Φαίνεται πως η απιστία είναι ένα συνηθισμένο πλέον φαινόμενο. Ακούμε καθημερινά τέτοια περιστατικά από φίλους ή ακόμα και από celebrities, ενώ αποτελεί και μία κλασική πλοκή σε ταινίες και σειρές. Τι συμβαίνει όμως όταν συμβαίνει σε σένα; Είναι σίγουρα ένα γεγονός που σε κάνει να αναθεωρήσεις την εμπιστοσύνη που έχεις όχι μόνο στον σύντροφό σου, αλλά και στους ανθρώπους γενικότερα. Όταν λοιπόν μπεις σε αυτή τη διαδικασία αναθεώρησης καλείσαι να διαχειριστείς όλα αυτά τα trust issues που σου έχουν δημιουργηθεί.

Παρότι δεν είναι εύκολο, υπάρχει τρόπος να τα ξεπεράσεις και να προχωρήσεις στη ζωή σου υγιής, χωρίς ανασφάλειες.

Κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός, ανάλογα με τις εμπειρίες που είχε είτε από προηγούμενες σχέσεις είτε από τα παιδικά του χρόνια. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr. Carla Marie Manly, η απιστία είναι μία μορφή βίας διότι καταπατά τον πυρήνα μίας σχέσης ο οποίος είναι η εμπιστοσύνη. Ακόμα και αν το άπιστο άτομο υποστηρίζει πως “δεν σήμαινε τίποτα”, η Dr. Manly υποστηρίζει πως πάντα κάτι σημαίνει. Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν πως η απιστία έχει να κάνει μόνο με το σεξ.

Η απιστία δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ αλλά και με τον συναισθηματικό δεσμό που έχει το ζευγάρι ο οποίος είναι απαραίτητος για μία υγιή σχέση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το ζευγάρι δεν μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του μετά από ένα τέτοιο συμβάν είτε μαζί, είτε χώρια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περάσει μία φάση ίασης, η οποία δεν πρέπει να παραλειφθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει την απιστία αναρωτιούνται αν θα πρέπει να μείνουν ή να φύγουν από τη σχέση αυτή. Το πραγματικό όμως ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι το “Πως μπορώ να ιαθώ από αυτό και να το ξεπεράσω;”. Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση και θες να το πετύχεις αυτό, υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν.

Αναγνώρισε και αποδέξου το παρελθόν σου

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι εμπειρίες που είχες στο παρελθόν σου επηρεάζουν τον τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων που ζεις στο παρόν σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορείς να αναγνωρίσεις ποια συναισθήματα δημιουργήθηκαν από την παρούσα κατάσταση και ποια έρχονται από το παρελθόν. Αυτός ο χείμαρρος συναισθημάτων που δημιουργείται μέσα σου και ταλαντεύεται ανάμεσα στην ντροπή και την βαθιά λύπη μπορεί να σε βάλει μέσα σε μία μαύρη τρύπα όπου όλα θα μοιάζουν μάταια. Για αυτό είναι τόσο σπουδαίο το να είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις τι πραγματικά έχει προκληθεί από αυτή την κατάσταση και όχι από κάποια προηγούμενη.

Επεξεργάσου κάθε συναίσθημα

Όπως σε κάθε δυσμενή κατάσταση, έτσι και εδώ πρέπει να διαχωρίσεις κάθε συναίσθημα και να το επεξεργαστείς. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά στην αρχή που ο πόνος είναι τόσος πολύς που προσπαθείς να τον απομακρύνεις. Πρέπει όμως να θυμάσαι πως μόνο έτσι θα πας παρακάτω. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί κάθε συναίσθημα που βιώνεις διότι ο μόνος τρόπος να βγεις από αυτήν την κατάσταση είναι να περάσεις μέσα από τα συναισθήματά σου.

Μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου

Αν κάποιος ήταν άπιστος δεν φταις εσύ για αυτό. Ακόμα και αν θεωρείς ότι η συμπεριφορά σου δεν ήταν και η καλύτερη απέναντι του ή ότι τον είχες παραμελήσει, δεν υπάρχει εξήγηση που να δικαιολογεί την συμπεριφορά του. Την  ευθύνη αυτής της πράξης την έχει μόνο αυτός ο οποίος απιστεί, κανένας άλλος. Αν εσύ μείνεις στη σκέψη ότι φταις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σαμποτάρεις τον εαυτό σου στο να προχωρήσει παρακάτω, επιρρίπτοντας του ευθύνες που δεν έχει.

Προσδιόρισε τα δικά σου μοτίβα μέσα στις σχέσεις

Αν βρίσκεσαι συνεχώς σε σχέσεις με ανθρώπους που απιστούν, τότε μάλλον είναι ένα μοτίβο που εσύ ελκύεις με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί η αυτοπεποίθησή σου να μην είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέγεις ανθρώπους που είναι “λίγοι” επειδή υποσυνείδητα πιστεύεις πως δεν αξίζεις κάτι καλύτερο. Πρέπει να θυμάσαι πως φτιάχνουμε τη ζωή μας βάση των πεποιθήσεων μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν εσύ δεν πιστεύεις ότι αξίζεις κανείς δεν πρόκειται να το πιστέψει για εσένα.

Εστίασε στην δουλειά με τον εαυτό σου

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στις σχέσεις μας γίνονται υποσυνείδητα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε συνειδητοί σε ό,τι κάνουμε και να έχουμε επίγνωση. Επιπλέον, αν θεωρείς ότι δεν έχεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ή δεν πιστεύεις στον εαυτό σου μπορείς να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου ο οποίος θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τους λόγους για τους οποίους έχεις αυτή την εικόνα για τον εαυτό σου και να τους ξεπεράσεις.

Σε κάθε περίπτωση η απιστία δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά κράτα στο μυαλό σου ότι αν σου συμβεί δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για αυτό. Επιπλέον, ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσεις είναι να εστιάσεις σε εσένα και όχι στον άλλον, ή στη σχέση που υπήρχε μεταξύ σας. Όταν καταφέρεις να γιατρέψεις τα τραύματα που σου προκάλεσε τότε ίσως μπορέσεις να συνεχίσεις να βρίσκεσαι σε αυτή τη σχέση. Ίσως πάλι και να ανακαλύψεις ότι θες κάτι καλύτερο για εσένα και να προχωρήσεις παρακάτω. Ότι και αν αποφασίσεις δες αυτή την εμπειρία σαν ένα ταξίδι εξέλιξης.

 featured photo: Unsplash/ Τamara Βellis