Δεν ξέρω τι νοείται για τον καθένα ‘πρώτη’ αγάπη ή πρώτος έρωτας. Υποθέτω πως είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβάνεσαι ξεκάθαρα τα συναισθήματά σου και μπορείς να τα ονοματίσεις…

Για μένα η πρώτη αγάπη είναι εκείνη που βίωσες και θυμάσαι ως την πιο αθώα και ξέγνοιαστη εκδοχή του εαυτού σου.

Γιατί όμως το να ξεπεράσεις την πρώτη σου αγάπη μπορεί να είναι τόσο δύσκολο; Είναι όντως τόσο διαφορετικός ο χωρισμός από άλλους χωρισμούς; Μάλλον ναι!

Αποδεικνύεται ότι η διαδικασία του πένθους για αυτή την πρώτη αγάπη είναι μοναδική και υπάρχει ένας ξεκάθαρος ψυχολογικός λόγος γι’ αυτό.

Η πρώτη αγάπη λένε -ειδικοί κι ερωτευμένοι- είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Όταν δεν έχεις βιώσει ποτέ βαθιά ρομαντικά συναισθήματα για κάποιον άλλον άνθρωπο πριν, όλα φαίνονται πολύ πιο σημαντικά, πολύ μεγαλύτερα, και νέα όταν τελικά τα βιώσεις.

Υπάρχει επίσης και κάτι νέο που συμβαίνει στον εγκέφαλο όλων μας όταν ερωτευόμαστε για πρώτη φορά.

H βιολόγος Dawn Maslar αναφέρει ότι η απότομη αύξηση της ντοπαμίνης, όταν ερωτεύεται κάποιος για πρώτη φορά, μπορεί να συγκριθεί με την ευφορία που δημιουργούν ορισμένες εθιστικές ουσίες.

Σύμφωνα με εκείνη αυτό το μοναδικό πρωτόγνωρο συναίσθημα δεν το ξεχνάς ποτέ και αποτυπώνεται μοναδικά στην ψυχή σου και το μυαλό σου! Δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχεις ξαναζήσει το συναίσθημα αυτό οι αισθήσεις σου οξύνονται κάνοντας τα πάντα πιο έντονα και όπως όλα δείχνουν και με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο!

Ο τρόπος που τελείωσε η σχέση παίζει επίσης το ρόλο του, ως προς το χρόνο που θα χρειαστείς για ξεπεράσεις το χωρισμό από τον πρώτο σου έρωτα. Το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι να εμπιστευτείς ότι η διαδικασία του πένθους θα τελειώσει και πως αυτό που φαντάζει αβάσταχτο θα εξασθενίσει με το χρόνο.

Η Maslar εξηγεί ότι υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή που λειτουργεί ως επί το πλείστον ως σύστημα προειδοποίησης όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Μετά από έναν κακό χωρισμό, η αμυγδαλή αρχίζει να συνδέει τις ρομαντικές σχέσεις με τον επικείμενο πόνο.

Η αμυγδαλή σου θα κάνει αισθητή ξανά την παρουσία της όταν προσπαθείς να μπεις σε άλλη σχέση, γιατί δεν θέλει να πληγωθείς ξανά. Και αυτό ισχύει κυρίως μετά τον πρώτο μεγάλο κατακούτελο έρωτα, όταν δεν έχεις άλλο σημείο αναφοράς για το πώς μπορούν να τελειώσουν οι σχέσεις.

Αυτό που τελικά όμως αξίζει να κρατήσεις από τον πρώτο σου έρωτα, εκτός από τις όμορφες και αθώες αναμνήσεις ενός εαυτού που κι εσύ έχεις ξεχάσει, είναι αυτό το συναίσθημα πως όλα είναι υπέροχα και πως όλα τα μπορείς…

Εκτός ίσως από το να ξεχάσεις εντελώς την πρώτη σου αγάπη!