Χρειάζεσαι ένα boost σεροτονίνης άμεσα; Ένα από τα καλύτερα εργαλεία ψυχικής υγείας είναι δωρεάν, άφθονο και προσβάσιμο: Ο ήλιος.

Ας κάνουμε μια ανασκόπηση: Πώς ακριβώς επηρεάζει ο ήλιος το μυαλό μας;

Πιθανώς ήδη γνωρίζεις ότι ο ήλιος είναι μια πολλή καλή πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του σώματός σου και η έλλειψή της συνδέεται με την κατάθλιψη – αν και, όπως επισημαίνει αυτή η ανασκόπηση, δεν είναι σαφές εάν μια ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί κατάθλιψη ή το αντίστροφο. Αλλά υπάρχει ένας άλλος τρόπος που ο ήλιος επηρεάζει το μυαλό σου: ο κιρκάδιος ρυθμός σου.

Όλοι έχουμε ένα «εσωτερικό ρολόι» που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος καθορίζει πότε αισθανόμαστε υπνηλία και πότε εγρήγορση. Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να έχουν αυτό τον 24ωρο κύκλο της ημέρας σε συγχρονισμό με το φως που φτάνει στη Γη. Αισθανόμαστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση όταν ο ήλιος ανατέλλει. Όταν είναι σκοτεινά, το σώμα μας απελευθερώνει μελατονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθάει να κοιμηθούμε.

Όταν λειτουργεί σωστά, ο κιρκάδιος ρυθμός δεν σχετίζεται μόνο με τον ύπνο: Εξασφαλίζει επίσης τον έλεγχο του καρδιαγγειακού, του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος αλλά και άλλων σωματικών συστημάτων. Ωστόσο, εάν έχεις διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, μπορεί να νιώθεις κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε εγρήγορση τη νύχτα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ο κιρκάδιος ρυθμός βγαίνει εκτός συγχρονισμού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ψυχική σου υγεία

Η κατάθλιψη και ο ύπνος είναι γνωστό ότι επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Ομοίως, η ύπαρξη διαταραχής ύπνου ή η χρόνια έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διάθεσή σου.

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2013 σημείωσε ότι «σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης έχουν σημαντικές διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό και στον κύκλο ύπνου τους». Περισσότερες έρευνες διεξάγονται σχετικά με το γιατί ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού βρίσκεται κοντά στα τμήματα που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Ο ήλιος θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου

Ξεκίνησε την επαφή σου με τον ήλιο από το πρωί. Μπορείς απλά να ανοίξεις τις κουρτίνες σου και να μείνεις για λίγα λεπτά μπροστά στο παράθυρο.

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που ενισχύει τη διάθεση και η έλλειψη της σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης. Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή ακόμα αντιμετωπίζουν SAD.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να αποφεύγεις να παίρνεις υπερβολικό φως τη νύχτα. Το φως στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σου ότι πρέπει να είναι ξύπνιος, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σου.

Ο ήλιος δεν αποτελεί υποκατάστατο της θεραπείας ή της φαρμακευτικής αγωγής

Ωστόσο, είναι ένα από τα λίγα εξαιρετικά εργαλεία ψυχικής υγείας που είναι δωρεάν, εύκολα προσβάσιμο και αποτελεσματικό. Είναι επίσης αρκετά ασφαλές, αρκεί να θυμάσαι να φοράς αντηλιακό.

Παρόλο που είναι ενοχλητικό όταν σου δίνουν ανεπιθύμητες συμβουλές για την ψυχική υγεία, όπως τη φράση «απλά πήγαινε έξω», υπάρχει κάποια αξία σε αυτή τη μέθοδο. Δεν χρειάζεται να περπατάς για μισή μέρα ή να πετάξεις σε μια τροπική περιοχή για να απολαύσεις τα οφέλη του ήλιου. Τέλος, δεν χρειάζεται να το κάνεις για πολλή ώρα. Η παραμονή στον ήλιο για 15 λεπτά την ημέρα, είναι αρκετή.

Featured image: Greatist