Ο σκύλος σου είναι (και θα είναι) ο καλύτερός σου φίλος. Είναι εκείνος που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μαζί σου, ενώ εσύ θα περάσεις μια μικρή δεκαετία στο πλευρό του. Την δεκαετία της απόλυτης ευτυχίας. Γι’ αυτή τη χρυσή εποχή, ο Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης μιλάει στο Savoir Ville και αυτομάτως σε κάνει να πιστεύεις πως τα σκυλιά ίσως να είναι το καλύτερο δώρο που κάνει η φύση στον άνθρωπο. Όσους καναπέδες κι αν καταστρέφουν.

Αν το βιογραφικό σου έπρεπε να είναι 3 γραμμές τι θα έγραφες;

3 λέξεις: Νταξ καλός είναι.

Ενώ είσαι σκηνοθέτης, θα μπορούσε κάποιος να πει πως είσαι και ηθοποιός, αφού οι διαφημίσεις που έχεις ήδη κάνει μπορούν να δείξουν ένα έμφυτο ταλέντο που ίσως να μην ήξερες πως έχεις (ή να μην ήθελες να ασχοληθείς με αυτό). Πως προέκυψε το πρώτο spot στην τηλεόραση;

Έχω κάνει και υποκριτική εκτός από σκηνοθεσία, απλά το κυνήγαγα μόνο σε διαφημίσεις γιατί το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ καλύτερο. Το πρώτο σποτ ήταν το 2004 , ψάχτηκα πως γίνονται τα casting κλπ, πήγα, και αμέσως έκατσε η πρώτη δουλειά. Από τότε πήγε πολύ καλά, έχω κάνει πάρα πολλά..

Με την όποια εμπειρία που έχεις από τον χώρο της διαφήμισης, πόσο εύκολα θα έπαιρνες την απόφαση να παίξεις ξανά σε ένα διαφημιστικό spot;

Πολύ εύκολα. Δεν θέλω να σταματήσω, το θέμα είναι πόσο εύκολο είναι μετά από την τόση προβολή του τελευταίου.

Προτιμάς το backstage ή το on-stage;

Προτιμώ το backstage ίσως, όμως ότι μου τυχαίνει το εκμεταλλεύομαι. Είμαι φυσικά επιλεκτικός, αλλά πρέπει να ζήσω κιόλας. Bottom line και τα 2 τα αγαπώ.

_dsc1800

Όταν ήσουν παιδί, είχατε κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι; Αν όχι, ήσουν από τα παιδιά που έκλαιγαν και χτυπούσαν πατώματα για να τους πάρουν; Αν ναι, ποια η ιστορία σου με το πρώτο σας κατοικίδιο;

Είχα πάντα σκύλο από παιδί. Με τον σκύλο μου μεγαλώσαμε μαζί. Τον έχασα από γηρατειά πριν 4 χρόνια. Ένα κομμάτι μου χάθηκε μαζί του εκείνη τη μέρα.

Ποια η ιστορία σου με τα σκυλιά σου; Πως αποφάσισες να τα πάρεις σπίτι;

Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ζώα στο σπίτι. Χωρίς ζώα το σπίτι είναι απλά τσιμέντα που σε προστατεύουν από τη βροχή.

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου προσφέρει ένα κατοικίδιο;

Η άδολη αφοσίωση.

_dsc1760

Ποιο θα μπορούσε να είναι η πιο περίεργη συνήθειά τους; Εκείνη που σε εκνευρίζει αλλά ίσως σε κάνει να τα αγαπάς περισσότερο.

Ότι κάποιες φορές, τις πιο ακατάλληλες ώρες, μπορεί να γίνει ένας χαμός στο σπίτι από φασαρία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχουν κάνει;

Έχουν καταστρέψει έναν καναπέ στο σαλόνι ολοσχερώς.

Πιστεύεις ότι τα σκυλιά μοιάζουν στα αφεντικά τους; Πιστεύεις ότι τα δικά σου, μοιάζουν και μεταξύ τους;

Μεταξύ τους καθόλου. Η μία μου μοιάζει, είναι στριμμένο άντερο σαν εμένα. Δεν ξέρω αν ισχυεί ότι μοιάζουν με τα αφεντικά τους ή εμείς οι άνθρωποι το μεταφράζουμε έτσι γιατί κατά βάθος θέλουμε να μας μοιάζουν.

Εκτός από τη ζωή σου με τα κατοικίδιά σου, έχεις και ζωή πέρα από αυτά. Ετοιμάζεις κάποια ταινία ή παράσταση;

Σκηνοθετικά ετοιμάζω μια παράσταση για την άνοιξη και υποκριτικά ήδη γίνονται κάποια γυρίσματα. Μέχρι να τελειώσει όμως κάτι δεν μ’ αρέσει να λέω γιατί ποτέ δεν ξέρεις στην τελική!

_dsc1749

Φωτογραφίες: Νιόβη Αναγνωστοπούλου | Μπλούζα: Cucumber