Θέλεις το δέρμα σου να λάμπει και να είναι πάντα σφριγηλό; Τότε βάλε το κολλαγόνο στη διατροφή σου και θα δεις τρομερές αλλαγές στο δέρμα σου αλλά και στην υγεία σου!

Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο έχουν αρκετά σημαντικά αντιγηραντικά οφέλη, καθώς το κολλαγόνο κάνει το δέρμα σφριγηλό, υποστηρίζει τα εσωτερικά όργανα και συνδέει τους χόνδρους, τους μύες και τα οστά. Το κολλαγόνο, εν ολίγοις, κρατά το σώμα μας ενωμένο.

Στην περίπτωση του προσώπου, το κολλαγόνο αποτρέπει τη χαλάρωση του δέρματος και εμποδίζει τις γραμμές έκφρασης να μετατραπούν σε μόνιμες ρυτίδες. Είναι μια ”ιερή” ουσία για όσους ενδιαφέρονται βαθιά για τη φροντίδα του δέρματος.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας (αποτελεί το 33 τοις εκατό των πρωτεϊνών του σώματος), κυρίως στο δέρμα, τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους χόνδρους, αλλά και στον κερατοειδή, τα νύχια, τα δόντια και όλους τους συνδετικούς ιστούς. Το σώμα μας το παράγει φυσικά, αλλά από την ηλικία των 25 ετών και μετά, η παραγωγή μειώνεται και το ήδη υπάρχον κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται.

Εκτός από τα συμπληρώματα κολλαγόνου, ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδά του είναι μέσω των τροφών, δεν είναι τυχαίο ότι το hashtag #CollagenRichFoods έχει 13,4 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Οι τροφές που είναι πλουσιότερες σε κολλαγόνο προέρχονται από ζώα, αλλά αρκετά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αμινοξέα όπως η προλίνη και η γλυκίνη και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, τα οποία προάγουν τη σύνθεση αυτής της βασικής πρωτεΐνης.

Εδώ είναι οκτώ τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου σήμερα.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

1. Συμβάλλει στην αναδόμηση δέρματος και μαλλιών

2. Βοηθάει στη θεραπεία διάφορων διαταραχών στις αρθρώσεις

3. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου έντερο

4. Αυξάνει το μεταβολισμό και την ενέργεια

5. Δυναμώνει τα νύχια και τα δόντια

6. Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού

7. Μειώνει τα σημάδια κυτταρίτιδας και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος

1. Ζωμός από κόκκαλα

Ο ζωμός είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, βιταμινών κι αμινοξέων για το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσιος σε αμινοξέα και μέταλλα, όπως θείο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

2. Κοτόπουλο και γαλοπούλα

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, είναι δύο υγιεινά κρέατα, τα οποία μπορείς να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Περιέχουν κολλαγόνο και οι ειδικοί λένε πως ανεξάρτητα με την ηλικία, πρέπει να τα βάλεις στο πρόγραμμα της διατροφής σου. Η γαλοπούλα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου απ’ ό,τι του κοτόπουλου. Το κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνη και τα θρεπτικά στοιχεία που έχει, είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας των μυών.

3. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι ολόκληρες σαρδέλες και το χέλι, είναι τα πιο πλούσια σε κολλαγόνο, αλλά η πολύτιμη ουσία δεν βρίσκεται τόσο στο κρέας όσο στο δέρμα, τα οστά και τα λέπια. Μαγείρεψε λοιπόν, σολομό χωρίς να αφαιρέσεις το δέρμα ή ψήσε το δέρμα στο τηγάνι για ένα τραγανό σνακ.

4. Κρέας (κόκκινο και λευκό)

Όλα τα κρέατα, αποτελούν καλή πηγή κολλαγόνου. Ωστόσο, η πρωτεΐνη συγκεντρώνεται περισσότερο στον συνδετικό ιστό και στους τένοντες, όπως τα παϊδάκια ή τα ελαφρώς πιο λιπαρά κομμάτια βοδινού κρέατος.

5. Ασπράδια αυγών

Το αυγό και ιδιαίτερα το ασπράδι αυγού, είναι πλούσιο σε προλίνη και γλυκίνη, τα οποία αποτελούν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Φτιάξε μια ομελέτα λοιπόν με ασπράδι αυγού!

6. Γαρίδες

Μπορείς να τις καταναλώσεις ολόκληρες (μάσησε τουλάχιστον 30 φορές), διότι ναι μεν το κολλαγόνο βρίσκεται στη σάρκα, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερο στα εξωτερικά μέρη.

7. Στρείδια

Τα στρείδια περιέχουν υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου και χαλκού, καθώς και τα αμινοξέα προλίνη και λυκίνη.

8. Μούρα

Τα μαύρα μούρα είναι προβιοτικά, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, τονώνουν το ανοσοποιητικό, κάνουν καλό στην υγεία των οστών, ελέγχουν τα σάκχαρα του αίματος, προστατεύουν τον εγκέφαλο. Οπότε λοιπόν τι περιμένεις; Ένταξέ τα στη διατροφή σου, ειδικότερα στο πρωινό σου.