Καλησπέρα! Καλώς ήλθατε στον Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό που θα αναδείξει τον πιο όμορφο υπόγειο σιδηρόδρομο (μετρό) του 2014!

trainstories

Ας γνωρίσουμε όμως τους διαγωνιζόμενους: Το λονδρέζικο tube, το μετρό της Βαρκελώνης, η μετροπολιτάνα του Μιλάνου, το παριζιάνικο μετρό, το underground της Κωνσταντινούπολης, το subway της Νέας Υόρκης και το Αττικό Μετρό της Αθήνας!

Ας τα πάρουμε όμως πιο αναλυτικά και με τη σειρά:

  • Το λονδρέζικο tube έχει να καυχιέται ότι είναι το πιο παλιό και μεγάλο μετρό, αλλά πολύ βρωμιά εκεί μέσα βρε παιδί μου!
  • Το μετρό της Βαρκελώνης σκοτεινό και γεμάτο κλέφτες που ξαφρίζουν τους άμοιρους τουρίστες!
  •  Η μετροπολιτάνα του Μιλάνου είναι πάντα στην τρίχα αλλά παράλληλα είναι παγερά αδιάφορη!
  • Το παριζιάνικο μετρό είναι γεμάτο περίεργες μυρωδιές και άστεγους.
  • Το underground της Κωνσταντινούπολης είναι ακόμα πολύ μικρό και γεμάτο υγρασία!
  • Όσο για το subway της Νέας Υόρκης, είναι ατελείωτο, γεμάτο πλανόδιους πωλητές και διαφορετικές κουλτούρες αλλά ξεχειλίζει από κάγκελα και σιδεριές που σου δημιουργούν την αίσθηση φυλακής.
  • Τέλος, το Αττικό Μετρό της Αθήνας καθαρό και τίγκα στη μουσική και τις φωταψίες.

Έχω ταξιδέψει σε όλες τις παραπάνω χώρες που ανέφερα και έχω μπει στα μετρό τους, το καθένα τόσο διαφορετικό και ταυτόχρονα τόσο ίδιο. Σκοτεινά, βρώμικα, τα περισσότερα χωρίς κυλιόμενες σκάλες… Ίσως γιατί είναι πολύ παλιά, ίσως γιατί ενδιαφέρει περισσότερο ο έξω κόσμος και όχι τα υπόγεια της χώρας, πάντως σαν το ελληνικό μετρό δε βρήκα πουθενά!

Μπορεί να θεωρούμαστε το μαύρο πρόβατο και ο φτωχός συγγενής της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, μπορεί όντως εμείς να μην ενδιαφερόμαστε για την επιφάνεια( βλέπε κέντρο Αθήνας και τη βρώμα που κουβαλάει) αλλά πάντως τα υπόγειά μας τα έχουμε τζιτζί! Πεντακάθαρα!

Το Αττικό μετρό είναι αναμφίβολα το πιο καθαρό (τα πατώματα γυαλίζουν), το πιο φωτεινό (αναρωτιέμαι πόσα κερδίζει η ΔΕΗ), το πιο μελωδικό (μουσικές τζαζ &Ροκ ακούγονται σε πολλούς σταθμούς) και πάνω απ’ όλα το πιο φιλικό… Δεν υπάρχει άλλος υπόγειος σιδηρόδρομος που να κάνει τα στραβά μάτια κάθε φοράς που δεν εξαργυρώνεις το εισιτήριό σου, όλα τα υπόλοιπα μετρό κλείνουν απειλητικά τις πόρτες τους στα μούτρα σου αν δεν έχεις εισιτήριο…

Τί άλλο θέλετε; Νομίζω ότι η μις Μετρό 2014 έχει ήδη ψηφιστεί με αντικειμενικότατα κριτήρια.

Καιιιιι ο τίτλος miss Metro 2014 goes to Αττικό Μετρό της Αθήνας!

Ας απαθανατίσουμε τη στιγμή:

gkazi1