Εντάξει, ας ξεκινήσουμε με το να παραδεχτούμε πως όλες έχουμε έναν πρώην που οι γονείς μας δεν ήταν και οι μεγαλύτεροι οπαδοί του. Δεν είναι μια ευχάριστη ή εύκολη κατάσταση, είναι όμως διαχειρίσιμη και σίγουρα δεν ήρθε το τέλος κόσμου από αυτό. Βέβαια, θα μου πεις, οι πρωταγωνιστές αμερικάνικων rom-coms δεν έχουν την ίδια άποψη.

Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς γιατί είναι επικριτικοί μαζί του. Είναι κάτι που αφορά κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά του ή είναι κάτι γενικευμένο; Αν δηλαδή είχαν παρόμοια αντιμετώπιση και στους προηγούμενους συντρόφους σου και χωρίς προφανή λόγο, τότε ίσως απλά είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που δεν έχει να κάνει απόλυτα με σένα.

Μήπως νιώθουν ανταγωνιστικά απέναντί του; Μήπως προβάλλουν τη δική τους ανασφάλεια πως θα «σε χάσουν»;

Το κλειδί για να καταλάβεις τον λόγο είναι να σκεφτείς τη δυναμική της οικογένειάς σου και τη γενικότερη συμπεριφορά της.

Το καλύτερο είναι να τους εξηγήσεις πως πρόκειται για μία δική σου επιλογή, την οποία στηρίζεις. Επειδή οι οικογενειακές ισορροπίες είναι λεπτές, πρέπει να σκεφτείς αντικειμενικά αν κάποιο μερίδιο ευθύνης βαραίνει και τον σύντροφό σου.

Καλό θα ήταν να το συζητήσεις μαζί του. Πάνω απ’ όλα είστε μία ομάδα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζετε κάθε εμπόδιο ή θέμα που προκύπτει. Ίσως είναι αναγκαία μία συζήτηση μεταξύ του συντρόφου και των γονιών σου ή κάποια μικρή χειρονομία από μέρους του ως ένδειξη καλής θέλησης. Οτιδήποτε, προκειμένου η κατάσταση να μην χειροτερέψει ή ξεφύγει από το όριο που μπορεί να βελτιωθεί.

Κάποιες φορές όμως, όσα βήματα κι αν γίνουν, υπάρχουν γονείς που πάντα θα τάσσονται αντίθετα με τον σύντροφο του παιδιού τους

Είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που χρειάζεται πολύ χρόνο και υπομονή. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές ώστε να εξομαλυνθούν όλες οι εντάσεις ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε πραγματικά τα οικογενειακά τραπέζια και όχι να νιώθετε πως βαδίζετε σε εχθρικό έδαφος.

Δυστυχώς, η επικριτική στάση των γονιών ίσως φέρει ένταση σε μία σχέση. Προσπαθήστε να την αφήσετε στην άκρη και να επικεντρωθείτε στη σχέση σας χωρίς τους εξωτερικούς παράγοντες να την επηρεάζουν.

Disclaimer: Υπάρχουν όμως και οι φορές που οι γονείς έχουν διαίσθηση ή βλέπουν τα πράγματα πιο αντικειμενικά από εμάς. Μπορεί να έχουν δει κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά του, η οποία τους κάνει να μην τον συμπαθούν ή γιατί πιστεύουν πως απλά δεν είσαι ευτυχισμένη μαζί του. Πριν αντιδράσεις σε αυτά που θα σου πουν, συζήτησε μαζί τους ώστε να καταλάβεις τη δική τους οπτική. Άλλωστε, οι γονείς σου είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται περισσότερο για την ευτυχία σου και οι συμβουλές τους προέρχονται από ατελείωτη αγάπη για εσένα.

featured photo: Unsplash / Milan Popovic