Η βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας, Βίκυ Πανέτσου, αποφεύγει σκόπιμα να δημιουργεί μια πληθώρα σχεδίων ή εκτεταμένων συλλογών. Αντίθετα, επικεντρώνεται στη δημιουργία μόνιμων συλλογών που αποτελούνται από επιλεγμένα κομμάτια.

Κομμάτια που όπως λέει και η ίδια έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε όσους εκτιμούν τη διαχρονική κομψότητα, τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, την άνεση και κυρίως, την ποιότητα των υφασμάτων που χρησιμοποιεί, όπως το οργανικό βαμβάκι, το λινό και το μαλλί αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της επιλογής των υλικών της.

Αν ρωτήσεις τη Βίκυ Πανέτσου πώς ήταν τα πρώτα βήματά της στον χώρο της μόδας εκείνη θα σου μιλήσει για την περιέργειά της για τις υφές και τα χρώματα, για την πρώτη της επίδειξη μόδας, για τη προσαρμογή στις απαιτητικές προθεσμίες και τη διαχείριση της κριτικής. 

“Τα πρώτα μου βήματα ήταν ταυτόχρονα συναρπαστικά και απαιτητικά: από την αρχική περιέργεια για το πως οι υφές και τα χρώματα μπορούν να συνθέτουν δημιουργίες, έως τη στιγμή της πρώτης μου επίδειξης μόδας, όπου οι δημιουργίες μου παρουσιάστηκαν σε ένα κοινό που εκτίμησε την τέχνη μου. Αφιέρωσα ατελείωτες ώρες στη μελέτη της ιστορία της μόδας, στο σχεδιασμό, στην κατανόηση των υφασμάτων, δημιουργώντας σιγά σιγά μια μοναδική αισθητική που αντηχούσε με την προσωπική μου οπτική. Αυτή η περίοδος ήταν γεμάτη με δοκιμές, μαθαίνοντας από κάθε λάθος και σταδιακά χτίζοντας εμπιστοσύνη στα σχέδιά μου. Ο ενθουσιασμός που έβλεπα κάποιον να φοράει τα σχέδια μου ήταν απερίγραπτος και τροφοδότησε την αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω. Οι πρώτες σημαντικές διακρίσεις ήρθαν όταν αποφάσισα να παρουσιάσω τη δουλειά μου στην Athens Fashion Week το 2016. Αντιμετώπισα προκλήσεις, όπως η προσαρμογή στις απαιτητικές προθεσμίες και η διαχείριση της κριτικής. Ωστόσο, η κάθε δυσκολία που ξεπέρασα με έκανε πιο αποφασισμένη να εκπληρώσω τους στόχους μου και να εκφράσω την αυθεντική μου φωνή μέσα από τα σχέδια μου.”

Πότε και πως κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μόδα;

Συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ασχοληθώ με το χώρο της μόδα σε μικρή ηλικία, με έλξη αρχικά από τα ζωηρά χρώματα και τις διαφορετικές υφές των ρούχων. Η μαγεία αυτή εντάθηκε καθώς άρχισα να αντιλαμβάνομαι τη μόδα ως ένα μέσο αυτοέκφρασης, έναν τρόπο επικοινωνίας χωρίς να πω ούτε λέξη.

Η αποφασιστική στιγμή για να ασχοληθώ με το σχέδιο μόδας ήταν όταν συνάντησα κάποια vintage περιοδικά μόδας κατά την εφηβεία μου. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τους εντυπωσιάστηκα από τα περίτεχνα σχέδια, τις ιστορίες που συνόδευαν κάθε συλλογή και τη μεταμορφωτική δύναμη των ρούχων. Ανακάλυψα τη δύναμη με την οποία ένα ρούχο μπορεί να εκφράσει την προσωπικότητα και τη διάθεση κάποιου, να μεταφέρει ένα μήνυμα ή ακόμα και να διηγηθεί μια ιστορία. Ήταν ο συνδυασμός πρώιμης έκθεσης, η φυσική μου κλίση προς τη δημιουργικότητα και η κατανόηση της σημασίας της μόδας ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας, που καθοδήγησε την επαγγελματική μου πορεία.

Και από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση μίας συλλογής ποιο στάδιο απολαμβάνεις περισσότερο;

Κάθε στάδιο, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση μιας συλλογής, κρύβει συγκινήσεις, προκλήσεις, εκπλήξεις και απρόσμενες στιγμές ανακάλυψης. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξω ένα στάδιο, αυτό που αναμφίβολα με καθηλώνει κάθε φορά είναι η τελική παρουσίαση στο κοινό, είτε μέσω μιας επίδειξης μόδας, είτε μέσω μιας φωτογραφικής καμπάνιας.

Αυτό το στάδιο συμβολίζει την κορύφωση μηνών δουλειάς, ανεξάντλητης δημιουργικότητας και αφοσίωσης και σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου όπου οι δημιουργίες μου ξεκινούν να μοιράζονται την ιστορία τους με το ευρύτερο κοινό.

Τι αγαπάς πιο πολύ να σχεδιάζεις;

Σχεδιάζω σκεπτόμενη τη γυναίκα με γνώμονα την άνεση, την κομψότητα και τη διαχρονικότητα. Θα μου άρεσε  ένα ρούχο του 2024 να μπορεί να φορεθεί με την ίδια διάθεση και το 2048. Πιστεύω ότι η απλότητα είναι το κλειδί για την πραγματική κομψότητα.

Το φόρεμα Manto, από την βραβευμένη μου συλλογή του 2016, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της σχεδιαστικής μου φιλοσοφίας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VICKY PANETSOU (@vickypanetsou)

Τι επιρροές έχεις δεχτεί από το Λονδίνο;

Το Λονδίνο είναι μια πόλη που συναντάς όλες τις τέχνες σε όλα τα φάσματά τους, αποτελώντας πλούσιες πηγές έμπνευσης για εμένα. Η καινοτομία αποτελεί και ένα έντονο χαρακτηριστικό του Λονδίνου, κάτι που μου έχει δώσει την ελευθερία να μπορώ να εξερευνώ και νέες ιδέες με πιο έντονα δημιουργικά στοιχεία.

Επιπλέον, στο Λονδίνο είναι αρκετά εμφανής η ανάγκη για μια πιο βιώσιμη και ηθική βιομηχανία μόδας με έμφαση στη διαφάνεια και υπευθυνότητα στην παραγωγή μόδας. Αυτό με έχει επηρεάσει στον τρόπο που προσεγγίζω τη δημιουργία μιας νέας συλλογής, διασφαλίζοντας ότι οι αξίες μου αντανακλώνται σε κάθε στάδιο της δημιουργικής και παραγωγικής διαδικασίας.

Τι θα δούμε από σένα την επόμενη σεζόν;

Για την επόμενη σεζόν, παρουσιάζω τη νέα συλλογή ως μία ωδή στο χρόνο: ένα ταξίδι που ενώνει το χθες με το σήμερα και ξαναφέρνει στο φως εκείνες τις δημιουργίες που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα, προσδίδοντας μια φρέσκια προοπτική. Η νέα συλλογή λοιπόν, προσφέρει μια φρέσκια ματιά σε αγαπημένα σχέδια, ενώ παράλληλα προσθέτει μια διαχρονική πινελιά ανανέωσης.

Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Στο μέλλον μπορείτε να περιμένετε από εμένα μια σταθερή αφοσίωση στις αξίες και στις αρχές που έχω θέσει: να δημιουργώ με κομψότητα, άνεση και διαχρονικότητα. Η συνειδητή δημιουργία και η ηθική προσέγγιση στη μόδα θα παραμείνουν υψηλά στην ατζέντα μου. Σκοπεύω επίσης να εξερευνήσω νέα μονοπάτια για να δώσω νέους τρόπους έκφρασης στα σχέδια των ρούχων.

Τι θα ήθελες να γνωρίζει το κοινό για σένα και δεν είχες ποτέ την ευκαιρία να το μοιραστείς;

Αυτό που θα ήθελα πραγματικά να γνωρίζει το κοινό για μένα, και πιθανώς να μην έχω ευκαιρία να το μοιράζομαι συχνά, είναι πόσο εκτιμώ το feedback που δέχομαι. Κάθε σχόλιο, κριτική και έπαινος είναι για μένα ένα ακόμη εργαλείο για βελτίωση και εξέλιξη. Η συνεχής αλληλεπίδραση με το κοινό μου με γεμίζει με ευγνωμοσύνη και μου δίνει την έμπνευση να συνεχίζω να δημιουργώ.

Ανακάλυψε περισσότερο στο vickypanetsou.com και στο @vickypanetsou.

Με τον κωδικό SAVOIRVILLE25, απολαύστε 25% έκπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.