Το τρέξιμο στις μέρες μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης. Σε βγάζει από το σπίτι, βοηθάει στην ψυχική υγεία και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση. Από που όμως πρέπει να ξεκινήσει κάποιος; 

Σε μία περίοδο όπου μένοντας σπίτι μένουμε ασφαλείς και προστατεύουμε τους γύρω μας, η σωματική άσκηση ήταν απαραίτητη. Και ενώ η καθημερινότητα γέμισε με συναντήσεις στο Zoom και καθημερινό μαγείρεμα. Ωστόσο, κάτι στην καθημερινή μας γυμναστική πηγαίνει λάθος. Ισχύει ότι εκμεταλλευόμαστε την καθημερινή άσκηση όχι μόνο για την σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική. Το περπάτημα όμως δεν μας κάνει να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια όπως όταν θα πηγαίναμε στο γυμναστήριο. 

Ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε το τρέξιμο. Ξέρουμε! Είναι δύσκολο! Γι’ αυτό και το βάζουμε πάντα σαν στόχο στην αρχή της χρονιάς και δεν το φέρνουμε εις πέρας ποτέ. Αλλά τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. 

Το πρώτο βήμα για να τα καταφέρεις, είναι να συνδυάσεις το να μην βιάζεσαι, να αναπνέεις σωστά και να αποφεύγεις τους γύρω σου στο πεζοδρόμιο. Ίσως κάπως έτσι θα το λατρέψεις. 

Για να σε βοηθήσουμε ωστόσο να τα καταφέρεις έχουμε μαζέψεις τις καλύτερες συμβουλές, από το να πάρεις τα κατάλληλη εφόδια μέχρι και το να βρεις την καλύτερη μουσική. 

Μην τρέχεις μόνη σου

Ακόμα κι αν το να κρατάς τις αποστάσεις είναι αρκετά σημαντικό, μπορείς μέσα από αυτό να βρεις το κίνητρο που σου λείπει. “Μπορείς να πας για τρέξιμο με κάποιον από την οικογένεια ή να κανονίσετε να βγείτε από για τρέξιμο την ίδια ώρα με κάποιον φίλο και να στείλετε ο ένας στον άλλον μήνυμα μόλις τελειώσετε,” συμβουλεύει ο δρομέας Georgie Okell στο Stylist. 

Μην πέφτεις με τα μούτρα

Αν έχεις συνηθίσει να γυμνάζεσαι έντονα για 45 λεπτά. Νομίζεις ότι τα 30 λεπτά είναι παιχνιδάκι. “Είναι πολλοί εκείνοι που αποθαρρύνονται όταν κουράζονται στα πρώτα τρία λεπτά,” αναφέρει η προπονήτρια δρομέων Emma Kirk Odunubi. “Το βασικότερο είναι να μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου και να το πας βήμα βήμα.”

Αυτό που προτείνει και η Emma αλλά και ο Odunubi είναι να ξεκινήσει κανείς κάνοντας διαλείμματα. Αυτό θα πει να τρέχεις για ένα λεπτό, για ένα λεπτό να περπατάς και πάει λέγοντας για περίπου 15 λεπτά. Όσο περισσότερο εξασκείσαι και συνηθίζεις, τόσο μπορείς να μειώσεις τα διαλείμματα. 

Να ακούς προσεκτικά

Η μουσική που θα ακούς όσο θα τρέχεις είναι αρκετά σημαντική, αλλά θα είναι ακόμα πιο σημαντική όταν ξεκινήσεις να τρέχεις. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο Georgie η μουσική χωρίς στίχους είναι ό,τι καλύτερο. Μπορείς να ακούγεται πολύ παράξενο αλλά βοηθάει στο να μπορούμε να ακούσουμε τα πόδια μας να χτυπάνε στη γη και τον ρυθμό της αναπνοής. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς αντιδρά το σώμα σου και προσπάθησε να μην κάνεις μεγάλα βήματα και να αναπνέεις σωστά, και θα πας μπροστά. 

Προετοίμασε το σώμα σου

Όπως είναι το μυαλό, έτσι γίνεται και με το σώμα. Τα ρούχα σου για το τρέξιμο δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερο Ένα αθλητικό σουτιέν και ένα ζευγάρι παπουτσιών κατάλληλα για τρέξιμο, είναι το μόνο που χρειάζεται. Δεν χρειάζεται να είναι καινούργια. 

Εκτός από τα ρούχα, σκέψου και το μέσα σου. Σκέψου το πόσο γυμνάζονται οι μυς και αρθρώσεις σου. “Αντί να τρέξεις αμέσως μόλις βγεις από το σπίτι, κάνε ζέσταμα. Κάνε ανοίγματα και μερικά βαθιά καθίσματα πριν ξεκινήσεις,” λέει η Emma. Μέσα στην προετοιμασία βρίσκεται και η αναπνοή. “Προσπάθησε να μην αναπνέεις από το πάνω μέρος των πλευρών σου και άφησε την πίεση στα χέρια σου. Ηρέμησε το πάνω μέρος του σώματός σου και θα σου είναι πιο εύκολο.”

Βάλε έναν στόχο

“Αυτό που με βοήθησε περισσότερο είναι το να έχω έναν στόχο. Σε κάνει να νιώθεις ότι καταφέρνεις κάτι, ακόμα κι όταν δεν ξέρεις που ‘πηγαίνεις’,” αναφέρει η Emma. Μπορεί να είναι κάτι μικρό: δύο φορές την εβδομάδα, τρέξιμο για πέντε λεπτά χωρίς σταματημό. Είτε να είναι κάτι μεγαλύτερο: να καταφέρεις να τρέχεις για 30 λεπτά συνεχόμενα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όταν έχεις κάπου να στοχεύεις, θα βρεις το κίνητρο και θα τα καταφέρεις. 

Πηγή & featured image: stylist.co.uk Μετάφραση: Εύα Τόλιου