Το πρωινό παραγωγικό τετράωρο μεταξύ “5-9” φαίνεται να είναι μία τάση κατά την οποία κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν πρόθυμα νωρίς το πρωί για να οργανώσουν τη ζωή τους. Πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πίνουν νερό με λεμόνι, παίρνουν τις βιταμίνες τους, ετοιμάζουν το πρωινό τους, στρώνουν το κρεβάτι, ακολουθούν μία ρουτίνα περιποίησης δέρματος και μαλλιών, μερικοί κάνουν γιόγκα ή διαλογισμό κι όλα αυτά τέσσερις ώρες πριν να ξεκινήσουν επίσημα τη μέρα τους.

Μοιάζει σαν να μεγαλώνει η μέρα και να έχεις στη διάθεσή σου πολλές περισσότερες ώρες.

Η τάση έχει πάνω από 4 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, επομένως είναι σαφές ότι στους ανθρώπους αρέσει να ξυπνούν νωρίς και να οργανώνονται και να φροντίζουν με ησυχία τον εαυτό τους, πριν πάνε στη δουλειά.

Σε μία παράλληλη δράση, ένας αυξανόμενος αριθμός TikTokers μοιράζονται τη δική τους άποψη για την τάση 5-9 και γυρίζουν ξεκαρδιστικά βίντεο κάνοντας ακριβώς το αντίθετο: μένουν στο κρεβάτι, πατάνε snooze στα ξυπνητήρια τους ή κάνουν ανελέητο scrolling. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να σηκωθούν και να φτιάξουν ένα smoothie και σίγουρα δεν πρόκειται να ασκηθούν ή να βάλουν σκούπα.

Σ αυτή την ομάδα ανθρώπων ανήκει και η @margaretskiff η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο δείχνει τη δική της επανάσταση στο πρωινό ξύπνημα. Κοιμάται μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι της στις 8:30, κάνει scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παίζει παιχνίδια στο τηλέφωνό της μέχρι τις 9 και στη συνέχεια φοράει «κάτι κατάλληλο», κάνει δύο βήματα και φτάνει στο γραφείο της.

@margaretskiff I’m tired of seeing people wake up at 5am to get stuff done, normalize sleeping in #fivetonine #ninetofive #routine #nightowl #earlyriser #satire #comedy #margaretskiff #morningroutine ♬ Out getting ribs – Feelingblew

Σ αυτό το video δεν βλέπεις κοστούμι, καλοσιδερωμένο πουκάμισο ή ένα υπέροχο πρωινό, ένα ποτήρι νερό με λεμόνι ή μια ολοκληρωμένη λίστα υποχρεώσεων. Το βίντεο έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 410.000 likes, κάτι που δείχνει πόσοι άνθρωποι σχετίζονται με την ιδέα του anti-morning routine.

Καταλαβαίνουμε και τις δύο εκδοχές. Ίσως μία πιο ”διπλωματική” πρωινή ρουτίνα που περιλαμβάνει να σηκωθείς από το κρεβάτι σου στην ώρα σου χωρίς περιττό scrolling στο κινητό, να φτιάξεις κάτι ωραίο για πρωινό και μερικές βαθιές ανάσες πριν ντυθείς για το γραφείο να είναι πιο αποδοτικό για κάποιους. Το point ίσως να είναι να μη σηκώνεσαι τελευταία στιγμή από το κρεβάτι κι αντί αυτού να έχεις διαθέσιμες 1-2 ώρες για τον εαυτό σου για να οργανώσεις τη μέρα σου.

Αν δεν είσαι πρωινός άνθρωπος, δεν χρειάζεται να είσαι. Μπορείς ακόμα να έχετε μια απόλυτα παραγωγική μέρα και να απολαύσεις το πρωινό σου ακόμα κι αν πατήσεις 2-3 φορές την αναβολή στο ξυπνητήρι — και δεν θα είσαι @ μόν@ που θα το κάνει.