Το κοριτσακι που ειχε καταπιει ενα συννεφο μεγαλο σαν το πυργο του Αιφελ του Romain Puertolas savoirville.gr

Το γέλιο είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να πάθει η αρρώστια. Να γελάς στα μούτρα της. Να μην απελπίζεσαι ποτέ. Να μην εγκαταλείπεις ποτέ τη μάχη. Διότι η περιπέτεια δεν τελείωσε“.

Ένα παράθυρο στη φαντασία και στο συναίσθημα ανοίγει το νέο μυθιστόρημα του Romain Puertolas με τον ιδιαίτερο τίτλο Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Προβιντάνς Ντυμπουά, μια νέα ταχυδρόμος η οποία προσπαθεί να φτάσει στην Αφρική όπου την περιμένει η υιοθετημένη της κόρη με το συμβολικό όνομα Ζαερά. Καμία απογείωση αεροπλάνου όμως δεν είναι εφικτή εξαιτίας ενός ηφαιστείου που αποφάσισε να ξυπνήσει ξαφνικά γεμίζοντας τον ουρανό με ένα σκούρο νέφος που εμποδίζει την ορατότητα.

Και η περιπέτεια ξεκινάει… Το νέο εγχείρημα του Puertolas, είναι ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα σε κάθε επίπεδο που δεν σταματάει στιγμή να κεντρίζει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Ενώ όλα φαίνονται με την πρώτη ματιά εντελώς παράλογα, η εύστροφη πένα του ιδιόρρυθμου αυτού συγγραφέα που επιμένει να γράφει στο κινητό και να εμπνέεται στο μπάνιο του, καταφέρνει να τα εκλογικεύει δίνοντας σαφείς εξηγήσεις, που δεν αφήνουν κανένα σημείο του βιβλίου τελικά αναπάντητο. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο να διαβάζει κάποιος ένα σύγχρονο, λογοτεχνικό κείμενο που ενώ καταπιάνεται με δύσκολα θέματα όπως σοβαρές ασθένειες σαν την κυστική ίνωση και τον καρκίνο, δεν διστάζει να θέτει ερωτήματα υπαρξιακά και να εστιάζει στην αξία της υπομονής αφού “καμιά φορά πρέπει να ξέρεις να χαλαρώνεις προκειμένου να κερδίσεις”, κρατάει επικριτική στάση σε περιβαλλοντικά σημεία αναφοράς όπως το Τσέρνομπιλ, να καταφέρνει να το κάνει σε απλή γλώσσα, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο περιβάλλον και προσφέροντας γερές δόσεις από χιούμορ. Νομίζω ότι απαιτεί αρκετό ταλέντο από την πλευρά του συγγραφέα να μπορεί να δημιουργεί ένα κείμενο με τόσο μεγάλο όγκο ιδεών και προβληματικών το οποίο να καταφέρνει παράλληλα να διασκεδάζει τον αναγνώστη, να τον κάνει να ονειρεύεται και να τον ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο της Μαίρη Πόππινς όπου όλα είναι πιθανά ακόμα και το να μπορεί να πετάει ψηλά στον αέρα με όχημα μια ομπρέλα και καύσιμο πολλές θετικές σκέψεις.

Το κείμενο αυτού του ξεχωριστού μυθιστορήματος κυλάει εθιστικά ευχάριστα, προσφέροντας πολλές συναισθηματικές εναλλαγές. Το πέρασμα από τη συγκίνηση, στην έκπληξη και από το γέλιο, στην περιέργεια για το τι θα ακολουθήσει στην επόμενη σελίδα είναι μια διαρκής σταθερά του βιβλίου. Ο συγγραφέας καταφέρνει αβίαστα να τοποθετεί τον αναγνώστη μέσα στον ιδιαίτερό του κόσμο, όπου μας συστήνονται μερικοί απίθανοι τύποι. Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο από μηνύματα για την ουσία της αγάπης, την αξία της προσπάθειας, τη συντροφικότητα, την θετική στάση απέναντι στη ζωή. Όλα είναι εφικτά στον υπέροχο, απίθανο κόσμο που δημιουργεί με μεγάλη μαστοριά ο Puertolas αρκεί να βρει κάποιος το προσωπικό του σταθερό σημείο να πιαστεί γερά, το προσωπικό του εκκρεμές του Φουκώ.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί και το πρώτο μυθιστόρημα του Puertolas με τον εξίσου ιδιαίτερο τίτλο ”Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε μια ντουλάπα ΙΚΕΑ”, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες και αναμένεται να το δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2017, σε σκηνοθεσία Marjane Satrapi και ένα ηχηρό καστ ηθοποιών όπως η Uma Therman, ο Laurent Lafitte και πολλοί άλλοι.

Ντέπυ Δημητρίου

Pic source: patakis.gr