troufessokolatassavoirville

Χριστούγεννα εκτός από λαμπάκια και πολύχρωμες γιρλάντες σημαίνει… φαγητό. Ανοίγουμε βιβλία συνταγών, ψάχνοντας απελπισμένα για μια εύκολη συνταγή για το εορταστικό τραπέζι που δεν θέλει πολύ χρόνο. Κάτι ανάλογο, λοιπόν, για όλους εσάς που τρέχετε όλη μέρα σε δουλειές και υποχρεώσεις σαν εμένα, ετοίμασα μια συνταγή με τρούφες σοκολάτας που δεν θέλει καθόλου κόπο. Επιπλέον, τις λατρεύουν όλοι και μπορείτε να εντυπωσιάσετε με την παρουσίασή τους. Το μόνο απαραίτητο για να πετύχει αυτή η συνταγή είναι να έχετε πολύ καλής ποιότητας σοκολάτα και να είναι τουλάχιστον 60% περιεκτικότητας σε κακάο.

Υλικά (για 20 τρούφες)

120ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

200γρ σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο

2 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές Grand Marnier ή οποιοδήποτε άλλο λικέρ

Για γαρνιτούρα

½ κούπα κακάο χωρίς ζάχαρη

½ κούπα τριμμένη καρύδα

εναλλακτικά: λιωμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας (λευκή, γάλακτος, μαύρη)

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ τεμαχίστε την σοκολάτα σας σε μικρά κομματάκια και κρατήστε το στην άκρη.
  2. Κατόπιν, σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. Όταν έχει ζεσταθεί το μείγμα σας καλά, χωρίς να αρχίσει να βράζει, αποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε απευθείας στο μπολ με την σοκολάτα.
  3. Η σοκολάτα θα αρχίσει να λιώνει σταδιακά, ενώ εσείς θα ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε πως ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε δεν έχει λιώσει όλη η σοκολάτα, μπορείτε να τη βάλετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταθεί. Θυμηθείτε να ανακατέψετε και σε αυτή την περίπτωση.
  4. Στο τέλος, προσθέστε το ποτό σας και ανακατέψτε πάλι καλά. Καλύψτε το μπολ με μια διάφανη ζελατίνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Αφήστε το για αρκετές ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ.
  5. Όταν έρθει η στιγμή να φτιάξετε τις τρούφες, βγάλτε το μπολ από το ψυγείο και πάρτε ένα κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού. Για κάθε τρούφα θα χρειαστείτε μια κουταλιά. Έτσι, λοιπόν, πάρτε μια κουταλιά και αρχίστε το πλάσιμο μιας μικρής μπαλίτσας. Τοποθετήστε την πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος που θα έχετε στρώσει σε ένα ταψί ή πιατέλα.
  6. Ώρα για το γαρνίρισμα. Γεμίστε ένα πιάτο με το κακάο και ένα άλλο με την καρύδα. Πάρτε μια μπαλίτσα τρούφας και ρολάρετέ την στο πιάτο με το κακάο ή την καρύδα μέχρι να καλυψθεί όλη η επιφάνειά της. Παίξτε γενικά με την επικάλυψη της τρούφας. Μπορείτε ακόμη αν είστε πιο έμπειροι ή «πιάνουν τα χέρια σας» να λιώσετε σε μπεν μαρί λίγη σοκολάτα της αρεσκείας σας και ενώ είναι ζεστή να βουτήξετε τις τρούφες μέσα στη σοκολάτα και έπειτα να τις αφήσετε να κρυώσουν πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος.
  7. Αφού τελειώσετε με το στόλισμά τους, διατηρήστε τις στο ψυγείο.