Από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να νιώσεις όταν γυρνάς από το γραφείο και πας κατευθείαν για προπόνηση, είναι η πείνα. Εκεί έχεις δύο επιλογές: Ή θα υποκύψεις και θα «κάψεις» τη γυμναστική ή θα κάψεις λίπος στο γυμναστήριο. Ενώ το δεύτερο ακούγεται καλύτερο για τη φυσική σου κατάσταση, δεν είναι καλό για το σώμα σου. Αν δεν έχεις φάει κάτι, θα νιώθεις αδύναμη, κουρασμένη και δίχως ενέργεια. Για να το σώσεις, μπορείς να φας ένα σνακ. Και πάλι όμως θα πρέπει να περιμένεις μισή με μια ώρα τουλάχιστον, ώστε να μην έχεις στομαχικές ενοχλήσεις.

Τα σνακ πριν την προπόνηση μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πολλά από τα προϊόντα που βρίσκεις στα super market είναι γεμάτα ζάχαρη, καφεΐνη ή και τα δύο. Μπορείς να φτιάξεις μερικά σνακ στο σπίτι. Αλλά με ένα φορτωμένο πρωινό στη δουλειά, αυτό πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβεί.

Οι personal trainers Eric και Ryan Johnson έχουν τη λύση. Ο Eric μάλιστα είναι ο προπονητής της Scarlett Johansson. Αν ζήλεψες το σώμα της στη Μαύρη Χήρα και στο Avengers, θα διαπίστωσες πόσο αποτελεσματική είναι η δουλειά του. Και τι σου προτείνουν λοιπόν; Τη μαύρη σοκολάτα!

Γιατί είναι καλύτερο σνακ από όλες αυτές τις μπάρες που βλέπεις στα ράφια; Διάβασε τι είπαν στο POPSUGAR και θα καταλάβεις.

Το ιδανικό σνακ για πριν την προπόνηση σύμφωνα με τον trainer της Scarlett Johansson
damnripped.com

Γιατί να τρως σοκολάτα πριν από μια προπόνηση;

Αρχικά για την καλή σου ψυχολογία: ουσιαστικά, λαμβάνεις ένα θετικό feedback. Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών – μια ορμόνη που ανακουφίζει από το στρες και τον πόνο και προκαλεί συναισθήματα ευφορίας – στον εγκέφαλό σου. Αυτό μπορεί να σου ακούγεται οικείο, επειδή η άσκηση κάνει το ίδιο πράγμα. Όταν τρως λίγα κομμάτια ακριβώς πριν από μια προπόνηση, θα αρχίσεις να συνδέεις αυτή τη νόστιμη γεύση και αυτά τα χαρούμενα συναισθήματα με το γυμναστήριο. Οι ενδορφίνες που προκαλούνται από την άσκηση θα τονώσουν τη σύνδεσή τους ακόμη περισσότερο. «Σταματάς να λες αυτό το φοβερό, πρέπει να πάω στο γυμναστήριο τώρα. Αντιθέτως, διαμορφώνεις τη νοοτροπία: Ω, είμαι ενθουσιασμένη, πάω στο γυμναστήριο! Απλώς τρώγοντας αυτό το κομμάτι μαύρης σοκολάτας», λέει ο Ryan.

Η μαύρη σοκολάτα, βρήκαν, ότι έχει την τέλεια ισορροπία: νόστιμη και θρεπτική για να νιώσεις χορτασμένη, αλλά αρκετά ελαφριά, για να μη σε βαραίνει. «Δεν κάθεται στο στομάχι σου», εξηγεί. «Αντιθέτως, έχεις αυτή τη μεγάλη έκρηξη ενέργειας που διατηρείται και σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης».

Η μαύρη σοκολάτα περιλαμβάνει επίσης μια καλή ποσότητα καφεΐνης. Περίπου 28 gr μαύρης σοκολάτας (με 45 έως 59% κακάο) περιέχει περίπου 12 mg καφεΐνης.

Το να λαμβάνεις την καφεΐνη σου από μια πιο φυσική πηγή από τον τυπικό σου καφέ αποτελεί καλύτερη επιλογή για την υγεία σου αλλά και τις προπονήσεις σου. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη. Είναι ένα διεγερτικό που συντελεί στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Χρειάζεσαι απόδειξη; Μια μελέτη του 2015 του Πανεπιστημίου Kingston στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι τρώγοντας λίγη μαύρη σοκολάτα πριν την προπόνηση, αναπνέεις ευκολότερα κατά τη διάρκειά της.

Τι είδους σοκολάτα πρέπει να φας πριν από μια προπόνηση;

Σίγουρα όχι μια γεμάτη καραμέλα, μπισκότο ή ό, τι άλλο ίσως λαχταρούσες. Ο Eric και ο Ryan διευκρινίζουν ότι πρέπει να είναι οργανική, και, κυρίως, μαύρη: με περίπου 80% κακάο ή περισσότερο. Στόχος να τρως περίπου 25 με 50 gr, αναλόγως της έντασης και της διάρκειας της προπόνησης. Να την καταναλώνεις 20 με 30 λεπτά πριν από τη γυμναστική. Δοκίμασε να τρως τη σοκολάτα αργά, ώστε να απολαμβάνεις τη γεύση. Συν ότι βοηθά αυτό και την πέψη.

Αν και δεν χρειαζόσουν δικαιολογία για να φας μαύρη σοκολάτα, τώρα λοιπόν έχεις την υποστήριξη των προπονητών και της επιστήμης.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


featured image: PureWow