το διάβασμα κάνει καλό!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσετε ένα βιβλίο; Ποιο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που μάθατε από αυτό; Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν τακτικά, ξεκινήστε! Το διάβασμα έχει ένα σημαντικό αριθμό από οφέλη!

Πολλοί θα συμφωνούσαν πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το διάβασμα είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη μας. Ανάμεσα στους υπέροχους λόγους, ο πιο σημαντικός είναι το γεγονός ότι το διάβασμα είναι αγχολυτικό. Με την ανάγνωση ενός βιβλίου θα χαθούμε ανάμεσα στις γραμμές και θα βρούμε τον εαυτό μας σε κάποιο όμορφο φανταστικό κόσμο, πότε μέσα από ένα στίχο και πότε από ένα νόημα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τυχόν προβλήματα ή ανησυχίες και να χαλαρώσουμε.

Ταυτόχρονα, το βιβλίο μπορεί να μας ενισχύσει την ενσυναίσθηση, αλλά και να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη μας, κάνοντάς μας τόσο περισσότερο συναισθηματικά ευφυείς, όσο και λογικά. Ο εγκέφαλος, ακριβώς όπως και κάθε άλλος μυς στο σώμα μας, έχει ανάγκη από άσκηση για να διατηρείται εύρωστος και σε εγρήγορση. Έτσι, κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο και χρειάζεται να θυμόμαστε πληροφορίες – όπως τα ονόματα χαρακτήρων, το ρόλο τους στη δράση, την πλοκή και άλλα – ενισχύουμε αυτές τις λειτουργίες που τον ισχυροποιούν. Επιπρόσθετα, τον προστατεύουμε από επάρατες νόσους, όπως το αλτσχάιμερ και την άνοια, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξής τους.

Στις μέρες μας, που όλοι καταπιανόμαστε με πολλά πράγματα και η συγκέντρωσή μας είναι διασπασμένη και στραμμένη σε πολλές κατευθύνσεις συγχρόνως, το διάβασμα θα ενισχύσει την ικανότητα να εστιάζουμε, καθώς θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα. Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο περισσότερη γνώση αποκτάμε με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. Αυτό γιατί το διάβασμα αξιοποιεί τα φυσικά ταλέντα μας. Μέσω της γνώσης που αποκομίζουμε μετατρέπουμε τις ικανότητες που μας έδωσε η φύση σε δεξιότητες.

Με το διάβασμα έχουμε πρόσβαση σε νέες πληροφορίες και σε διαφορετικές οπτικές πραγμάτων. Έτσι, ενισχύονται η κριτική ικανότητα, οι εναλλακτικές σκέψεις και οι προοπτικές. Επιπλέον, εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο μας, πράγμα που μπορεί να μας βοηθήσει στο επάγγελμα μας, στην επικοινωνία μας με τους άλλους αλλά και στην αύξηση της αυτοπεποίθηση μας. Ένα καλογραμμένο βιβλίο έχει αξιοσημείωτη επίδραση και στο γράψιμο. Παρατηρώντας το ρυθμό, τη ρευστότητα, και το στυλ γραφής άλλων συγγραφέων επηρεάζεται, οξύνεται και βελτιώνεται το δικό μας ύφος.

Τι τρόπος πιο αποτελεσματικός και ευχάριστος από ό,τι το διάβασμα για να ξεπεράσουμε την ανία; Έτσι, κάθε φορά που νιώθουμε ότι πλήττουμε ας αρπάξουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο και ας αρχίσουμε το διάβασμα. Τα πλεονεκτήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ αφού είναι γεγονός ότι ένα βιβλίο είναι μικρό σε όγκο και έτσι μπορούμε εύκολα να το πάρουμε μαζί μας σε όλα τα μέρη που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε ανία ή μόνοι. Το βιβλίο, βλέπετε, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός φίλος.

Αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε βιβλία λόγω κόστους, μπορούμε να επισκεφτούμε κάποια τοπική βιβλιοθήκη, όπου υπάρχουν βιβλία για κάθε θέμα που μπορούμε να φανταστούμε και τα αποθέματα συνεχώς ανανεώνονται. Αν από την άλλη, δεν θέλουμε να επισκεφτούμε κάποια βιβλιοθήκη επειδή είτε είναι μακριά, είτε δεν έχουμε όρεξη να κουνηθούμε από την πολυθρόνα μας, μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία σε e-reader, ipad ή στον υπολογιστή μας σε μορφή pdf ή epub από ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες στο internet ή ακόμα και να ‘κατεβάσουμε’ δωρεάν e-books από διάφορες πηγές.

Εν κατακλείδι, με τα βιβλία έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της ζωή μας, να αναπτύξουμε τη σκέψη μας, να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, να αποκτήσουμε γνώσεις, να νιώσουμε χαρά και να πετάξουμε με τα φτερά της φαντασίας μας. Εάν δεν είστε τύπος που διαβάζει, δοκιμάστε να δώσετε σε αυτήν την ευχάριστη δραστηριότητα μια ευκαιρία και βάζω στοίχημα πως θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

“Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης”

Jorge Luis Borges