“Δεν χρειάστηκε παρά να ανοίξει το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, να λύσει τον κόμπο γύρω από τους λεπτούς αστραγάλους του κοριτσιού και να του δείξει με μια κίνηση του χεριού το σπίτι για να προχωρήσει προς τα εκεί. Ούτε κλάματα ούτε διαμαρτυρίες.”

%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b9%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%cf%83%cf%84

Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά της Ninni Schulman, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που καταφέρνει να εμβαθύνει στα ιδιαίτερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των πολύπλοκων χαρακτήρων του, αλλά και να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος με τις συνεχόμενες ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η επαγγελματική ενασχόληση της Ninni Schulman επί σειρά ετών της με την ενεργή δημοσιογραφία, την έφερε το 2001 σε άμεση επαφή με τέσσερα νεαρά κορίτσια από την Μολδαβία που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν ως πόρνες για λογαριασμό ενός άντρα που καταδικάστηκε τελικά για μαστροπεία. Το trafficking, η παράνομη δηλαδή διακίνηση και εμπορία ανθρώπων στην προκειμένη περίπτωση με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί τον κορμό της ιστορίας που μας αφηγείται η συγγραφέας.

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο θα μετακομίσει μαζί με τον εξάχρονο γιό της σε μια ήσυχη περιφερειακή πόλη αφήνοντας πίσω μια εξαιρετικά δραστήρια προσωπική και επαγγελματική ζωή. Η ανακάλυψη του πτώματος μιας νεαρής γυναίκας που φέρει ίχνη από πυροβολισμό στο κεφάλι, θα αναστατώσει την ήρεμη μονοτονία της καθημερινότητας των κατοίκων της φιλήσυχης πόλης και το δημοσιογραφικό δαιμόνιο της πρωταγωνίστριας του μυθιστορήματος, θα την οδηγήσει όλο και πιο βαθιά σε ένα τούνελ γεμάτο από ένοχα μυστικά και συναρπαστικές αποκαλύψεις.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρώτου δείγματος γραφής της συγγραφέως που προσωπικά μου άρεσαν, είναι ο καταιγιστικός ρυθμός της αφήγησης αλλά και ο τρόπος που ξεδιπλώνει σταδιακά την προσωπικότητα και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην εξέλιξη της πλοκής οι ήρωες της. Ενώ από την πρώτη κιόλας παράγραφο του βιβλίου η συγγραφέας κάνει ξεκάθαρο για το τι πρόκειται θεματικά να ακολουθήσει, μαζί με την ανακάλυψη ενός πτώματος και της εύλογης αγωνίας που συνοδεύει το μυστήριο της περίεργης εξαφάνισης μιας έφηβης, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τα πρόσωπα-κλειδιά αυτής της πολυεπίπεδης και επικίνδυνης ιστορίας. Η Schulman, τοποθετεί αρχικά τους ήρωες της σαν πιόνια πάνω στην σκακιέρα της αφήγησης εδώ και εκεί χωρίς να κάνει άμεσα ξεκάθαρο τον ρόλο που ο κάθε ένας θα διαδραματίσει στην πορεία. Καθώς η πλοκή σταδιακά ξεδιπλώνεται, η συγγραφέας κινεί με τέτοιο τρόπο κάθε πιόνι ώστε το παιχνίδι της να μετατρέπεται σε μια αγωνιώδη αναγνωστική περιπέτεια. 

Είναι γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί συγγραφείς τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει επάξια ένα σημαντικό προβάδισμα και κρατούν γερά τα ηνία της πρώτης θέσης στο πεδίο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η Ninni Schulman κατάφερε να συνθέσει ένα γρήγορο αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς, με ολοζώντανες περιγραφές, πλήθος χαρακτήρων που αντλεί την έμπνευσή του από ένα εξαιρετικά σκληρό και σύγχρονο θέμα. Για όσους αγαπούν αυτό το είδος λογοτεχνίας η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου θα τους αποζημιώσει αφήνοντάς τους ωστόσο άυπνους… μέχρι να το ολοκληρώσουν!