Μολονότι γράφω για σχέσεις και dating, είμαι εγκληματικά κακή στο φλερτ. Ή μάλλον για να το διατυπώσω σωστότερα, είμαι κακή στο φλερτ με άτομα που μου αρέσουν. Μπορώ να γοητεύσω τους γονείς του ετέρου μου ήμισυ ή το barista του γειτονικού καφέ ώστε να μη χρεώσει όλα τα έξτρα της παραγγελίας μου χωρίς καν να προσπαθήσω. Δώσε μου κάποιον που με ενδιαφέρει ερωτικά και δένομαι κόμπος. Πού κολλάει το Instagram;

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τη συγκάτοικο μου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα μαγικό μέρος όπου ο κόσμος φαίνεται να φλερτάρει ασύστολα και με συναρπαστική ευκολία: το Instagram DM. Ενώ αυτή συνέχισε να αναλύει τις λεπτομέρειες της τελευταίας της κατάκτησης, έκανα ένα νοητό throwback στα δικά μου μηνύματα. Πέρα από φαινομενικά αθώες συζητήσεις, μπορούσα να διακρίνω ένα μοτίβο συμπεριφοράς: Ξεκάθαρα flirty διαδικτυακές συνομιλίες με άτομα που στην πραγματική ζωή δυσκολεύομαι να προσεγγίσω με τον ίδιο ανέμελο τρόπο. Τοποθέτησε μια οθόνη ανάμεσα μας όμως και μπορώ να ξεπεράσω μέχρι και τη Λίλα από τους Singles.

Το Instagram DM αποτελεί την απάντηση σε μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες όλων μας: τον φόβο της απόρριψης.

Και ότι μπορεί να γίνουμε ρεζίλι. Κανείς δε φοβάται να στείλει το emoji με τα μάτια καρδούλες σε περίπτωση που ο παραλήπτης το πάρει στραβά ή δεν αντιδράσει με τον τρόπο που θα θέλαμε. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, απλά διαγράφεις το μήνυμα και συνεχίζεις τη ζωή σου. Για να μην ανοίξω το κεφάλαιο των μηνυμάτων που μπορεί κανείς εύκολα να παρερμηνεύσει. Έστειλες παιχνιδιάρικο υπονοούμενο που πήγε άπατο; Μπορείς άνετα να ισχυριστείς ότι αυτό είναι το υπερβολικά «φιλικό» στιλ που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς και με τους φίλους σου. Επιπλέον, η γραπτή επικοινωνία εξαγοράζει το καίριο χρονικό διάστημα που σου επιτρέπει να σκεφτείς κάτι σαφώς πιο έξυπνο και πρωτότυπο από ό,τι σε μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο.

Το να φλερτάρεις μέσω Instagram είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό. Ωστόσο, με κάνει να αναρωτιέμαι αν θα καταφέρω ποτέ να έχω την ίδια χημεία με κάποιον που έχει τις ίδιες γεωγραφικές συντεταγμένες. Το να φλερτάρεις – και κατ’ επέκταση το να βγαίνεις ραντεβού – σημαίνει ότι συμφιλιώνεσαι με την προοπτική της απόρριψης. Αλλιώς δε γίνεται. Αν δεν κάνεις ποτέ το βήμα αυτό, περιορίζεις σημαντικά τις πιθανότητες να κάνεις μια κανονική γνωριμία.

Μέτρον άριστον.

Νομίζω το βασικό είναι να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στη γεμάτη αυτοπεποίθηση περσόνα του DM και τον πραγματικό σου εαυτό. Να δεις τη διαδικασία με το επίμονο texting ως προθέρμανση. Ώστε να μπορείς να φλερτάρεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν γνωρίζεις κάποιον από κοντά.

Προς το παρόν, προετοιμάζομαι ψυχικά για τη μέρα που θα βρω το θάρρος να ζητήσω από κάποιον από τους μνηστήρες του Instagram να βγούμε κανονικό ραντεβού. Συνεχίζω να απαντάω στα στόρι τους και να στέλνω emoji, ελπίζοντας ότι ίσως κάνουν εκείνοι την πρώτη κίνηση.

Δες ακόμα:

Τι μας δίδαξε το «Nappily Ever After» για τις σχέσεις


featured image: Unsplash / Sergei Zolkin