Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ, την αγάπη μας για τον Ryan Gosling και την επανάσταση που γίνεται τελευταία στο συγκεκριμένο είδος μουσικής, οι συντάκτες του Savoir Ville σε μαθαίνουν να ακους μουσική. Για σημείωνε.

Το Cry me A River της Julie London για την Δέσποινα Δημητριάδου

Αν και δυσκολεύτηκα να επιλέξω αυτό το “ένα” τραγούδι αφού η vocal jazz είναι τρόπος ζωής και όχι μια απλή ακουστική εμπειρία θα πω το Cry me a river που έγραψε το 1953 ο Arthur Hamilton και σήμερα υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις του από διάφορους καλλιτέχνες. Είναι ένα κομμάτι που όποτε και να το ακούσω καταφέρνει να με παρασύρει με την μελωδία και τον στίχο του και για αρκετή ώρα αφού το ακούσω με διατηρεί σε ένα mood ονείρου. Το αγαπώ!

To Careless Whisper του George Michael για την Όλγα Κασμά

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Jazz, καθημερινό playlist της εβδομάδας είναι  κάθε τι άλλο παρά μόνο jazz κομμάτια. Αν εξαιρέσεις μεγάλους συνθέτες, το BAM ή αν θες αλλιώς το “WHAM” έρχεται με τον George  Michael. Γράφοντας λοιπόν για το αγαπημένο μας jazz κομμάτι, ίσως για μένα είναι το “Careless Whisper” συγκαταλέγοντας το στους ρυθμούς της smooth jazz μουσικής . Είτε ακούγοντας το στο μπάνιο (πάντα στη διαπασών), είτε στο δρόμο, είτε στο αμάξι , η αίσθηση είναι πάντα η ιδία: “So I’m never gonna dance again, the way I danced with you.”

Το Herman’s Habit του Justin Hurwitz για την Μαριάννα Κλιάφα

Δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάποιο άλλο jazz τραγούδι για αγαπημένο. Η χαρούμενη διάθεση του, μου φέρνει στο μυαλό όλες εκείνες τις σκηνές από το Lalaland. Και τον Ryan Gosling φυσικά!

Το “in the cool of the day” των Μάνος Χατζιδάκις και Nat King Cole για την Αγνή Νταή

Αυτό το κομμάτι θα παίζει πάντα στο repeat γιατί θυμίζει καλοκαίρι στο νησί  θυμίζει εκείνες τις βουκαμβίλιες δίπλα στο σπίτι σου  και φυσικά   ότι…I’ll have the right to love you in the cool of the day…

Το Cheek to Cheek από τους Ella Fitzgerald και Louis Armstrong για την Γεωργία Κωτσιοπούλου

To αγαπώ για τον ρυθμό του, το τετράστιχο που σου φτιάχνει τη διάθεση και για το ότι Ella and Louis είναι το άλμπουμ της Ella Fitzgerald και του Louis Armstrong που είναι τόσο αγαπημένοι.

Heaven, I’m in heaven And my heart beats so that I can hardly speak And I seem to find the happiness I seek When we’re out together dancing cheek to cheek