Η διαβίωση είναι σημαντικό θέμα. Πολλοί λένε πως σημασία δεν έχει μόνο να υπάρχεις αλλά και να ζεις τη ζωή που σου έχει δοθεί. Ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου διαφέρει σίγουρα με τη ζωή τη δική μου, του γείτονα, του συναδέλφου σου, ακόμα και της κολλητής σου. Μέσα σε όλο αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει και το αν μένεις μόνη σου ή όχι.

Αυτό γιατί, διαφορετικά θα φερθείς –όσο και αν θες να είσαι ο εαυτός σου- όταν έχεις και άλλους γύρω σου και διαφορετικά όταν θα είσαι μόνη. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Σημαίνει πως έχεις όρια και σεβασμό προς την προσωπικότητα και ιδιωτικότητα του καθενός.

Σίγουρα, μία ή ένας roommate μπορεί να γίνει η παρέα σου, ο ώμος σου, ο travel buddy σου και γενικώς το άλλο σου μισό. Μπορεί και να μην καταλήξει τόσο καλά βέβαια –αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Πώς είναι όμως να ζεις μόνος σου;

Είναι σίγουρα μια εμπειρία που όλοι στα 20 κάτι τους «πρέπει» να ζήσουν.

Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου

Μαθαίνεις τα όριά σου, τις δυνατότητες και ικανότητές σου αφού πλέον, είσαι εσύ και… εσύ. Διαβάζεις την προσωπικότητα σου σε μία ηλικία που ούτως ή άλλως έχεις ανάγκη να το κάνεις.

Κινητοποείσαι

Όσο και αν δεν θέλεις ή δεν έχεις συνηθίσει να κάνεις κάποια πράγματα μόνη σου, θα «αναγκαστείς» να τα κάνεις. Και τότε είναι που θα ανακαλύψεις πως τα καταφέρνεις μια χαρά.

Γίνεσαι αυτόνομη

Καλείσαι να φροντίσεις πράγματα και υποχρεώσεις που σε άλλη περίπτωση θα φρόντιζαν άλλοι για εσένα. Είτε η οικογένεια σου είτε ενδεχομένως κάποιος συγκάτοικος. Αναλαμβάνεις να φροντίσεις τον εαυτό σου, το σπίτι σου, τη σχέση σου με τους γείτονες, το πώς θα πας στη σχολή, τη δουλειά σου. Το πώς θα επιβιώσεις γενικώς.

Αποκτάς ανεξαρτησία

Μπορεί να τα έχεις καταφέρει και να είσαι εξ ολοκλήρου ανεξάρτητη, οικονομικά και προσωπικά για παράδειγμα, μπορεί όμως και να οδεύεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και να έχει, προσπαθείς. Προσπαθείς να γίνεις ανεξάρτητη, δυναμική και να αναλάβεις τι ευθύνες σου από τώρα.

Μαθαίνεις να μαγειρεύεις

Χρειάστηκαν αρκετές φορές για να πεις πως πέτυχε η ομελέτα ή τα μακαρόνια. Δεν θα πω τοστ για ευνόητους λόγους. Τώρα πλέον, μπορεί και να ψάχνεις και πιο ιδιαίτερες συνταγές γιατί βαρέθηκες να φτιάχνεις ένα απλό κοτόπουλο.

Γίνεσαι πιο δημιουργική

Έχεις όλο το χώρο και την ελευθερία να εξασκήσεις το χορό, τη ζωγραφική, τον προγραμματισμό, το design. Ό,τι εσύ αγαπάς. Νιώθεις πως έχεις άπλετο χρόνο και χώρο να κάνεις αυτό που θέλεις.

Μπορείς να αφήνεις τα πιάτα στο νεροχύτη σου –για όσο θες-. Κοινό μυστικό αλλά συμβαίνει. Μόνο που κάποια στιγμή θυμάσαι όλα τα παραπάνω και τελικά τα πλένεις.

Βγαίνεις από το comfort zone σου

Μπορεί να νιώσεις μοναξιά, να θέλεις κάποιον τις μέρες που δεν είναι καλές για εσένα, αλλά τότε είναι που μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις κάποια πράγματα μόνη σου. Μετά από την πρώτη φορά, θα είσαι εξοικειωμένη και θα ξέρεις τι να κάνεις.

Μπορείς να βάλεις τη μουσική τέρμα –μέχρι να σου χτυπήσουν οι γείτονες φυσικά.

Με λίγα λόγια, όταν μένεις μόνος σου μαθαίνεις τι ακριβώς σημαίνει ‘ζωή’. Έχει τις καλές του στιγμές αλλά και τις πιο δύσκολες, όπως κάθε τι. Ας μη γελιόμαστε, το να μένεις μόνος σου είναι fun αλλά έχει υποχρεώσεις, ανάγκες και ένα άτομο που καλείται να τα εκπληρώσει όλα αυτά.

*Με λίγη μουσική στο τέρμα φυσικά.


featured image: elle.com.au