Πολλοί από εμάς, δεν ξέρουν πώς να ανταποκρίνονται σε μία φιλοφρόνηση. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, προσβάλλουν, άθελά τους, τα άτομα που τους το χαρίζουν. Γιατί το να δέχεσαι καλές κουβέντες σε κάνει να νιώθεις τόσο άβολα, να μασάς τα λόγια σου και πολλές φορές να τα απορρίπτεις; Το πρόβλημα ξεκινάει από την παιδική σου ηλικία, που σου μάθαιναν να είσαι ταπεινή και όχι αλαζονική.

Αλλά κάθε φορά που υποβαθμίζεις ή απορρίπτεις ένα κοπλιμέντο, αυτό σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Απορρίπτοντας ένα τέτοιο δώρο, προσβάλλεις το άτομο που στο χαρίζει, υπονοώντας ότι δεν τον εκτιμάς, όσο εκείνος εσένα.

Ακολουθούν μερικά tips για να σε βοηθήσουν να δέχεσαι ευγενικά και να απολαμβάνεις μία φιλοφρόνηση.

1. Πες ‘ευχαριστώ’

Ο βασικός κανόνας όταν δέχεσαι ένα κοπλιμέντο είναι να πεις απλά και ταπεινά “ευχαριστώ” ή “Ευχαριστώ. Εκτιμώ τα καλά σας λόγια”. Όταν δέχεσαι ευγενικά το κοπλιμέντο, δείχνεις ευγνωμοσύνη για τις ευγενικές παρατηρήσεις του άλλου και δεν δείχνεις ντροπαλή ή περήφανη.

2. Μοιράσου το

Εαν κάποιος συγχαρεί εσένα ή και την ομάδα σου, αναγνώρισε μία φιλοφρόνηση και πες ότι θα το μεταβιβάσεις στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, που σε βοήθησαν να κάνεις την εργασία ή να ολοκληρώσεις ένα έργο. Αυτό τους κάνει όλους να αισθάνονται καλά.

3. Να προσέχεις τη μη λεκτική σου συμπεριφορά

Παρακολούθησε τη γλώσσα του σώματός σου, καθώς δέχεσαι μια φιλοφρόνηση. Απόφυγε τα σταυρωμένα χέρια, το χαμηλό βλέμμα ή τις υπερβολικά πρόχειρες στάσεις, που μπορούν να στείλουν το λάθος μήνυμα ή να υποδηλώσουν έλλειψη ενδιαφέροντος. Γείρε ελαφρώς προς τα εμπρός, κοίταξε το άτομο που σου χαρίζει μία φιλοφρόνηση στα μάτια και χαμογέλασε λέγοντας “ευχαριστώ”.

4. Μην το ανταποδίδεις

Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεσαι διατεθειμένη να υποτιμήσεις τη δουλειά σου, ειδικά όταν ένα κοπλιμέντο προέρχεται από κάποιον που σέβεσαι και θαυμάζεις. Καταπολέμησε την επιθυμία να ανταποδώσεις. Μην πεις “Σας ευχαριστώ, αλλά ξέρω ότι η συμβολή μου δεν ήταν τόσο πολύτιμη, όσο η δική σας”. Αντιθέτως, απόλαυσε τη στιγμή και να είσαι ευγνώμων για το κοπλιμέντο.

5. Μην το απορρίπτεις

Από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να αρνηθείς μία καλή κουβέντα. Αυτό μπορεί να φανεί σαν χαστούκι σε εκείνον που σου έκανε τη φιλοφρόνηση, γιατί αναιρεί τις απόψεις και τα συναισθήματά του. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι: “Είσαι πολύ όμορφη σήμερα. Είναι μήπως το φόρεμα που φοράς;” Απάντηση: “Αυτό το παλιό πράγμα; Το έχω εδώ και χρόνια”. Ή: “Έδωσες μια καλή παρουσίαση σήμερα το πρωί.” Απάντηση: “Θα μπορούσα να τα είχα πάει καλύτερα. Μπερδεύτηκα μερικές φορές.”

6. Μην αμφισβητείς ή προσβάλλεις το άτομο που κάνει μία φιλοφρόνηση

Όταν κάποιος προσφέρει ένα κομπλιμέντο, ξέρεις ότι μπορεί να προέρχεται από την καρδιά του. Όταν αρνείσαι το κομπλιμέντο, μπορεί να φαίνεται σαν να αμφισβητείς το γούστο του ή να προσβάλλεις την κρίση του, όπως σε αυτό το παράδειγμα: “Είσαι ένας από τους καλύτερους ομιλητές που έχω ακούσει αυτή τη χρονιά.” Απάντηση: «Αλήθεια; Δεν πρέπει να έχεις ακούσει και πολλούς. “

7. Να είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου

Για να λάβεις ένα κομπλιμέντο χαριτωμένα, προσπάθησε να μην απαντήσεις ζητώντας επιβεβαιώση, όπως για παράδειγμα, “Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό;” ή “Είσαι σίγουρος;”

Κάθε φορά που δέχεσαι μια φιλοφρόνηση, χρησιμοποίησε αυτές τις οδηγίες και μπορεί να διαπιστώσεις ότι λαμβάνεις ακόμα περισσότερες, καθώς η χαριτωμένη αποδοχή δίνει τόσο σε σένα, όσο και στο άτομο που σε κολακεύει, μεγάλη ευχαρίστηση.

 featured photo: Τwenty20.com/maginnis