Η βιομηχανία της μόδας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να γίνει περισσότερο αντιληπτό το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα.

Πάνω σε αυτό βλέπουμε συχνά να υπάρχει έντονη συζήτηση και debate για το αν το τεχνητό δέρμα ή το αληθινό δέρμα είναι καλύτερο για το περιβάλλον.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συνθετικό δέρμα μπορεί να είναι καλύτερο και πιο ηθικό λόγω του ότι δεν εμπλέκονται ζώα στην διαδικασία παραγωγής του. Όμως, είναι το αυθεντικό δέρμα  καλύτερο για το περιβάλλον;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το αυθεντικό δέρμα παράγεται μέσα από μία διαδικασία που χρησιμοποιούνται επικίνδυνα χημικά. Υλικά απο ορυκτό αλάτι, παράγωγα άνθρακα και πίσσας με βάση το κυανίδιο, είναι μερικά απο αυτά.

Ένα και μόνο βαφείο δέρματος μπορεί να καταναλώνει περίπου 15.000 γαλόνια νερού για κάθε τόνο δέρματος ζώου κατά την διάρκεια της διαδικασίας της βαφής.

Επίσης, η επεξεργασία του αυθεντικού δέρματος συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, η οποία ανακατεύεται με διάφορα χημικά. Η διαδικασία έχει επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα του νερού που πίνουμε, αλλά μολύνει και το έδαφος οδηγώντας σε προβλήματα στον κλάδο του αγροτικού τομέα.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η παραγωγή και επεξεργασία του αληθινού δέρματος δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Πέρα από την εμπλοκή ζώων στην διαδικασία, υπάρχει και μία σειρά από επιπτώσεις που αφήνει στο περιβάλλον.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές σου;

Ανακυκλωμένο δέρμα

Το ανακυκλωμένο δέρμα ανήκει στην κατηγορία της κυκλικής μόδας. Δηλαδή δέρμα που θα κατέληγε στα σκουπίδια και συνεπώς στο περιβάλλον, μπορεί να ανακυκλωθεί και να φτιαχτεί ένα νέο προϊόν από την αρχή. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες πλέον που χρησιμοποιούν αυτό το υλικό για την δημιουργία των προϊόντων τους.

Eco-friendly PU δέρμα

Το Eco-friendly PU δέρμα είναι το λεγόμενο τεχνητό δέρμα. Η διαδικασία παραγωγής του δεν εμπλέκει ζώα οπότε και ανήκει στην κατηγορία του vegan leather. Τα PU δέρματα που παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αποτελούν μία αρκετά καλή εναλλακτική λύση καθώς είναι βιοδιασπώμενα. Συνεπώς, αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Εναλλακτικά Vegan Leather

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες παραγωγής υλικού που έχει όψη και χαρακτηριστικά δέρματος από φυσικά υλικά.

Κάποια από αυτά είναι το pinatex, το οποίο παράγεται από φύλλα ανανά, δέρμα από φελλό, από κάκτο, από πολτό μήλου και από μανιτάρια. Όλα αυτά είναι αρκετά καινούργια στον κλάδο της μόδας, που όμως έχουν αγκαλιαστεί από τις εταιρείες και το κοινό.

Όσο η τεχνολογία προχωράει και όσο ο πλανήτης μας έχει και περισσότερο ανάγκη την προσοχή μας, αναμένουμε να δούμε και άλλες καινοτομίες στο άμεσο μέλλον που θα λύσουν αρκετά από τα προβλήματα και διλήμματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας.

featured photo: makechange.aspiration.com