Το ντους είναι απολαυστικό. Κάθεσαι κάτω από το ζεστό νερό, το οποίο σε βοηθά να ξυπνήσεις το πρωί και/ή να απελευθερώσεις την ένταση του σώματός σου μετά από μια κουραστική ημέρα. Άλλοι πάλι, βρίσκουν το ντους ενοχλητικό. Μια ολόκληρη δοκιμασία. Οι δερματολόγοι φαίνεται να υποστηρίζουν ακριβώς αυτό. Όσα διαβάσαμε στο Well + Good όμως μας έκαναν να αναθεωρήσουμε το αν αξίζει το ντους μια θέση στην πρωινή μας ρουτίνα.

Έχεις άδεια, λοιπόν, να μην κάνεις ντους κάθε μέρα

 «Δεν έχει σημασία η εποχή του χρόνου – ολόκληρο το σώμα σου δεν χρειάζεται να πλένεται καθημερινά», λέει η Rachel Nazarian, πιστοποιημένη δερματολόγος της Schweiger Dermatology. Μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη άποψη, αλλά έχει την στήριξη της δερματολόγου Mona Gohara, γνωστή για την σειρά βίντεο “Well + Good’s Dear Derm”, η οποία υποστηρίζει ότι «είναι εντάξει να παραλείψεις να μην κάνεις ντους μια ημέρα ή δύο».

Ωστόσο, πρέπει να φροντίζεις τα μέρη του σώματός σου που μυρίζουν περισσότερο, έτσι ώστε να κρατήσεις όλους τους φίλους σου.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να καθαρίσεις τα δύσοσμα σημεία», υποστηρίζει η Δρ. Gohara. Τα εν λόγω σημεία είναι οι συνήθεις ύποπτοι: οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και τα πόδια σου, τα οποία σύμφωνα με την Δρ. Nazarian, φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από άλλες περιοχές. «Συνιστώ οι περιοχές αυτές να πλένονται καθημερινά με ένα απαλό καθαριστικό, αφού είναι τα βασικά σημεία που θεωρούνται ‘βρώμικα’».

Fun fact

Μπορείς να παραλείψεις το πλύσιμο του σώματος όταν πλένεις τα μαλλιά σου. «Το σαμπουάν θα πλύνει το υπόλοιπο σώμα σου παθητικά – δεν χρειάζεται να πιάσεις το σαπούνι και να πλένεις συγκεκριμένα τα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό σου», λέει η Δρ. Nazarian στο Well + Good. Μάλιστα, προσθέτει ότι η χρήση περισσότερου σαπουνιού στις περιοχές αυτές αφαιρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος σου και προκαλεί ξηρότητα.

Τι γίνεται με τον ιδρώτα μετά από μια έντονη προπόνηση;

«Η άσκηση ή η μετάβαση στο γυμναστήριο δεν αλλάζει κάτι», λέει η Δρ. Nazarian. «Ο ιδρώτας δεν σε κάνει βρώμικη». Απλά συνέχισε με τον καθαρισμό αυτών των τριών περιοχών που είναι επιρρεπείς σε βακτήρια και θα είσαι εντάξει.

Featured image: Well+Good