Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου

Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου

Γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό ή umami; Για κάθε γούστο υπάρχει και ένα cocktail

Ο Ιούνιος έφτασε, κι αυτό σημαίνει πως το καλοκαίρι είναι εδώ. Συνώνυμες λέξεις του καλοκαιριού είναι οι διακοπές και τα cocktails. Μέχρι όμως, να φτάσει επίσημα η περίοδος των διακοπών, εσύ θα κάνεις βραδινές βόλτες στα αγαπημένα σου bars της πόλης, σπρώχνοντας τον καιρό λίγο πιο γλυκά, με αυτόν τον τρόπο.

Ο Αργύρης Σελιμάς, διακεκριμένος στον τομέα των cocktails, head bartender και bar manager γνωστού cocktail bar της Πάτρας, προτείνει cocktails για όλα τα γούστα, μιλά για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα. Επίσης, μοιράζεται τη συνταγή για Strawberry Caipiroska, που θα φτιάξεις μόνη στο σπίτι, και θα λατρέψεις.

Γλυκό: Singapore Sling

Το Singapore Sling έχει ως βάση του το gin, περιέχει cherry liquor, αλλά και liquor εσπεριδοειδών, ανανά, γρεναδίνη και αρωματικές σταγόνες. Η ιστορία του μας πάει πίσω στο 1915, στο Raffles Hotel που βρίσκεται στη Σιγκαπούρη. Το όνομα που πήρε αρχικά ήταν gin sling. Όταν όμως έγινε πιο γνωστό και έφτασε μέχρι την Αμερική, έγινε γνωστό ως Singapore Sling.

Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου

Recipes Worth Repeating

Ξινό: Hemingway Daiquiri (Papa Doble)

Το συγκεκριμένο cocktail είναι μία μίξη από ρούμι, λάιμ, ροζ γκρέιπφρουτ και ελάχιστης ποσότητας Maraschino Liqueur, το οποίο απλώς «ξεπλένει» το ποτήρι. Έχει τις ρίζες του στο πασίγνωστο El Floridita Bar της Αβάνας. Λέγεται ότι ο Hemingway επισκέφτηκε κάποτε το bar, και ο τότε επικεφαλής bartender του προσέφερε το κλασικό frozen daiquiri. Ο Hemingway τότε ανέφερε πως θα το προτιμούσε χωρίς ζάχαρη, καθώς έπασχε από διαβήτη – γι' αυτό ακόμη και σήμερα λέγεται πως το Hemingway Daiquiri είναι ιδανικό για διαβητικούς – αλλά και με διπλάσιο ρούμι. Ο επόμενος επικεφαλής του El Floridita προσέθεσε στη συνταγή που πρότεινε ο Hemingway, το χυμό γκρέιπφρουτ και το λικέρ Μαρασκίνο, δημιουργώντας έτσι το Hemingway Daiquiri που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου

Kitchen Swagger

Πικρό: Hanky Panky

Το Hanky Panky περιέχει gin, κόκκινο βερμούτ, λίγο Fernet – Branca, και έχει νότες πορτοκαλιού. Το συγκεκριμένο cocktail είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε από γυναίκα, πίσω κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Η Amada Coleman ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία. Σύντομα έφτασε να έχει τη θέση της head bartender του American Savoy Bar στο Λονδίνο. Εκεί σέρβιρε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της εποχής, όπως το Mark Twain, Charlie Chaplin, αλλά και τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Ο Charles Hawtrey κάποτε της ζήτησε να φτιάξει για αυτόν κάτι δυνατό, μιας και ήταν πολύ κουρασμένος, με μία δόση punch (μπουνιάς) μέσα. Η Coleman για καιρό πειραματιζόταν, για να καταλήξει στη δημιουργία του Hanky Panky. Όταν ο Hawtrey το δοκίμασε είπε «Ναι! Αυτό είναι ένα πραγματικό Hanky Panky», κι έτσι πήρε το όνομά του.

Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου (3)

The Alchemist Magazine BC

Αλμυρό: Μαργαρίτα

Η μαργαρίτα περιέχει λευκή τεκίλα, που της χαρίζει τις πιο αλμυρές νότες της, cointreau, φρέσκο λάιμ και αλάτι στο χείλος. Η κλασική μαργαρίτα σερβίρεται χωρίς πάγο, δηλαδή όχι frozen, όπως συνηθίζεται να την πίνει ο κόσμος. Η προέλευση της μαργαρίτας είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, και οι ιστορίες που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές. Κάποιοι λένε πως δημιουργήθηκε στην καντίνα “Hussong's” του Μεξικό, άλλοι πως φτιάχτηκε προς τιμήν κάποια γυναίκας με το όνομα Μαργαρίτα. Ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως αποτελεί παραλλαγή του, επίσης γνωστού κοκτέιλ, Sidecar. Ούτε ο τόπος στον οποίο γεννήθηκε η Μαργαρίτα είναι σίγουρος, μιας και οι ιστορίες βρίσκονται μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου

Kitchen Swagger

Umami: Bloody Mary

Το Bloody Mary λέγεται πως βοηθά στο hangover, και μάλιστα αρκετοί συνηθίζουν να συνοδεύουν το brunch τους με το συγκεκριμένο κοκτέιλ. Δημιουργήθηκε το 1920 στο Harry's New York Bar του Παρισιού. Στην αρχή ήταν ισόποσα μοιρασμένος χυμός τομάτας με vodka, ενώ στη συνέχεια διπλασιάστηκε ο χυμός την ντομάτας, έγινε προσθήκη κι άλλων στοιχείων, όπως το λεμόνι, το tabasco, worcester sauce, αλάτι και πιπέρι. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που προτιμούν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις.

Ένας bartender προτείνει πέντε αγαπημένα cocktails ανάλογα με το γούστο σου

Liquor.com

Συνταγή για Caipiroska φράουλα

Υλικά

500ml Vodka

100gr Φράουλες

Κρυσταλλική Ζάχαρη

20ml χυμό από lime

Προετοιμασία

Σε ένα δοχείο τοποθέτησε 500ml Vodka και 100gr φράουλες, αφού τις έχεις πλύνει καλά και τις έχεις τεμαχίσει. Στη συνέχεια, άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. Σε περίπτωση που προτιμάς μία πιο light εκδοχή, μπορείς να το σερβίρεις έτσι, με πάγο, και τόνικ ή με πάγο, σόδα και φύλλα δυόσμου. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 20ml χυμό από lime, 50ml vodka φράουλα, και αν θες προσθέτεις μερικά φύλλα δυόσμου on top.

Extra Tip! Για extra άρωμα στο ποτό σου, βγάλε τη φλούδα του lime με ένα peeler και ψέκασε πάνω στο κοκτέιλ τα έλαιά του. Για επιπλέον απόλαυση, μη χρησιμοποιείς καλαμάκι, ή φρόντισε να είναι κοντό, έτσι ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις το άρωμα της δημιουργίας σου.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.