήρξα μέλος κλασικής και παραδοσιακής χορωδίας όπου έμαθα πάρα πολλά και εύχομαι να είχα τον χρόνο να συνεχίσω να είμαι μέλος σε αυτά τα όμορφα σχήματα. Είμαι άτομο που βαριέται πολύ εύκολα οπότε ακόμη και στις ζωντανές μου εμφανίσεις προσπαθώ πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Μέσα στην βδομάδα μπορεί να έχω δύο ή τρεις ζωντανές εμφανίσεις αναλόγως και συνήθως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το ένα βράδυ μπορεί να τραγουδώ ξένη Jazz, Soul, Pop μουσική και το επόμενο, το ρεπερτόριο μου να αποτελείτε από Ελληνικά τραγούδια. Επιπλέον έχω τη δική μου μπάντα με όνομα Funky Grannies όπου πειραματιζόμαστε, γράφουμε τα δικά μας τραγούδια και κάνουμε δικές μας διασκευές πολύ γνωστών ξένων τραγουδιών και τα μετατρέπουμε σε κάτι εντελώς καινούριο.

Εκτός από το τραγούδι, ασχολείσαι και με το στίχο. Τι ήταν αυτό που σ’ ενέπνευσε να ξεκινήσεις να γράφεις;

Θα σου ακουστεί αστείο αλλά τα πρώτα μου τραγούδια ξεκίνησα να τα γράφω στο Λύκειο σε μαθήματα που βαριόμουν να παρακολουθήσω. Είχα ένα τετράδιο που προοριζόταν για σημειώσεις που αφορούσαν το σχολείο αλλά κατέληξε να είναι γεμάτο με στίχους και ζωγραφιές. Έγραφα κυριολεκτικά για τα πάντα.. για εφηβικούς έρωτες, για το σχολείο, τους καθηγητές αλλά κυρίως για αγαπημένα άτομα που έφυγαν πολύ νωρίς. Μέχρι και σήμερα δεν πιέζω ποτέ τον εαυτό μου να γράψει είτε στίχους, είτε μουσική. Βρίσκω έμπνευση μέσα από ιστορίες φίλων μου, βιβλία, ταινίες αλλά και δικά μου βιώματα και τότε παίρνω την κιθάρα μου ή κάθομαι στο πιάνο και συνήθως γράφω μουσική και στίχους ταυτόχρονα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria (@maria_afxenti)

Ποιος τραγουδιστής θα ήθελες να ερμηνεύσει ένα δικό σου κομμάτι;

Συνήθως τα τραγούδι που γράφω, τα γράφω για μένα. Λίγο εγωιστικό, το ξέρω, αλλά αυτά που γράφω συνήθως τα νιώθω πολύ έντονα και αν δεν νιώσω ότι κάποιος θα αγαπήσει το τραγούδι μου σαν να είναι δικό του δεν θα ήθελα να του το δώσω. Λέω συχνά σε συναδέλφους και φίλους πως όταν γράφεις ένα τραγούδι, όταν δημιουργείς κάτι από το μηδέν είναι σαν να γίνεσαι μάνα. Όπως μια μάνα δεν θα εμπιστευόταν το παιδί της στον οποιονδήποτε έτσι και εγώ δεν θα εμπιστευόμουν τα τραγούδια μου σε κάποιον που δεν θα νιώσω ότι θα τα αγαπήσει όσο εγώ. Αν θα μπορούσα να επιλέξω βέβαια να ακούσω κάποια από τα τραγούδια μου από άλλους τραγουδιστές θα ήταν τιμή μου να τα ακούσω από φωνές όπως της Adele, Billie Eilish, Bruno Mars και Pink.

Φέτος έκλεψες τις εντυπώσεις στο TheVoice. Πως πήρες την απόφαση να δηλώσεις συμμετοχή στο συγκεκριμένο μουσικό διαγωνισμό;

Από πολύ μικρή παρακολουθούσα διάφορους διαγωνισμούς τραγουδιού στην τηλεόραση και πάντα έβλεπα τον εαυτό μου στη σκηνή. Το ονειρευόμουνα αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι παράλληλα ήταν και κάτι που φοβόμουν αφού είμαι τελειομανής και η σκέψη ότι υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσει κάτι στο διαδύκτιο και στην τηλεόραση από εμένα και να μην είναι τέλειο με φόβιζε. Πριν περίπου ένα χρόνο άκουσα τον μπαμπά μου να λέει στον αδερφό μου ότι ίσως να ήταν καλή ιδέα να με δηλώσουν συμμετοχή. Τότε εγώ γέλασα και σκέφτηκα «που να πάω με τέτοιο πρόγραμμα;» αφού την περίοδο εκείνη είχα περίπου 30 μαθητές,

συμμετείχα σε μιούζικαλ και είχα διάφορες εμφανίσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Από τότε ξεκίνησα να το σκέφτομαι πιο σοβαρά. Μάλιστα όταν η μαθήτρια μου Ιωσηφίνα Κουμέττου (η οποία ήταν επίσης με την ομάδα της Έλενας Παπαρίζου) ήρθε για να την προετοιμάσω για το The Voice της είχα αναφέρει ότι το θέλω και εγώ πολύ αλλά δεν ξέρω με το πρόγραμμα μου αν θα τα καταφέρω φέτος. Φίλοι, συνάδελφοι, ακόμη και μαθητές μου, μου έλεγαν συνέχεια να κάνω αυτό το βήμα και κάπως έτσι το όνειρο έγινε πραγματικότητα και εκεί που δεν το περίμενα βρέθηκα στην υπέροχη σκηνή του The Voice of Greece.

Στις auditions, επέλεξες να ερμηνεύσεις το “City Of Stars”. Τι σε οδήγησε σ’ αυτό το τραγούδι;

Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες η οποία είναι βραβευμένη με Oscar είναι το μιούζικαλ La La Land. Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα την ταινία πόσο μου άρεσε και τραγουδούσα ασταμάτητα όλα τα τραγούδια της. Ένα από αυτά ήταν και το City of Stars. Αποφάσισα να το ερμηνεύσω στις ακροάσεις αφού θεώρησα ότι θα κάνει τους coaches να πατήσουν το κουμπί και να με διεκδικήσουν. Είναι ένα τραγούδι πολύ μελωδικό και ρυθμικό που προβάλει διάφορα στυλ μουσικής. Έχει ρυθμό swing και είναι βγαλμένο από ταινία μιούζικαλ. Με τη δική μου διασκευή πρόσθεσα και ποπ στοιχεία για να αναδείξω την αγάπη μου και για την ποπ μουσική. Γενικότερα σαν καλλιτέχνης δεν μου αρέσει να βάζω τεμπέλες και όρια στον εαυτό μου όσο αφορά στυλ μουσικής αφού μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι με διάφορους ήχους.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria (@maria_afxenti)

#TeamElena αλλά και #TeamSakis. Τι δε θα ξεχάσεις ποτέ από αυτές τις συνεργασίες;

Γενικότερα δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την όμορφη εμπειρία του The Voice. Θυμάμαι όταν πήγα για την πρώτη ακρόαση και όλοι με ρωτούσαν με ποια ομάδα θα πάω. Δεν μπορούσα να αποφασίσω επειδή ήθελα να γνωρίσω και να περάσω χρόνο με όλους τους coaches. Νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να δουλέψω με την Έλενα Παπαρίζου αλλά και με τον Σάκη Ρουβά μέσα από το παιχνίδι. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις και με τους δύο και πραγματικά είμαι ευγνώμων για όλα. Η Έλενα είναι σπουδαίος άνθρωπος, γεμάτη θετική ενέργεια και αγάπη για τον συνάνθρωπο της. Ο Σάκης εξίσου εκπληκτικός και έτοιμος να ακούσει και να συμβουλέψει όλους τους συμμετέχοντες. Πέραν από εκπληκτικοί τραγουδιστές είναι υπέροχα φωτεινά πλάσματα που σκορπούν αγάπη στους γύρω τους, είναι γεμάτοι θετικότητα και υπομονή. Η πιο όμορφη ανάμνηση που έχω με την Έλενα ήταν στις 29/11 την ημέρα των γενεθλίων μου… είχαμε πρόβα και μου τραγούδησε για τα γενέθλια μου πάνω στη σκηνή του The Voice! Συγκινήθηκα τόσο πολύ εκείνη τη μέρα και δεν θα ξεχάσω ποτέ πως η τραγουδίστρια που με ενέπνεε από όταν ήμουν μικρή, το παιδικό μου είδωλο, βρισκόταν μπροστά μου και μου τραγουδούσε για τα γενέθλια μου. Έμαθα πάρα πολλά και από τους δύο και εύχομαι στο μέλλον κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε από κοντά.

Αν μπορούσες να περιγράψεις όλη σου την πορεία στο διαγωνισμό μ’ ένα τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό, και γιατί;

Όπως η πορεία μου στο The Voice έτσι και η μουσική είναι πολυδιάστατη οπότε για κάθε στιγμή και συναίσθημα υπάρχει ένα τραγούδι που το εκπροσωπεί. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να γράψω ένα τραγούδι για την πορεία μου στο παιχνίδι που θα περιγράφει ακριβώς αυτή την όμορφα και μοναδική εμπειρία. Μέσα από το The Voice γνώρισα άτομα που μοιραστήκαμε την ίδια αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι και νιώθω ευγνώμων για αυτές τις γνωριμίες. Μέσα από τις πρόβες απέκτησα ακόμη περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες για το τραγούδι

και τη φωνή, τις οποίες έχω τη χαρά να μοιράζομαι τώρα με τους μαθητές μου και να εφαρμόζω σαν επαγγελματίας τραγουδίστρια.

Η μουσική σου πορεία έχει ήδη ξεκινήσει με γερές βάσεις, πως φαντάζεσαι τη συνέχεια; Που θέλεις να φτάσεις;

Όνειρο μου ήταν πάντα να ανοίξω μια πρωτοποριακή σχολή στη Λάρνακα όπου να μπορούν μικροί και μεγάλοι να αναπτύξουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους στη μουσική και τις τέχνες. Η σχολή μου Funky School of Arts by Maria Afxenti είναι έτοιμη και θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τη νέα σχολική χρονιά. Στη σχολή θα διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα, φωνητική, θεωρητικά μαθήματα μουσικής και άλλες τέχνες. Επίσης τα τελευταία 2 χρόνια δουλεύω στη δημιουργία ενός μοναδικού πλάνου μαθημάτων για άτομα που χρησιμοποιούν τη φωνή τους σε καθημερινή βάση όπως δάσκαλοι, ηθοποιοί, παρουσιαστές κλπ με στόχο να διατηρήσουν την υγεία της φωνής τους και να μην αντιμετωπίζουν κούραση ή βραχνάδα στο εργασιακό τους περιβάλλον. Την ίδια στιγμή θα κυκλοφορήσω το πρώτο μου τραγούδι σε δικούς μου στίχους και μουσική και βεβαίως θα συνεχίσω να διδάσκω τους υφιστάμενους μαθητές μου έχοντας τώρα περισσότερες εμπειρίες να μοιραστώ μαζί τους. Παράλληλα θέλω να συνεχίσω να γράφω τα δικά μου τραγούδια, να τα δημοσιεύω και βεβαίως να γεμίζω θέατρα, αρένες και μαγαζιά με κόσμο που θα τραγουδούν τα τραγούδια μου και θα απολαμβάνουν τη μουσική μου! Το αίσθημα που νιώθω όταν είμαι στη σκηνή είναι πολύ μοναδικό και θέλω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να καταφέρω να κάνω τον κόσμο να νιώσει τόσο έντονα συναισθήματα μέσα από τα τραγούδια μου. Στόχος μου είναι να βρω τρόπο να ισορροπήσω τον εκπαιδευτικό μου κόσμο με τον καλλιτεχνικό μου κάτι που μέχρι στιγμής καταφέρνω αρκετά καλά αλλά έχω ακόμη δρόμο μέχρι να πετύχω ακριβώς αυτό που θέλω! Όταν το καταφέρω αυτό, να διδάσκω και παράλληλα να συνεχίζω να τραγουδώ σε όλη την Ευρώπη και γιατί όχι σε όλο τον κόσμο τότε όλα μου τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα.

#RuleBreakers, εσένα τι θα σε έκανε να σπάσεις τους κανόνες του σήμερα;

Γενικότερα δεν πιστεύω σε κανόνες αφού εμείς τους δημιουργούμε και μπορούμε να τους σπάσουμε, να τους αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή. Κάτι που θα με έκανε να σπάσω σίγουρα τους κανόνες είναι η αγάπη. Η αγάπη για την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τα άτομα που έχω στη ζωή μου και γενικότερα για τον συνάνθρωπο μου.