Η Anno’s Africa είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που σκοπός της είναι η διεξαγωγή εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων για παιδιά σε φτωχές γειτονιές στην Kenya.

ballet

Ένα από αυτά είναι η παράδοση μαθημάτων μπαλέτου σε κορίτσια και αγόρια στην περιοχή Nairobi. Το μάθημα γίνεται σε ένα μικρό χώρο με δάπεδο από χώμα, τοίχους σκούρους και υγρασία. Συχνά τα παιδιά χορεύουν χωρίς τα ειδικά παπούτσια τους, αφού δεν είναι πάντα διαθέσιμα, αλλά με πολύχρωμα κολάν και με κλασσική μουσική να παίζει από ένα μικρό, φορητό ηχείο. Μερικές φορές την εβδομάδα όμως έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και να παρακολουθούν μαθήματα μπαλέτου στο Dance Center της Κένυα, σε αληθινές αίθουσες χορού, με ξύλινο δάπεδο και μπάρα. Και είναι πραγματικά ταλαντούχα, ευθυτενή και ιδιαίτερα εκφραστικά.

Τα παιδιά αυτά με τα σφριγηλά σώματα και τα λεπτά άκρα έχουν βιώματα που για εμάς μοιάζουν εντελώς μακρινά, αλλά για εκείνα είναι η καθημερινότητά τους, ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, στην έκφραση, στο βάδισμά τους. Και είναι τόσο οξύμωρη η εικόνα, που μπορεί κανείς να σκεφτεί πως πρόκειται για κάποια social campaign.

Μέσω αυτών των μαθημάτων τα παιδιά στην Kenya έρχονται σε επαφή με την τέχνη. Απελευθερώνουν όσα κουβαλούν μέσα τους και συνεχίζουν να ονειρεύονται! Μαζί μ’ εκείνα κι εμείς..!