Η Βάσω Σκόπα με το SAY YES μας καλεί να πούμε "ναι" στη ζωή

Η Βάσω Σκόπα με το SAY YES μας καλεί να πούμε «ναι» στη ζωή

"Γι’ αυτούς που το ξέρουν ήδη το Say Yes είναι μια παρέα φίλων και γνωστών που μεγαλώνει συνεχώς. Συναντιόμαστε ξανά και ξανά σε εκθέσεις και ομιλίες, σε παραστάσεις, σε εκδρομές και βόλτες, σε εργαστήρια και σεμινάρια. Γι’ αυτούς που δεν το ξέρουν, είναι μια ευκαιρία να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δράσεις μαζί με μια παρέα που τους ταιριάζει. Και τους ταιριάζει ακριβώς γιατί μοιράζονται κάποια κοινά ενδιαφέροντα. " Με αυτά τα λόγια μας σύστησε η Βάσω Σκόπα το δικό της Say Yes και λίγο πολύ τα είπε όλα.

Εμπνεύστηκε αυτή την παρέα μέσα από τα δικές της επιθυμίες κι αν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χόμπι η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους τότε θα λέγαμε ότι η Βάσω Σκόπα κατάφερε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε σε μια κουβέντα που θα κάνει κι εσένα να πεις αυτό το πολυπόθητο "ναι" σε αυτή τη ζωή.

Μια παρέα δημιούργησε το Say Yes. Πόσο εύκολο είναι ένα "ναι" να δημιουργήσει μια παρέα;

Αυτό το "ναι" είναι ο πυρήνας όλων. Είναι το "ναι" της αποδοχής, της συμφωνίας, της δημιουργίας. Ειδικά το Say Yes είναι μια πρόσκληση και το "ναι" είναι η απάντηση. Όταν κάποιοι απαντούν με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο κάλεσμα, ξεκινούν αμέσως από ένα κοινό σημείο. Συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες, γίνονται μια παρέα. Ε, και οι παρέες τελικά γράφουν ιστορίες.

Ποια είναι τα θετικά που μπορεί να μας προσφέρει ένα "ναι";

Το συγκεκριμένο "ναι" που ζητάμε εμείς από κάποιον να πει, να δεχθεί δηλαδή να έρθει να πάρει μέρος σε όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που οργανώνουμε,  του προσφέρει ένα σημαντικό πρακτικό όφελος. Το να έχεις κάποιον που από όλα αυτά που γίνονται, διαλέγει και σου προτείνει τα πιο ποιοτικά. Οργανώνει όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες και στο φέρνει με μια βολική συνθήκη και μάλιστα μέσα σε μια παρέα.  Κι αυτό έχει έναν πολύ θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής. Έχει αποδειχθεί μέσα από χιλιάδες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τους ευτυχισμένους ανθρώπους ότι ανάμεσα στα κοινά χαρακτηριστικά τους, έχουν πρώτον: πολλά ενδιαφέροντα και δεύτερον: ανθρώπους στην ζωή τους. Αυτά είναι και τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Say Yes.

Σαν άνθρωποι νιώθουμε την ανάγκη να ανήκουμε κάπου;

Φυσικά. Για τους περισσότερους από εμάς, η ζωή αξίζει όταν την μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Αυτό ισχύει και σε όλες τις εποχές. Απλά ίσως παλιότερα να ήταν πιο αυτονόητη αυτή η επαφή. Όπως στην γειτονιά, στη δουλειά ή στο καφενείο ήταν πιο εύκολο να βρεθείς με τους διπλανούς σου. Σήμερα είναι πιο εύκολο να απομονωθείς. Εδώ έρχεται η συμβολή του  Say Yes. Γι' αυτό και προτιμώ να το σκέφτομαι περισσότερο σαν παρέα παρά σαν ομάδα. Η παρέα δεν έχει υποχρεώσεις. Βρίσκεσαι εκεί όποτε και αν το θέλεις για λόγους ψυχαγωγικούς.

Αυτό το "ναι" που λέμε με το Say Yes είναι ικανό να μας βγάλει από την ρουτίνα μας;

Ναι και δεν το πιστεύω απλά, έχει αποδειχθεί. Το να βιώνεις ωραίες εμπειρίες και συναισθήματα είναι εθιστικό. Το θέμα είναι να κάνεις την αρχή. Μετά ανοίγει η όρεξη και ξυπνάει η περιέργεια.. Ειδικά η γνώση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον άνθρωπο. Δίνει μεγάλη ικανοποίηση να δοκιμάζει κανείς καινούρια πράγματα, να μαθαίνει κάτι και να εμπλουτίζει την καθημερινότητα του. Κάπως έτσι βγαίνει και από την ρουτίνα του. Μετά μαθαίνεις και λες "ναι" και στην επόμενη πρόσκληση.

Γιατί πιστεύετε οι άνθρωποι φοβούνται κάποιες φορές αυτό το "ναι";

Το "όχι" είναι λίγο πιο εύκολο. Εννοείται πως και το "όχι" σε κάποιες περιστάσεις είναι πολύ σημαντικό στη ζωή. Αλλά μόνο του δεν μας προχωράει. Αν πεις "όχι, δεν θα πάω" τελειώνει εκεί. Αν πεις όμως "ναι, θα πάω", αυτό προϋποθέτει δράση και κινητοποίηση.

Έχετε δει ποτέ μια φιλία να γεννιέται μέσα από το Say Yes;

Ναι, κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά για εμένα. Είναι αυτό που μου δίνει ενέργεια για τη συνέχεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ήρθαν για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που τους άρεσε, αλλά το όλο κλίμα και η παρέα ήταν αυτά που τους κράτησαν. Κι έπειτα ήρθαν και σε πολλά άλλα, διευρύνοντας τον κύκλο των ενδιαφερόντων τους. Δεν ξέρω αν δημιουργήσαμε μια συγκεκριμένη φιλία, δημιουργούμε όμως παρέες.

Τι ήταν αυτό που έκανε εσάς να πείτε για πρώτη φορά "ναι" σε κάτι κι έτσι να γεννηθεί η ιδέα για το Say Yes;

Οι περισσότερες ιδέες ξεκινούν από μια προσωπική ανάγκη κάποιου. Εγώ ήμουν άνθρωπος που τα έκανα όλα αυτά για τους φίλους μου. Ξεκίνησα από την δική μου ανάγκη να οργανώνω όμορφα πράγματα για να κάνω με την παρέα μου. Κι αφού στην αρχή το έκανα για τους δικούς μου ανθρώπους, μετά είπα: Γιατί δεν ανοίγουμε τον κύκλο για να μπορέσουν να μπουν κι άλλοι;

Η δική σας η παρέα πως αντέδρασε όταν έμαθε τελικά ότι εσείς αυτό το κάνατε επάγγελμα;

Στην αρχή οι άντρες φίλοι έλεγαν ότι ήταν ωραίο σαν σκέψη αλλά δεν έχει κάποιο focus. Αντίθετα, οι γυναίκες φίλες έλεγαν "αχ, τι ωραία έχει απ’ όλα". Αυτό λίγο πολύ αντικατοπτρίζει όλη μας την νοοτροπία. Επειδή όμως εκείνοι με ήξεραν και κάθε φορά που ήθελαν μια καλή παράσταση να δουν ή να περάσουν ένα τριήμερο εκτός πόλης, ρωτούσαν εμένα, το αντιμετώπισαν με πολλή χαρά. Έχουν αγκαλιάσει το SAY YES, είναι «παιδί» όλων μας. Και ρωτάνε πάντα: «τι έχουμε αυτό το μήνα;»

Μιας και τείνουμε να αποχαυνωνόμαστε όλο και περισσότερο στα social media, πιστεύετε το Say Yes είναι μια καλή αφορμή για να μας σηκώσει επιτέλους από τον καναπέ μας;

Το SAY YES είναι κι αυτό ένα κοινωνικό δίκτυο, απλώς είναι στον πραγματικό κόσμο, όχι τον εικονικό. Γνωρίζεις πραγματικούς ανθρώπους, μοιράζεσαι πραγματικές εμπειρίες.  Φτάνει βέβαια να θέλεις να ζήσεις πραγματικά. Σε όλα τα πράγματα στη ζωή παίζει ρόλο το προσωπικό κίνητρο. Είναι το πώς θέλει ο καθένας να φροντίσει τον εαυτό του, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια κυρία που γνώρισα πρόσφατα μου είπε χαρακτηριστικά: "Βρήκα το Say Yes κι αποφάσισα να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου". Το να ζήσεις κάτι νέο ή να γνωρίσεις νέους ανθρώπους είναι ένας τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος να σε πάρει από το χέρι και να σε σηκώσει - πρέπει να υπάρχει κίνητρο. Εμείς κάνουμε την διαδικασία όσο γίνεται πιο εύκολη, ώστε να ξεκινήσει κάποιος και να μπει σε αυτό που λέγεται "σπάω την ρουτίνα". Να συνειδητοποιήσει ότι η ζωή δεν είναι μια στοίβα από υποχρεώσεις ή ένας καναπές, να βγει έξω, να πει "ναι" και να συμμετέχει.

Υπάρχουν νέες δραστηριότητες που θα θέλατε να εντάξετε στο πρόγραμμα;

Έχω συνεχώς πλάνα και νέες ιδέες, αλλά προσπαθώ να τα κρατώ όλα σε μια λογική σειρά για να γίνονται με τον καλύτερο τρόπο. Η φετινή σεζόν ολοκληρώνεται με την ξενάγηση στη μεγάλη έκθεση «Πικάσο & Αρχαιότητα» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Πέμπτη 11 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα και την εκδρομή στην Επίδαυρο το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Ιουλίου, για να δούμε την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» στο αρχαίο θέατρο και να περάσουμε μαζί ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.  Έπειτα ξεκουραζόμαστε λίγο το καλοκαίρι και επανερχόμαστε για την νέα σεζόν. Θα μας περιμένει ένα νέο πρόγραμμα και θα δώσουμε όσες περισσότερες επιλογές μπορούμε στους ανθρώπους για να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Βέβαια, όσες δραστηριότητες θεωρούνται "πυρήνας" για το Say Yes, θα παραμείνουν. Όπως είναι και τα σεμινάρια Θετικής Ψυχολογίας ή τα τακτικά μας ραντεβού για χορό και μαγειρική. Και βέβαια επισκέψεις και ξεναγήσεις στις σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της πόλης.

Όλες τις εκδηλώσεις του SAY YES/ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, μπορείτε να τις δείτε στο www.sayyes.gr ή να γράψετε στο sayyesathens@gmail.com, για να παίρνετε στο email σας ένα πλήρες ενημερωτικό newsletter πριν από κάθε εκδήλωση.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.