Σε όλες τις σχέσεις όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα αλλάζουν, δεν υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός, μπορεί να έρθει η ρουτίνα , πολλά “μπορεί”, πολλές και διαφορετικές πιθανότητες ανάλογα με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη σχέση.

Τώρα και με την πανδημία τα πράγματα ίσως να έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Δυσκολίες στη δουλειά, όχι πολλές βόλτες, περιορισμοί, έλεγχοι, αλλαγές και άλλα πολλά.

Σίγουρα όμως μπορείς και εσύ και ο σύντροφός σου να κάνετε πράγματα για να μην αφήσετε όλα αυτά να δημιουργήσουν χάσματα στη σχέση σας.

Καταλαβαίνω πως μπορεί να μην είναι εύκολο και δεν γίνεται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Σιγά σιγά όμως, από λίγο κάθε μέρα θα κάνει πιστεύω τη διαφορά και θα αυξάνεται με τον καιρό.

Αρχικά κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη (και όχι μόνο στα δύσκολα, αλλά καθημερινά) είναι να μας δείχνουν οι άνθρωποι γύρω μας την εκτίμησή τους τόσο σε εμάς όσο και στις πράξεις που κάνουμε για εκείνους. Το να πεις “Ευχαριστώ που μου μαγείρεψες σήμερα” είναι σημαντικό και θα κάνεις τον άλλο να νιώσει όμορφα που εκτίμησες την πράξη του και να θέλει να κάνει ξανά κάτι για εσένα. Πέρα από αυτό όμως θα νιώσεις καλύτερα και εσύ.

Εκτός από το να ζητάμε όμως πρέπει και να δίνουμε.

Το να κάνεις και εσύ πράγματα που ξέρεις ότι θα κάνουν το σύντροφό σου να νιώσει όμορφα είναι σημαντικό και θα σε κάνουν και εσένα να αισθανθείς όμορφα που προσέφερες κάτι σε κάποιον που αγαπάς και νοιάζεσαι και τον έκανες να αισθανθεί όμορφα.

Επίσης θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να κάνετε κάτι μαζί. Όπως γυμναστική, να μάθετε μια γλώσσα ή ό,τι άλλο σας ταιριάζει και σας κάνει να περνάτε καλά. Θα ξέρετε ότι έχετε κάτι που είναι “δικό σας”, μια στιγμή που δημιουργείτε κάτι μαζί. Θα έρθετε κοντά σε κάτι δημιουργικό, κάτι που σας φέρνει χαρά.

Ακόμα είναι πολύ βοηθητικό και πολύ ουσιαστικό (που συμβουλεύω και τους γονείς να το κάνουν με τα παιδιά τους) να ορίζετε μια μέρα την οποία θα κάθεστε μαζί και θα συζητάτε πράγματα που σας απασχολούν αλλά και πράγματα που συνέβησαν και σας άρεσαν ή σας έκαναν να αισθανθείτε όμορφα και σας έφεραν πιο κοντά.

Θα πρέπει να είστε όμως ειλικρινείς και να ανοιχτοί στο να ακούσετε αλλά και να πείτε ό,τι και αν είναι αυτό που χρειάζεται. Πράξεις; Κινήσεις; Συναισθήματα; Κάτι που λείπει; Κάτι που έγινε και δεν σου άρεσε; Κάτι που σου άρεσε; Κάτι που σου λείπει; Οτιδήποτε. Μοιραστείτε τα μεταξύ σας, δεν έχετε να χωρίσετε κάτι, ο στόχος είναι κοινός, είστε στην ίδια “ομάδα”.

Επιπλέον θα ήταν πολύ όμορφο να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε έκανε να ερωτευτείς τον άλλον

Τι σου άρεσε στον σύντροφό σου. Να θυμηθείς τι έκανες όταν ένιωθες τις “πεταλούδες” στο στομάχι σου. Τι ανυπομονούσες να κάνεις, τι έκανε και σε έκανε να νιώθεις όμορφα και ότι θέλεις να τον ξαναδείς. Αν είναι πράγματα που έκανες εσύ κάνε τα ξανά, αν είναι πράγματα που έκανε η άλλη πλευρά ζήτησέ του να το κάνει ξανά.

Μπορεί να έχει ξεχαστεί, μπορεί να θέλει να κάνει πράγματα αλλά να έχει “χαθεί” στην καθημερινότητα, βοήθησέ τον να θυμηθεί ξανά εκείνη την περίοδο της ζωής σας. Ζήστε τα μαζί από την αρχή.

Ένα τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς σχέσης και δεν πρέπει να παραγκωνίζεται. Συζητήστε μαζί τι είναι αυτό που σας αρέσει, τι είναι αυτό που του αρέσει. Πρέπει να ακούσετε και να ακουστείτε για να έχει νόημα η συζήτηση. Υγιής σεξουαλική ζωή δεν σημαίνει απαραίτητα καθημερινό σεξ, καθημερινά κάτι διαφορετικό, ούτε είναι κάτι συγκεκριμένο. Η υγιής σεξουαλική ζωή ορίζεται από το εκάστοτε ζευγάρι και όχι από κάποιο βιβλίο ή από κάποιο άλλο ζευγάρι. Ορίζεται επίσης από τον σεβασμό και την αφοσίωση που δείχνει ο ένας στον άλλο και από το πόσο προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη σχέση του.

Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν δυσκολίες, σημασία έχει πόσο πρόθυμοι είμαστε να κάνουμε πράγματα για να τα κάνουμε καλύτερα. Μέσα από τη συζήτηση γινόμαστε καλύτεροι και ως άνθρωποι αλλά και μέσα στη σχέση μας γιατί μαθαίνουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά και τα θέλω μας αλλά και να ακούμε και να σεβόμαστε και τις επιθυμίες των άλλων.