Βερολινο, Γεια του Wolfgang Herrndorf

«Αν δεν έχεις παρατσούκλι, μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους. Δεν σου το κολλάνε είτε γιατί είσαι τραγικά βαρετός είτε γιατί δεν έχεις καθόλου φίλους. Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, θα προτιμούσα πραγματικά να μην έχω φίλους παρά να είμαι τραγικά βαρετός.»

Το νεανικό road novel με τίτλο Βερολίνο, Γεια του Wolfgang Herrndorf, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική, προσκαλεί τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα από τα μονοπάτια μιας ταραχώδους εφηβείας προς την λεωφόρο της ωριμότητας.

Οι δρόμοι, δύο φαινομενικά αταίριαστων εφήβων, θα διασταυρωθούν αναπάντεχα για να ζήσουν μαζί μια αξέχαστη περιπέτεια. Όταν ο Μάικ αποχωρίζεται τον παιδικό του φίλο -αφού η οικογένειά εκείνου αποφάσισε να μετακομίσει- μένει μετέωρος και μόνος, αντιμέτωπος με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, με ένα τεράστιο συναισθηματικό έλλειμμα, αφημένος στις παρυφές της δημοφιλίας μέσα κλειστή κοινωνία του σχολείου, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και όλες εκείνες τις ανασφάλειες που προκαλεί η δύσκολη φάση της εφηβείας. Τα πάντα όμως θα αλλάξουν όταν μπαίνει στη ζωή του ο Τσικ. Ένας ακοινώνητος έφηβος με τάσεις αλκοολισμού, Ρώσος, που είναι σκληρός, αγενής και ανυπόφορος. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών ο Τσίκ θα κλέψει ένα εγκαταλελειμμένο μπλε αυτοκίνητο μάρκας Landa και με αυτό οι δυο τους θα οργώσουν την ανατολικογερμανική περιφέρεια, χωρίς γονείς, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς χάρτη.

Το μυθιστόρημα του Herrndorf, που επέλεξε να φύγει από τη ζωή βίαια, μόλις στα 48 του χρόνια μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την ανίατη ασθένειά του, ξεκινάει με ένα πολύ παράξενο σκηνικό που γεμίζει με περιέργεια τον αναγνώστη. Αλήθεια τι μπορεί να προκάλεσε ένα τόσο μεγάλο χαμό; Ο συγγραφέας, έχει καταφέρει να διατηρήσει ολοζώντανες τις σκέψεις και τις συμπεριφορές ενός εφήβου, να ξετρυπώσει όλα εκείνα τα συναισθήματα που τον τρομάζουν, τον χαροποιούν και τον θυμώνουν. Περιγράφει σκέψεις καθημερινές αλλά και πολλές ακόμα που είναι πιο δυσδιάκριτες και ιδιαίτερες. Τα μεταφέρει όλα ατόφια στο χαρτί χρησιμοποιώντας απλή και σύγχρονη γλώσσα που ρέει με γρήγορους ρυθμούς και κάποιες φορές θυμίζει αφηγήσεις από αγαπημένα κόμικ με σούπερ ήρωες. Διαβάζοντας το παραστατικό του κείμενο, το οποίο μερικές φορές γίνεται ξεκαρδιστικό, αισθάνεσαι σαν να ζεις όλη την ένταση σε πρώτο πλάνο, σαν να είσαι ξανά ο ίδιος έφηβος με τις επαναστατικές διαθέσεις, την αυθάδεια και την άγνοια κινδύνου.

Ο έρωτας, αποτελεί ένα κινητήριο γρανάζι αυτής της ιστορίας που τόσο εύστοχα έχει συλλάβει ο συγγραφέας. Ο έρωτας, που στην περίπτωση του δεκατετράχρονου Μάικ του τσιγκλάει την καρδιά, τον πυροδοτεί με ενέργεια, τον προκαλεί να αλλάξει μέσα του, να κάνει πράξεις θαρραλέες, τραβώντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του κοριτσιού των ονείρων του. Ωθεί τον εαυτό του να βγει από τη σκιά του περιθωρίου που βρίσκεται, ώστε εκείνη, να τον προσέξει επιτέλους και να τον πλησιάσει με θαυμασμό και όχι χλευάζοντας τον όπως η πλειοψηφία των συμμαθητών του. Η φιλία, είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο αυτής της ιστορίας γιατί δίνει δύναμη στα άτομα, κάνει άτρωτους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και καλύπτει τις ανασφάλειες.

Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένουμε με πραγματική ανυπομονησία να την δούμε στις αίθουσες από την επόμενη εβδομάδα. Πάντα στηρίζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις τόσο την ανάγνωση του βιβλίου όσο και την θέαση της ταινίας ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη για το έργο. Το ταξίδι και όλα όσα αποκομίζει κάποιος από αυτό, τις περισσότερες φορές έχει μεγαλύτερη αξία από τον τελικό προορισμό και ειδικά το συγκεκριμένο ταξίδι είναι τόσο γοητευτικό που αξίζει να το ζήσετε σε όλο το εύρος του.