Τα χρήματα υποτίθεται ότι υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν, αυτή είναι η αποστολή τους. Αλλά καταλήγουν να μας αγχώνουν όταν δεν αρκούν για τις υποχρεώσεις αλλά και για τις –επιτακτικές και μη- ανάγκες μας.

Γι’ αυτό τον λόγο σου προτείνουμε κάποιους τρόπους (όχι μαγικούς) προκειμένου να μειωθεί λίγο το άγχος που έχεις όταν αντικρίζεις το υπόλοιπο του λογαριασμού σου.

Υπολόγιζε πόσα χρήματα ξοδεύεις στο τέλος κάθε εβδομάδας

Η πληρωμή με κάρτα πολλές φορές μπορεί να σε παρασύρει μιας και όταν δεν βγάζεις χρήματα από πορτοφόλι, δεν κάνεις δηλαδή την κίνηση αυτή, δεν συνειδητοποιείς πλήρως ότι πληρώνεις. Οπότε τα έξοδα μπορούν να ξεφύγουν από τον προϋπολογισμό σου πολύ εύκολα. Καλό είναι να υπολογίζεις όσα ξοδεύεις και επιπλέον να βάζεις και ένα όριο σε αυτά που μπορείς να ξοδέψεις στη συνέχεια.

Σταμάτα να ενημερώνεσαι κάθε μέρα για τις αλλαγές στα οικονομικά της χώρας

Μειώσεις στους μισθούς, αυξήσεις στις εισφορές και ο κατάλογος των δυσμενών επιβαρύνσεων δεν έχει τέλος. Αλλά η διαρκής αυτή ενημέρωση όχι μόνο δεν σε βοηθά, αλλά μπορεί να σε τρελάνει. Η λύση είναι να έχεις γνώση για το τι συμβαίνει, αλλά να μην ασχολείσαι μανιακά γιατί ο,τι λέγεται δεν σημαίνει ότι ισχύει και γιατί και να ισχύει δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα.

5 τρόποι να μην αγχώνεσαι τόσο πολύ για τα χρήματα
unsplash.com

Ξόδευε περισσότερα σε εμπειρίες και όχι σε πράγματα

Μια συνήθεια των ευτυχισμένων ανθρώπων είναι να ξοδεύουν χρήματα για εμπειρίες- πράγμα που αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από ο,τι τα υλικά αγαθά. Η εξήγηση είναι ότι συνηθίζεις τα (υλικά) πράγματα με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό που σου έφερε κάποτε χαρά (π.χ. μια τσάντα, ένα ζευγάρι παπούτσια) μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν σε συγκινεί πια. Επιπλέον η εμμονή για την απόκτηση υλικών αγαθών σε κάνει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, πράγμα που σου δημιουργεί επιπλέον άγχος. Αντίθετα, οι εμπειρίες όπως ένα δείπνο έξω ή οι διακοπές μπορούν να σου προσφέρουν πραγματικά περισσότερα!

Εμπιστεύσου τους ειδικούς

Αλλά ψάξε και μόνη σου. Μην αφήνεις στην τύχη πράγματα όπως επιδόματα, προνόμια από πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ευέλικτα προγράμματα καταθέσεων και τα ψιλά γράμματα σε ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα. Ένας αξιόπιστος λογιστής, ένας ευσυνείδητος υπάλληλος τράπεζας, ένας έμπιστος ασφαλιστής αλλά και το internet είναι ότι χρειάζεσαι προκειμένου να μην αγχώνεσαι για οικονομικά θέματα αλλά και να εξασφαλίσεις τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χρημάτων και προνομίων.

Βάλε στην άκρη λίγα χρήματα

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: λίγα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα για να χρησιμοποιηθούν όταν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη πάντα είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που παίρνει λίγο από το άγχος και την ανασφάλεια, καθώς και τις ενοχές που μπορεί να δημιουργήσει οι άσκοπες κρίσεις υπερκαταναλωτισμού.

Δες ακόμα: 5 γυναίκες μοιράζονται μαζί μας την καλύτερη συμβουλή καριέρας
featured photo: unsplash.com