Ζεις σε μια κοινωνία που θέτει συνεχώς standards, ζητά συνεχώς αλλαγές και απαιτεί την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. No matter what. Και το θέμα είναι πως, στ’ αλήθεια προσπαθείς να είσαι ο καλύτερός σου εαυτός. Προσπαθείς να είσαι το ιδανικό girlfriend, η τέλεια συνεργάτης, η οικονομικά ανεξάρτητη-η τέλεια εσύ. Είσαι όμως;

Παραδόξως, όλη αυτή η υπερ-προσπάθεια δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί όμως;

Δεν υποτίθεται πως η οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει και να καρποφορεί; Συμφωνώ πως όταν τα πράγματα και η ζωή σου δεν πάνε όπως τα θες, πρέπει να αλλάξεις κάτι. Αλλά τι γίνεται, όταν δεν αλλάζεις αυτό που πρέπει;

Αν για παράδειγμα, είσαι σε μία σχέση μόνο και μόνο επειδή δυσκολεύεσαι να ζήσεις χωρίς κάποιο soulmate, ο μόνος σου στόχος είναι να βγάζεις αρκετά χρήματα και όχι να βρεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει. Αν προσκολλάσαι στα «λάθος» άτομα μόνο και μόνο επειδή δεν θέλεις να βλέπεις Netflix μόνη σου, τότε δεν ξέρω αν η προσπάθεια σου πραγματικά μπορεί να φέρει την αλλαγή που εύχεσαι. Αυτό που εννοώ είναι, ότι όλη αυτή η εμμονή του να «πιέζεις» τον εαυτό σου να είναι κάτι άλλο από την πραγματικότητα, δεν οδηγεί πουθενά. Συμβιβάζεσαι σε σχέσεις είτε ερωτικές είτε φιλικές, για χάρη της συντροφικότητας. Κυνηγάς την οικονομική ανεξαρτησία, τη στιγμή που η πραγματοποίηση της πιθανόν σε «καταστρέφει» συναισθηματικά. Προσαρμόζεσαι σε κοινωνικούς κύκλους στους οποίους μπορεί να μην περνάς καν καλά.

Ξέρω πως θέλεις να πιστεύεις στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, στην ευτυχία και όχι στη μοναξιά και στη δυνατότητα του να πετυχαίνεις όλα όσα ονειρεύεσαι. Ξέρω επίσης ότι πιστεύεις πως τότε είναι που έρχονται τα καλύτερα στη ζωή σου. Όταν είσαι και εσύ στα καλύτερα σου.

Κι όμως. Όταν πια συνειδητοποιήσεις ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια μέρα από το πουθενά το τέλειο soulmate που θα ταιριάζετε σε όλα. Ότι θα πρέπει να δουλέψεις για την έκβαση της σχέσης σου, τότε είναι που κάποιος πρόθυμος να προσπαθήσει, θα έρθει στη ζωή σου. Όταν θα είσαι πρόθυμη να μένεις και μόνη με τον εαυτό σου αντί να προσποιείσαι κάτι άλλο ή να αναλώνεσαι σε άτομα που σπαταλούν το χρόνο και την ενέργεια σου, τότε είναι που θα αποκτήσεις πραγματικές φιλίες. Και τέλος, όταν θα δοκιμάσεις και θα ερευνήσεις τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Αλλά και όταν θα αποτύχεις σε κάποιες από αυτές, τότε είναι που θα βρεις ένα μέρος να ταιριάξεις και τελικά να ανακάμψεις οικονομικά και όχι μόνο.

Με άλλα λόγια, όταν είμαστε απεγνωσμένοι για λίγη ευτυχία, δεν την βρίσκουμε. Όταν μοχθούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να πλουτίσουμε, να περιτριγυριζόμαστε από #relationashipsgoals, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν το πετυχαίνουμε.

Καμιά φορά, η προσήλωση στο στόχο μπορεί να σε κάνει να χάσεις την ουσία. Και ναι, η ουσία μπορεί να μην είναι αυτός ο «στόχος»: η τέλεια σχέση. Η τέλεια δουλειά. Το τέλειο πορτοφόλι. Αλλά, μία σχέση που περνάει από χίλια κύματα και πάλι επιβιώνει, μια δουλειά στην οποία σε σέβονται και ένα ποσό που σε βοηθά να ζεις αξιοπρεπώς.

Καμιά φορά, η εμμονή να είσαι τέλεια, σε κάνει να ξεχνάς πως αρκεί να είσαι ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεται να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αρκεί μόνο να είσαι εσύ. Αν το καταφέρεις αυτό, αν χαλαρώσεις και αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν, τότε θα το κάνουν. Και ίσως καλύτερα απ’ ό,τι περίμενες. Και μαζί με αυτά, η ζωή που ονειρεύεσαι.


featured image: Unsplash